Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Εθνικός.
Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξανδρούπολης
ΌνομαΜουσικός Γυμναστικός Σύλλογος Εθνικός Αλεξανδρούπολης
Ίδρυση1927
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΑυγερινός Μεσινέζης
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook
Ενεργά τμήματα του
Εθνικού Αλεξανδρούπολης
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλεϊ
Στίβος Πόλο Κολύμβηση
Ποδηλασία Πινγκ Πονγκ Σκοποβολή
Μπάντμιντον Ρυθμική Γυμναστική Σκάκι
Ιστιοπλοΐα

Ο Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος Εθνικός Αλεξανδρούπολης[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη. Ιδρύθηκε το 1927 και τα επίσημα χρώματα του είναι το μπλε και το λευκό.

Δραστηριοποιείται στα παρακάτω 13 αθλήματα: Πετοσφαίριση, στίβο, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, κολύμβηση, υδατοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαιριση (πιγκ πονγκ), αντιπτέριση (μπάντμιντον), σκάκι, σκοποβολή, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα και ρυθμική γυμναστική. Έχει στο δυναμικό του πάνω από 1.000 ενεργούς αθλητές και αθλήτριες, και διατηρεί επίσης και ένα 14ο, μουσικό τμήμα, με την επωνυμία «Τροβαδούροι».[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1927 και από την αρχή της ίδρυσής του είχε μουσικό τμήμα με τη συγχώνευση του Εργατικού Αστέρα με τον Ερμή. Από τα πρώτα τμήματα που ανέπτυξε ήταν αυτά του ποδοσφαίρου και του στίβου. Το 1937 ο σύλλογος υποχρεώθηκε από το καθεστώς Μεταξά σε συγχώνευση με τον Ερμή Αλεξανδρούπολης και τη δημιουργία της «Αθλητικής Ένωσης Αλεξανδρούπολης».[3]

Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ο Εθνικός επανιδρύεται το 1945 και αρχίζει να έχει σημαντική παρουσία στον ελληνικό αθλητισμό, αρχικά στο στίβο, και από τη δεκαετία του '60 και στο ποδόσφαιρο συμμετέχοντας στη Β΄ Εθνική.

Από τη δεκαετία του '70 άρχισε η ανάπτυξη των τμημάτων πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης και άλλων ακόμη αθλητικών τμημάτων.

Δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με πολλούς κοινωνικούς φορείς της πόλης συνδιοργανώνοντας κοινές δράσεις. Με τους εθελοντές αιμοδότες, το χωριό SOS, την εταιρεία ΑΡΣΙΣ, την εταιρεία καρκινοπαθών ΣΥΝΕΧΙΖΩ, το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου, την κίνηση αλληλεγγύης πολιτών Αλεξανδρούπολης, τον πολιτιστικό σύλλογο Baila Conmigo, το κέντρο δημιουργικής φωτογραφίας ΚΕΔΗΦΩΤ, τον περιβαλλοντολογικό φορέα UPLO, το Εθνολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης. Ετήσιες κοινές δράσεις των τμημάτων του είναι: ο αγιασμός της αθλητικής χρονιάς, η πατροπαράδοτη κοπή βασιλόπιτας στα γραφεία του σωματείου την πρωτοχρονιά, η ετήσια βράβευση των καλυτέρων αθλητών του σωματείου μαζί με κοπή βασιλόπιτας των τμημάτων του, ο αποκριάτικος χορός.

Ο Εθνικός έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τη Δ/νση αθλητισμού της Περιφέρειας Ανδριανούπολης της Τουρκίας και με το αθλητικό σχολείο Χάσκοβου Βουλγαρίας, με στόχο την ανταλλαγή δράσεων. Έχει ξεκινήσει προσπάθεια ένταξης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, μαζικού αθλητισμού. Από την Άνοιξη του 2014 συνεργάζεται με τον διακεκριμένο καθηγητή οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού, Δημήτρη Γαργαλιάνο, ο οποίος έχει καθήκοντα ειδικού συμβούλου και υπεύθυνου εκπαίδευσης στελεχών του σωματείου. Ήδη το 2014 πραγματοποιήθηκαν τρία σεμινάρια (το 1ο γενική εισαγωγή στην οργάνωση, διοίκηση αθλητισμού, το 2ο με τον υπεύθυνο της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντάγκ Ίνγκραμ (Doug Ingram) και το 3ο για την αξιολόγηση των αθλητικών σωματείων από τους Δήμους).

