Ροδοχρωσίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροδοχρωσίτης
Ροδοχρωσίτης και Χαλαζίας. Προέλευση: Καλιφόρνια, ΗΠΑ.
Γενικά
ΚατηγορίαΑνθρακικά
Χημικός τύποςMnCO3
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα3,7 gr/cm3
ΧρώμαΡοδόχρουν εως ρουβινέρυθρο, καστανό έως τεφροκίτρινο
Σύστημα κρυστάλλωσηςΤριγωνικό
ΚρύσταλλοιΣπάνιοι, σε ρομβόεδρα
ΥφήΚοκκώδης, βοτρυοειδής έως σφαιροειδής
ΔιδυμίαΣπάνια {0112}
Σκληρότητα3,5 - 4
ΣχισμόςΤέλειος {1011}
ΘραύσηΚογχοειδής έως ανώμαλη
ΛάμψηΥαλώδης
Γραμμή κόνεωςΛευκή
ΠλεοχρωισμόςΑσθενέστατος
ΔιαφάνειαΔιαφανής έως αδιαφανής

Ο ροδοχρωσίτης (αγγλ. rhodochrosite) είναι ορυκτό του μαγγανίου με χημικό τύπο MnCO3.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οφείλει το όνομά του στην αρχαία ελληνική λέξη «ροδόχρους», που χαρακτηρίζει το χρώμα του. Ανήκει στην ομάδα του ασβεστίτη (ανθρακικά άλατα), με τον οποίο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.

Εμφανίζεται σε υδροθερμικές φλέβες συχνά με άλλα ορυκτά του μαγγανίου αλλά και γαληνίτη, σφαλερίτη, σιδηροπυρίτη, ασβεστίτη και χαλαζία. Άλλες του εμφανίσεις είναι σε μεταμορφωσιγενείς σχηματισμούς μαζί με γρανάτη και ροδονίτη (Mn(Fe, Mg, Ca)5(SiO3)5), με τον οποίο συχνά συγχέεται.

Ο ροδοχρωσίτης έχει σκληρότητα 3,5-4 στην κλίμακα Mohs (με μέγιστη τιμή το 10) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της σκληρότητας των ορυκτών. Το ειδικό βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 3,7. Ο ροδοχρωσίτης, όντας διαφανής έως αδιαφανής, έχει δείκτες διαθλάσεως =1.814 έως 1.816, =1.596 έως 1.598.

Ανευρίσκεται κυρίως στις ΗΠΑ (Κολοράντο[1] και Γιούτα), στο Μον σεν Ιλέρ του Καναδά, στο Περού, στην Αργεντινή, στο Μεξικό, στην Ελλάδα υπάρχει στον Μαδέμ Λάκκο (Στρατώνι Χαλκιδικής), στη Ρουμανία (αργυρομιγής) (όρη Χαρτς, Τρανσυλβανικές Άλπεις), όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά, και στη Νότια Αφρική.

Αποτελεί επουσιώδες μετάλλευμα του μαγγανίου και χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό υλικό και στην κοσμηματοποιία (ημιπολύτιμος λίθος).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244, σελ. 191 - 192
  • Walter Schumann, R. Bradshaw, K. A. G. Mills, Handbook of Rocks, Minerals and Gemstones, Houghton Mifflin Harcourt, 1993 ISBN 0395511372

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το 2002 η Πολιτεία ανακήρυξε επίσημα τον ροδοχρωσίτη ως το πολιτειακό της ορυκτό