Κοβάλτιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Κοβάλτιο
ΣίδηροςΚοβάλτιοΝικέλιο


Co

Ρόδιο

Electron shell 027 Cobalt (el).svg
Το άτομο του Κοβαλτλιου

Kobalt electrolytic and 1cm3 cube.jpg
Ηλεκτρολυτικό κοβάλτιο και κύβος 1 ml κοβαλτίου

Ιστορία
Ταυτότητα του στοιχείου
Όνομα, σύμβολο Κοβάλτιο (Co)
Ατομικός αριθμός (Ζ) 27
Κατηγορία στοιχεία μετάπτωσης
ομάδα, περίοδος,
τομέας
9 ,4, d
Σχετική ατομική
μάζα (Ar)
58,933194(3) amu
Ηλεκτρονική
διαμόρφωση
[ Ar ] 3d7 4s2
Αριθμός CAS 7440-48-4
Ατομικές ιδιότητες
Ατομική ακτίνα 125 pm
Ομοιοπολική ακτίνα 126±3 pm
Ηλεκτραρνητικότητα 1,88
Κυριότεροι αριθμοί
οξείδωσης
−3, −1, +1, +2,+3, +4, +5
Ενέργειες ιονισμού 1st: 760,4 kJ·mol−1
2nd: 1.648 kJ·mol−1
3rd: 3.232 kJ·mol−1
Φυσικά χαρακτηριστικά
Σημείο τήξης 1.495°C
Σημείο βρασμού 2.927°C
Πυκνότητα 8.900 kg/m³
Ενθαλπία τήξης 16,06 kJ/mol
Ενθαλπία εξάτμισης 377 kJ/mol
Ειδική θερμοχωρητικότητα 24,81 J/(mol·K)
Μαγνητική συμπεριφορά σιδηρομαγνητικό
Ειδική ηλεκτρική
αντίσταση
62,4 nΩ·m (20 °C)
Ειδική θερμική
αγωγιμότητα
100 W/(m·K)
Σκληρότητα Mohs 5
Σκληρότητα Vickers 608 MPa
Σκληρότητα Brinell 1.043 MPa
Ταχύτητα του ήχου 4.720 m/s (20 °C)
Η κατάσταση αναφοράς είναι η πρότυπη κατάσταση (25°C, 1 Atm)
εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά


Το χημικό στοιχείο Κοβάλτιο (Cobaltum) είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 27 και ατομικό βάρος 58,9332. Έχει θερμοκρασία τήξης 1495 C° και θερμοκρασία βρασμού 2870 C°. Το σύμβολό του είναι Co. Ανήκει στην ομάδα της 1ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κοβάλτιο σε μεταλλική μορφή

Το κοβάλτιο είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο. Δεν απαντάται ελεύθερο στη φύση, αλλά ενώσεις του κοβαλτίου είναι συνήθεις υπό μορφή ορυκτών. Μικρές ποσότητες κοβαλτίου μπορούν να βρεθούν στις πέτρες, το χώμα, τα φυτά και τα ζώα. Στη φύση συχνά σχετίζεται με το νικέλιο ενώ και τα δύο αυτά είναι χαρακτηριστικά συστατικά του μετεωρικού σιδήρου. Τα θηλαστικά απαιτούν μικρή ποσότητα κοβαλτίου που είναι η βάση για τη βιταμίνη Β12. Το 60Co, ένα τεχνητά παραγόμενο ραδιενεργό ισότοπο του κοβαλτίου, αποτελεί σημαντικό ραδιενεργό «ανιχνευτή» και βοηθό στη θεραπεία του καρκίνου (βόμβα κοβαλτίου). Το κοβάλτιο σε μεταλλική μορφή εμφανίζεται σε δύο κρυσταλλογραφικές δομές: την hcp και την fcc. Η ιδανική θερμοκρασία μετάβασης μεταξύ των δομών hcp και fcc είναι οι 450 oC, αλλά σε πρακτικό επίπεδο η διαφορά ενέργειας είναι τόσο μικρή, ώστε η ενδοανάπτυξη των δύο είναι παρόμοια.

Ισότοπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μόνο σταθερό ισότοπο κοβαλτίου είναι το 59Co. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 22 ραδιοϊσότοπα κοβαλτίου και τα πιο σταθερά από αυτά είναι τα 60Co με διάρκεια ημιζωής 5,3 έτη, 56Co με διάρκεια ημιζωής 77,27 μέρες και 58Co με διάρκεια ημιζωής 70,86 μέρες. Όλα τα υπόλοιπα ραδιενεργά ισότοπα έχουν διάρκεια ημιζωής μικρότερη από 18 ώρες και η πλειοψηφία τους μικρότερη του ενός δευτερολέπτου.

Τα ισότοπα του κοβαλτίου κυμαίνονται σε ατομικό βάρος από 50 u (50Co) έως 73 u (73Co). Ο βασικός τρόπος διάσπασης για τα ισότοπα με τιμές ατομικής μάζας μικρότερης από αυτή του αφθονότερου σταθερού ισοτόπου, 59Co, είναι η σύλληψη ηλεκτρονίων και ο βασικός τρόπος διάσπασης για εκείνους με ατομική μάζα μεγαλύτερη από 59 u είναι η διάσπαση βήτα. Τα βασικά προϊόντα αποσύνθεσης πριν από το 59Co είναι ισότοπα του στοιχείου 26 (σίδηρος) και τα βασικά προϊόντα μετά από αυτό είναι ισότοπα του στοιχείου 28 (νικέλιο).

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κοβάλτιο ανευρίσκεται σε ορυκτά χαλκού και νικελίου και σε συνδυασμό με το θείο και το αρσενικό σε άλλα ορυκτά, όπως ο κοβαλτίτης (CoAsS) και ο ερυθρίτης (Co3AsO4. 8(H2O).

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κράματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κράματα βασισμένα στο κοβάλτιο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου κοβαλτίου. Η σταθερότητα θερμοκρασίας αυτών των κραμάτων τα καθιστά κατάλληλα για τη χρήση στις λεπίδες των τουρμπίνων στις μηχανές τουρμπίνων αερίων και αεριωθούμενων αεροσκαφών. Ειδικά κράματα κοβαλτίου-χρωμίου-μολυβδενίου χρησιμοποιούνται για κάποια προσθετικά μέρη όπως οι αντικαταστάσεις γοφών και γονάτων. Τα κράματα κοβαλτίου χρησιμοποιούνται επίσης σε προσθετικές στα δόντια, όπου είναι χρήσιμα για την αποφυγή αλλεργιών στο νικέλιο. Μερικά ατσάλινα κράματα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων χρησιμοποιούν επίσης το κοβάλτιο για να αυξήσουν τη θερμότητα και την αντοχή στη φθορά. Ειδικά κράματα του αλουμινίου, του νικελίου, του κοβαλτίου και του σιδήρου, γνωστά ως Alnico, και άλλα του σαμαρίου με το κοβάλτιο (μαγνήτης σαμαρίου-κοβαλτίου) χρησιμοποιούνται στους μόνιμους μαγνήτες.

Μπαταρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ουσία LiCoO2 χρησιμοποιείται ευρέως στα ηλεκτρόδια μπαταριών με ιόντα λιθίου (Li-ion). Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τύπου NiCd (νικελίου-καδμίου) και NiMH (μεταϋδριδίου του νικελίου) περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες κοβαλτίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]