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα (www.ethnikos-mgs.gr), δικά του γραφεία (Πλατεία Πολυτεχνείου, Αλεξανδρούπολη) με πολύ ιστορικό υλικό, ύμνο, κάρτα μέλους με ειδικές εκπτώσεις σε καταστήματα της Αλεξανδρούπολης. Το 2013 ολοκληρώθηκε η καταγραφή χιλιάδων ιστορικών φωτογραφιών σε συνεργασία με το Ιστορικό μουσείο της πόλης και αναμένεται η επίσημη παρουσίαση τους σε κάποια έκθεση.

Πρόεδρος της κεντρικής διοίκησης από τον Ιούνιο του 2016 είναι ο Αυγερινός Μεσινέζης.[4] Το Καλοκαίρι του 2013, ο Μανώλης Βουκουρεσλής είχε αναλάβει καθήκοντα προέδρου μετά από την τριετή προεδρία του Χαράλαμπου Καρυωτάκη, ιστορικού στελέχους του Εθνικού. Το Σεπτέμβρη του 2015 παραιτήθηκε[5] και ανέλαβε για λιγους μήνες ο Γιώργος Καραπιπέρης.

Τμήμα ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου μετείχε για πρώτη φορά σε διοργάνωση το 1928, όταν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Επαρχιών της ΕΠΣ Μακεδονίας και στο τοπικό πρωτάθλημα της Θράκης. Το 2001, το ποδοσφαιρικό τμήμα επανενεργοποιήθηκε.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξανδρούπολης
Ταυτότητα
Ίδρυση1927 (σύλλογος)
ΧρώματαΜπλε & Λευκό           
ΈδραΔημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης
(χωρητικότητα: 1.000)
ΠεριοχήΑλεξανδρούπολη, Ν. Έβρου, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΠλατεία Πολυτεχνίου, Τ.Κ. 68100, Αλεξανδρούπολη
Ιστότοποςethnikos-mgs.gr
Πρόσωπα
ΠρόεδροςΜανώλης Βουκουρεσλής
ΠροπονητήςΣτέλιος Τελούδης
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΑ΄ Κατηγορία Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.
2013-14Γ → 13

Η ιστορία του αθλήματος στον σύλλογο χρονολογείται την αγωνιστική περίοδο 1968-1969. Η νεοσύστατη ομάδα πέτυχε την πρόκριση στο πανεπαρχιακό τουρνουά που τότε έγινε στη Λάρισα και κατέκτησε την 4η θέση. Τη δεκαετία του 1970 το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αγωνιζόταν σε Εθνικές Κατηγορίες, μετρώντας και δύο συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος, κατά τις περιόδους 1976-77 και 1979-80, όπου έφτασε ως τους 32 της διοργάνωσης.[6]

Την περίοδο 1983-84 καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτυχία των τμημάτων υποδομής του συλλόγου με την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων.

Την περίοδο 1993-94 αναδείχθηκε Πρωταθλητής της Α' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.[7] και ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική καλαθοσφαίρισης ανδρών.

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2009-10 ο Εθνικός κατέλαβε την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ., συλλέγοντας 11 νίκες και 1 ήττα απέναντι σε 6 αντιπάλους.[8] Έχοντας εξασφαλίσει την άνοδό του στην Α' Κατηγορία, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για την περίοδο 2010-11 στη 10η και προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.[9] Παρ' όλα αυτά παρέμεινε στην κατηγορία και τη χρονιά 2011-12 τερμάτισε στη 2η θέση ισοβαθμώντας με την Αγία Βαρβάρα Καβάλας.[10]

Μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου 2012-13 βρέθηκε ξανά στη 2η θέση της βαθμολογίας συνεχίζοντας την περίοδο καλών αποτελεσμάτων.[11] Παράλληλα διαγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ., όπου και γνώρισε την ήττα από τον Πανσερραϊκό με σκορ 80-68.[12][13] Τον Ιούλιο του 2013, η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης - έχοντας εγκρίνει την άνοδο του Γ.Σ. Ελευθερούπολης στη Β' Εθνική - έδωσε και στην ομάδα της Αλεξανδρούπολης την ευκαιρία να ανέλθει στους Ομίλους της Γ' Εθνικής Κατηγορίας.[14][15]

Κατά την αγωνιστική περίοδο, 2013-14, ο Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξανδρούπολης διαγωνίσθηκε στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και συγκεκριμένα στον 2ο Όμιλο Βορρά.[16] Έχοντας συγκεντρώσει 2 νίκες, 21 ήττες κι ένα μηδενισμό, κατέλαβε τη 13η και τελευταία θέση της τελικής βαθμολογίας επιστρέφοντας στο τοπικό του πρωτάθλημα.[16][17]

Την αθλητική περίοδο 2014-15 αγωνίζεται στην Α' Κατηγορία Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑΘ.

Έδρα του Εθνικού είναι το πρόσφατα ανακαινισμένο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, χωρητικότητας 1.000 θεατών. Έφορος του τμήματος ο Γιώργος Πασιάς.[18]

Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί ο Στέφανος Βουτσάς με συνεργάτη το Γιώργο Κανδύλη. Το ρόστερ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης για την αγωνιστική περίοδο 2013-14 συνέθεσαν οι παρακάτω αθλητές:


Αριθμός Ονοματεπώνυμο Έτος γενν. Θέση Ύψος Εθνικότητα
   Καλαθοσφαιριστές
Κωνσταντίνος Γεροντίτης 1983 5
Σπύρος Δελχανίδης 1981 4-5
Γιώργος Δουρδούλης 1984 1-2
Βασίλης Θεοχαρίδης 1998 4
Γιώργος Κανδύλης 1981 5
Γιώργος Κιτσόπουλος 1997 1-2
Αλέξανδρος Μπανταλίδης 1983 3
Γιώργος Νούλας 1979 3-4
Βαγγέλης Ξένος 1985 1
Γιάννης Παπαλαμπίδης 1979 4
Αντώνης Πασσιάς 1995 3-4
Κωνσταντίνος Σιταρίδης 1995 1
Στέλιος Τελούδης 1982 1-2-3
Σίμος Τζιερτζής 1997 2
Αποστόλης Τσιτσικλής 1981 4
Γεράσιμος Φωτιάδης 1994 1
Γιώργος Χατζούλης 1984 3
Σταύρος Χονδρόπουλος 1994 2
   Προπονητής
Στέφανος Βουτσάς Coach
Δεδομένα: Μάιος 2014

Τμήμα πετοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πετοσφαίριση είναι το πιο βασικό τμήμα του συλλόγου που έκανε γνωστό τον Εθνικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επίσης, διαθέτει τμήματα υποδομής, τα οποία κατέχουν πανελλήνιους τίτλους.

Τμήμα Στίβου (κλασσικός αθλητισμός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιστορικότερο τμήμα του συλλόγου. Ικανή ομάδα στίβου διέθετε τη δεκαετία του 50 (πρώτη επαρχιακή στα Πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών), με διακρίσεις έως και τα τέλη της δεκαετίας του 80. Έχει βρεθεί στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου, τόσο στους άνδρες (1953, 1955, 1956, 1958), με καλύτερη θέση την 4η (1956), όσο και στις γυναίκες (1959, 1989, 1990, 1991), με καλύτερη θέση επίσης την 4η (1959). Μεγαλύτερη μορφή ο Φώτης Κοσμάς, Μεσογειονίκης στα 400μ εμποδίων που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ελσίνκι (κατετάγη 7ος) και το στάδιο της πόλης πήρε προς τιμήν το όνομα του. Το κλειστό προπονητήριο του σταδίου έχει ονομασθεί "Δημήτριος Μπουλμπουτζής" προς τιμή του αδικοχαμένου πρωταθλητή ρίψεων.

Στη δεκαετία του 70 Βαλκανιονίκης και Μεσογειονίκης στέφθηκε ο τριπλουνίστας Θωμάς Θωμά, ενώ η Ολυμπιονίκης του Αθήνα 2004, Πηγή Δεβετζή [19] ήταν αθλήτρια του Εθνικού, μέχρι και τα νεανικά της χρόνια.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Έχει μόνιμη συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και την Ιατρική Θράκης.
  • Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση στελεχών, πραγματοποιώντας από το 2014 αρκετά σεμινάρια. γι αυτά, κάνοντας όμως ενημερωτικές δράσεις και προς γονείς και αθλητές, σε ειδικά θέματα (υγείας, διατροφής, ψυχολογίας κλπ).
  • Από το 2010 υπήρξε ριζική ανανέωση του τμήματος σε στελέχη και προπονητές που έδωσαν μεγάλη ώθηση στην οργάνωση και στα αγωνιστικά αποτελέσματα του τμήματος.
  • Έφοροι του τμήματος: 2010-Θανάσης Κασαμπαλής, 2011-Σταύρος Τζωίδης, 2012-Κων/νος Πατερόπουλος, 2015-Γιώργος Αλεξιάδης.
  • Το 2011 και το 2013 πραγματοποίησε κοινές δράσεις με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος [20], με τη συμμετοχή 3000 περίπου μαθητών η καθεμία.
  • Από το 2012 λειτουργούν τμήματα προσχολικής ηλικίας και ενηλίκων υγείας με προγράμματα zumba και aerobic, ενώ το 2012 λειτούργησε τμήμα γύμνασις καρκινοπαθών και ατόμων από το κέντρο ψυχικής υγείας.
  • Από το 2013 το τμήμα χρησιμοποιεί δικά του γραφεία στο στάδιο, παραχωρημένα από το Δήμο Αλεξ/πολης.
  • Το 2013 πραγματοποίησε τις πρώτες για το στίβο, αδερφοποιήσεις στην Ελλάδα, με ΠΑΟΚ, ΕΚΑ Δωδώνη, ενώ έχει ειδική σχέση με την ομάδα "Αστέρι' της Ανδριανούπολης και την ομάδα του Χασκόβου, με τις οποίες έχει ανταλλάξει φιλοξενίες για αγώνες.
  • Τον Οκτώβριο του 2013 διοργάνωσε την 1η Ορφική συνάντηση στίβου [21] με συμμετοχές από Β.Ελλάδα και Ανδριανούπολη.
  • Η Ορφική συνάντηση στίβου πραγματοποιείται από τότε κάθε χρόνο στο τέλος Μαρτίου (το 2017 στην 4η συνάντηση συμμετείχαν 1200 αθλητές, από 30 σωματεία (τα 6 από Βουλγαρία-Τουρκία), με διεθνή πια χαρακτήρα.
  • Το 2013 δημιουργήθηκε το τμήμα Running Team για δρομείς [22], για ενήλικους αθλητές/τριες που ασχολούνται με το δρομικό κίνημα και συμμετέχουν σε αγώνες.
  • Το καλοκαίρι του 2014 σχεδίασε και λειτούργησε, σε συνεργασία με όλα τα τμήματα του συλλόγου, το 1ο Summer Multi Sports Camp του Εθνικού [23], με 9 σπορ, σε 3 εβδομαδιαίες περιόδους, με τη συμμετοχή 250 παιδιών δημοτικού και γυμνασίου, το οποίο και είναι πια θεσμός.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου 2014 με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού του τμήματος στίβου πραγματοποιήθηκε το 1ο RUN GREECE της Αλεξανδρούπολης [24], το οποίο συνεχίζεται ετήσια μέχρι και σήμερα, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου (το 2017 συμμετείχαν 3500 αθλητές/τριες), σε συνδιοργάνωση, ΣΕΓΑΣ, Δήμου Αλεξ/πολης και Περιφέρεια ΑΜΘ.
  • Λίγες μέρες μετά το RUN GREECE, πραγματοποιεί τη Γιορτή του Εθελοντή [25] του αγώνα με βραβεύσεις, όλων των φορέων που στηρίζουν τον αγώνα, αλλά και βραβεύσεις των εθελοντών. Μέσα από αυτήν τη δράση δημιούργησε την Τράπεζα Εθελοντών του Εθνικού για τη συμμετοχή σε δράσεις του συλλόγου.
  • Από το 2014 σε συνεργασία με την Α'θμια Εκπ/ση Έβρου, "τρέχει" στα σχολεία, με επισκέψεις στο στάδιο ή στις αυλές των σχολείων, το εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Kids Athletics [26].
  • Από το 2015 έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της νέας ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ.Θράκης, ο τεχν.Δ/ντης του τμήματος Κων/νος Πατερόπουλος.
  • Στις 25-26/9/2015, πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου του ΜΓΣ Εθνικού [27] γεγονός που δεν ξανάγινε πανελλαδικά.
  • Από το 2015 λειτουργεί το πρωτότυπο οικογενειακό πρόγραμμα "Ημέρα Γονέα" [28], με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων μαζί.
  • Από το 2016 και κάθε Αύγουστο στον παραλιακό της Αλεξ/πολης, το τμήμα πραγματοποιεί το Πανόραμα Στίβου [29], με το οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα αγωνίσματα του στίβου.
  • Από το 2016 ξεκίνησαν να λειτουργούν οργανωμένα τμήματα υποψηφίων εισαγωγής σε ΑΕΙ (ΤΕΦΑΑ και στρατιωτικές σχολές).
  • Από το 2016 λειτουργούν τμήματα στις Σάπες (σε συνεργασία με την τοπική Ελπίδα Σαπών) και στις Φέρες [30](στις Φέρες λειτούργησε και το 2013, αλλά σταμάτησε μετά από ένα χρόνο λόγω προβλημάτων στις εγκαταστάσεις).
  • Από το 2016 το τμήμα λειτουργεί το ιντερνετικό πρόγραμμα mycoach [31], με το οποίο ενημερώνονται άμεσα αθλητές, γονείς, προπονητές για την πορεία του τμήματος.
  • Το Μάιο του 2017 διοργάνωσε ειδική γιορτή του Στίβου αφιερωμένη στα 90 χρόνια Ιστορίας του ΜΓΣ Εθνικού [32], βραβεύοντας την Πηγή Δεβετζή, τον Θωμά Θωμά και τον Κώστα Γκατσιούδη, παρουσιάζοντας στην εκδήλωση ένα πρωτότυπο βίντεο που συμμετείχαν 100 αθλητές/τριες από 10 έως 90 ετών
  • Το καλοκαίρι του 2017 ήταν συνδιοργανωτής του ορεινού αγώνα Κίρκης[33].
  • Στις 24-26/11/2017 διοργάνωσε το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διοίκησης και Οργάνωσης Αθλητισμού και Αναψυχής [34], της ΕΛΛΕΕΔΑΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξ/πολης.
  • Από το 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί τμήμα στον Απαλό, ενώ ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Κώστας Γκατσιούδης [35] έχει αναλάβει ως ειδικός συνεργάτης στο ακοντισμό, βοηθώντας τους αθλητές του σωματείου, αλλά και κάνοντας επισκέψεις στα σχολεία για ενημέρωση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ:

  • Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων που ανακοινώνει ο ΣΕΓΑΣ, ο Εθνικός τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στις παρακάτω θέσεις: το 2008 στην 210η θέση, το 2009 στην 170η θέση, το 2010 στην 111η θέση, το 2011 στην 97η θέση, το 2012 στην 78η θέση, το 2013 στην 68η θέση.
  • Από το 2015 και κάθε χρόνο αναδεικνύεται πρώτη ομάδα στη Θράκη.
  • Το 2010-11-12, οι αθλήτριες του ΜΓΣ Αντωνία Καλαφατζή [36]και Βάγια Παπαχρήστου [37], είχαν πανελλήνια μετάλλια, στις κατηγορίες παγκορασίδων και κορασίδων, με την πρώτη να κατακτά 1η Βαλκανική νίκη στην κατηγορία νεανίδων, στην Ανδριανούπολη.
  • Το 2013 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων-παγκορασίδων η Μαρία Βαλσάμη [38]και ο Γιώργος Σιταρίδης [39] ήταν πρώτοι νικητές στο επί κοντώ και στο έξαθλο αντίστοιχα, ενώ ο Μάρκος Αλεξάκης [40] 2ος στο ύψος και η Μάρα Μανάργια [41] 3η στα 80μ.
  • Το 2014 και 2015 αγωνίστηκε με τα χρώματα της ομάδας ο πρωταθλητής Ελλάδας στους δρόμους αντοχής Δήμος Μαγγίνας με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων στο Ηράκλειο και ήταν πανελληνιονίκης στα 5 και 10χλμ ανοιχτού στίβου, καθώς και στον Πανελλήνιο ανώμαλο δρόμο, το 2014 και το 2015.
  • Το 2015 η δισκοβόλος Μαρία Ζουπίδου ήταν 1η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων/παγκορασίδων.
  • Από το 2016 αγωνίζεται με τα χρώματα του Εθνικού ο Πανελληνιονίκης των δρόμων αντοχής Μάρκος Γκούρλιας [42] ο οποίος ήταν πανελληνιονίκης το 2016 και 2017, στον Πανελλήνιο ανώμαλο δρόμο, καθώς και στα 5 και 10 χλμ ανοιχτού στίβου, ενώ το 2017 αγωνίσθηκε με τα χρώματα του Εθνικού και η πρωταθλήτρια αντοχής Αναστασία Καρακατσάνη [43], που έσπασε πολλά ρεκόρ Εθνικού.
  • Το 2017 ο 19χρονος πρωταθλητής εμποδίων του Εθνικού, Γιώργος Σιταρίδης [44], κατέκτησε το χάλκινο βαλκανικό μετάλλιο εφήβων στην Κων/πολη, στα 60μ. εμποδίων, ενώ ήταν 3ος πανελληνιονίκης στα 110μ εμπόδια, ανοιχτού στίβου (το 2015 ήταν 2ος πανελληνιονίκης στα 110μ εμπόδια παίδων και 1ος στη διεθνή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν Πανελληνιονίκης στο έξαθλο παμπαίδων).
  • Το 2017 η τριπλουνίστρια Σπυριδούλα Ναζίρη [45] ήταν 1η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων, ενώ έσπασε το ρεκόρ Εθνικού της Πηγής Δεβετζή, με επίδοση 12.86μ στα Δαβιτζόγλεια Καβάλας (το 2016 ήταν 3η στο ίδιο πρωτάθλημα)

Τμήμα Πόλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 ως ομάδα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και με έφορο του υγρού στίβου την Αλεξάνδρα Κατσιβαρδά, δημιουργείται για πρώτη φορά και η ομάδα υδατοσφαίρισης με προπονητή τον Νίκο Μαρινάκη. Το 2014 είναι κομβικό για την εξέλιξη των δομών του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στον υγρό στίβο. Στο άθλημα της υδατοσφαίρισης, με 17 αθλητές ο Αυγερινός Μεσινέζης, ο οποίος κατέχει και τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή προχωρά στη δημιουργία τριών τμημάτων στις κατηγορίες, Μίνι παίδων, Παίδων και Εφήβων. Χρέη προπονήτριας στους Μίνι παίδες αναλαμβάνει η Νατάσα Βλάχου και στα τμήματα παίδων και εφήβων ο Γιάννης Πατσίδης. Προς το τέλος της σεζόν του 2014 άρχισε η συγκρότηση του Ανδρικού τμήματος και από την αρχή του 2015 άρχισε δειλά δειλά να δημιουργείται και γυναικείο τμήμα.

Η πρώτη επιτυχία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης δεν αργεί να φτάσει και έρχεται το καλοκαίρι της περιόδου 2015-2016. Το τμήμα των Μίνι παίδων καταφέρνει να διακριθεί ανάμεσα σε 75 ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα, κατακτώντας την 23η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη δεύτερη συμμετοχή του σε επίσημους αγώνες υδατοσφαίρισης. Το Φεβρουάριο του 2017 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης το τμήμα των εφήβων κατάφερε να σκαρφαλώσει στις 20 καλύτερες ομάδες της χώρας και πήρε το εισιτήριο για την Δ΄ φάση, με αντίπαλο την ομάδα του ΝΟ Βουλιαγμένης.

Το Μάρτιο του 2017 ο Εθνικός συμπλήρωσε 90 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Τα τμήματα της υδατοσφαίρισης τίμησαν αυτήν την επέτειο διοργανώνοντας διεθνείς αγώνες με συμμετοχές εκτός από Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Το τριεθνές αυτό τουρνουά διοργανώνεται για 3 συνεχόμενα χρόνια. Επίσης, την ίδια χρονιά ανέλαβε τη διοργάνωση της 1ης φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ στο νέο κολυμβητήριο της Αλεξ/πολης "Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης".

Τμήμα Κολύμβησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 δημιουργήθηκε το τμήμα υγρού στίβου που περιλαμβάνει 2 αθλήματα την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση. Περίπου 600 αθλητές ανήκουν στα τμήματα εκμάθησης, στις ακαδημίες, στα προαγωνιστικά, τα αγωνιστικά τμήματα και στις ομάδες πόλο παίδων και νέων. Πέρα όμως από το αθλητικό χαρακτήρα του τμήματος αναδεικνύεται καθημερινά και ο κοινωνικός του ρόλος καθώς προπονούνται δωρεάν τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως: τα παιδιά του πολυκοινωνικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, των Παιδικών Χωριών SOS και της Άρσις.

Στην πισίνα εκμάθησης είναι εγγεγραμμένα 200 παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, η ακαδημία φιλοξενεί 100 αθλητές. Στο προαγωνιστικό τμήμα αθλούνται περίπου 50 αθλητές ηλικίας 9-12 ετών, οι οποίοι προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε διάφορα τουρνουά καθώς και το χειμερινό και καλοκαιρινό πρωτάθλημα της κολυμβητικής ομοσπονδίας Ελλάδος. Όλα τα τμήματα αγωνίζονται στο περιφερειακό πρωτάθλημα Αν. Μακεδονίας & Θράκης αλλά παράλληλα συμμετέχουν και αγωνίζονται σε πανελλήνια και διεθνή τουρνουά. Το αγωνιστικό τμήμα έχει 20 αθλητές και προετοιμάζονται για την κατάκτηση των ορίων και τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Το τμήμα κολύμβησης διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία τουρνουά ακαδημιών με την επωνυμία «Νιηρήδεια». Το Μάρτιο του 2017 διοργάνωσε τους αγώνες αγωνιστικών προαγωνιστικών τμημάτων «ΕΘΝΙΚΟΣ 1927» με αθλητές από Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο και μεγάλα ονόματα συλλόγων πανελληνίως.

Τμήμα Ποδηλασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αλεξανδρούπολη από την αρχή του μεσοπολέμου ο ΜΓΣ Εθνικός Αλεξ/πολης διατηρούσε ποδηλατικό τμήμα έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μετά από μισό αιώνα και πλέον το τμήμα ποδηλασίας του επανενεργοποιήθηκε διοργανώνοντας κατά τους θερινούς μήνες στο μέσον της εβδομάδας την καθιερωμένη πλέον βραδινή ποδηλατοβόλτα που έχει γίνει θεσμός καθώς επίσης και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων εκτός πόλης τα σαββατοκύριακα. Για την ανάδειξη της ποδηλατικής κουλτούρας πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου προβολές ταινιών και σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης πραγματοποιείται και μια ειδική ποδηλατοδρομία ιστορικού περιεχομένου για να παραμένει ζωντανή η ιστορία της πόλης. Το τμήμα ποδηλασίας πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία για τα μέτρα ασφαλείας και το σωστό τρόπο ποδηλασίας στον αστικό ιστό της πόλης. Από το 2016 ξεκίνησε η διοργάνωση του BREVET Αλεξ/πολης 200 χλμ με συμμετοχή ποδηλατιστών από όλη την Ελλάδα, διανύοντας μια διαδρομή στη φύση του Έβρου.

Τμήμα Πινγκ Πονγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του Εθνικού ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90, αποτελεί μέλος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και έκτοτε συμμετέχει στα Εθνικά Πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών και όλων των αναπτυξιακών κατηγοριών.

Τη δεκαετία του 90 με προπονητή τον Παράσχο Αβραμίδη το νεοσύστατο τμήμα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Βορείου Ελλάδος με την αντρική και τη γυναικεία ομάδα, έχει συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος και αρκετές προκρίσεις στα Πανελλήνια πρωταθλήματα αναπτυξιακών κατηγοριών.

Η πρώτη Πανελλήνια διάκριση του τμήματος πραγματοποιήθηκε το 2001 με την 3η Θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων με τους αθλητές Άγγελο Τσίμα, Λεωνίδα Ζαρειφίδη, Απόστολο Τσολακάκη, Διονύση Τσιλίδη και προπονητή τον Παράσχο Αβραμίδη.

Το 2007 στην Πάτρα η ομάδα αποτελούμενη από τους Ανδρέα Νικολακάκη, Δημοσθένη Κίτσιο, Παύλο Τελόπουλο και Παρασκευά Ιγνατιάδη κατέκτησε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων.

Κορυφαία στιγμή το 2012 η άνοδος της γυναικείας ομάδας στην Α2 εθνική κατηγορία με τις αθλήτριες Δάφνη Δεληγιάννη, Μαρία Αντωνούδη, Παναγιώτα Μούρου και Ηρώ Κοζάρη.

Το 2013 ο Εθνικός αλλάζει σελίδα, έφορος της ομάδας ορίζεται ο Δημήτρης Κυραδενίδης. Το προπονητικό επιτελείο του τμήματος απαρτίζεται πλέον από ειδικευμένους προπονητές οι οποίοι υπήρξαν και αθλητές του συλλόγου. Ανδρέας Νικολακάκης, Άγγελος Τσίμας Παναγιώτα Μούρου και Παύλος Τελόπουλος αποτελούν το νέο προπονητικό team και ο Εθνικός χαράζει μια πορεία γεμάτη επιτυχίες πανελλαδικής εμβέλειας. Από την περίοδο 2014 μέχρι σήμερα το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης γράφει ιστορία με χρυσά γράμματα. Καταγράφει τεραστία αγωνιστική δραστηριότητα σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και διακρίσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο στις αναπτυξιακές ηλικίες.

Σε ομαδικό επίπεδο ο σύλλογος καταγράφει 4 συμμετοχές σε Τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παμπαίδων (2016, 2017, 2018, 2019). Το 2016 κατακτά τη δεύτερη θέση στην Ελλάδα με τους Νικηφόρο Μύρο, Κίμωνα Μήτκα και Γρηγόρη Καραγιάννη ενώ το 2017 κατακτά την 1η θέση και τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος με τους αθλητές Κίμωνα Μήτκα και Γιάννη Πιστόλα. Το 2018 και 2019 η ομάδα συμμετέχει και πάλι σε τελικούς Ελλάδος κατακτώντας 2 φορές το ασημένιο μετάλλιο με τους αθλητές Γιάννη Πιστόλα, Γιώργο Κάλλια, Βαγγέλη Δερνεξή, Μάριο Δελάκη και Σωτήρη Σωτηρόπουλο. Στην κατηγορία των παίδων, το 2017 η ομάδα του Εθνικού με τους αθλητές Ηλία Σταματόπουλο, Παπαδόπουλο Γιάννη και Νικηφόρο Μύρο καταλαμβάνει την 3η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα των παίδων ενώ το 2018 ανεβαίνει και πάλι στο 3ο σκαλί του βάθρου απαρτιζόμενη από τους Ηλία Σταματόπουλο, Παπαδόπουλο Γιάννη, Νικηφόρο Μύρο και Φίλιππο Τσίτσιο. Το 2019 είναι μια χρονιά ορόσημο για το τμήμα η ομάδα των παίδων, καθώς στέφεται πρωταθλήτρια και σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ελλάδος με τους αθλητές Νικηφόρο Μύρο, Κίμωνα Μήτκα, Γιάννη Πιστόλα και Γρηγόρη Καραγιάννη, ενώ το 2018 και 2017 καταλαμβάνει την 3η θέση. Στην Κατηγορία των Νεανίδων το 2019 η ομάδα κατακτά την 2η θέση πανελλήνιο πρωτάθλημα με τις αθλήτριες Θεοδώρα Βασιλειάδου, Ελισάβετ Χατζηκύρκα και Κωνσταντίνα Πιστόλα.

Σε ατομικό επίπεδο αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του ranking list της ομοσπονδίας κατακτώντας κύπελλα και μετάλλια σε Πανελλήνια Ανοιχτά Πρωταθλήματα. Θεοδώρα Βασιλείαδου, Κίμωνας Μήτκας, Ηλίας Σταματόπουλος, Νικηφόρος Μύρος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ελισάβετ Χατζηκύρκα, Κωνσταντίνα Πιστόλα, Ηρώ Κοζάρη, Γιάννης Πιστόλας, Γιώργος Κάλλιας, Βαγγέλης Δερνεξής είναι κάποιοι από τους αθλητές που έφεραν σημαντικές επιτυχίες με τα χρώματα του Εθνικού.

Ο Κίμωνας Μήτκας το 2017 μετά από πρόσκληση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συμμετέχει στο διεθνές προπονητικό camp (Euro Hope) που διοργανώθηκε στο Λουξεμβούργο. Το 2018 η Θεοδώρα Βασιλειάδου αποτέλεσε βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας νεανίδων και συμμετείχε στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα U-18 στο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, ενώ την επόμενη χρονιά κατέκτησε την 3η θέση στο ατομικό αγώνισμα των νεανίδων. Το 2019 η Ελισάβετ Χατζηκύρκα στελεχώνει και αυτή την Εθνική ομάδα νεανίδων και συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-18 στην Οστράβα της Τσεχίας. Νικηφόρος Μύρος και Κίμωνας Μήτκας καταγράφουν διακρίσεις με την κατάκτηση της 1η Θέσης στο διπλό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, ενώ εκπροσωπούν τη χώρα ως αθλητές της Εθνικής Ελλάδος U21 στο βαλκανικό πρωτάθλημα στην Αδριανούπολη της Τουρκίας.

Η γυναικεία ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας για 5 συνεχόμενα χρόνια έχοντας ως βασικό κορμό αθλήτριες του συλλόγου, ενώ η Ανδρική ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β-Εθνικής Β. Ελλάδος έχοντας τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημα.

Το 2018 και 2019 ο σύλλογος διοργανώνει 2 Πανελλήνια Ανοιχτά Πρωταθλήματα με περισσότερες από 200 συμμετοχές αθλητών και αθλητριών κάνοντας την Αλεξανδρούπολη πόλο έλξης στο χάρτη της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σταθερά στις 10 κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας σύμφωνα με τη βαθμολογική κατάταξη της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, ενώ το 2012 βρισκόταν στην 6η θέση σε σύνολο 133 συλλόγων. Το τμήμα σήμερα έχει έδρα το γυμναστήριο της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, αριθμεί 70 αθλητές και 20 Βετεράνους-Ανεξάρτητους που αθλούνται σε καθημερινή βάση σε 4 διαφορετικά τμήματα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ακαδημίες της Ελλάδος στον χώρο της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Τμήμα Σκοποβολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ιδρύθηκε το 2011, το 2012 εντάχθηκε στη Σκοπευτική Ομοσπονδία και από τότε προπονείται σε χώρο που διέθεσε η ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΖ συμμετέχοντας σε όλους τους διασυλλογικούς αγώνες level 1 καθώς και αγώνες level 3 προκρίσεων λειόκανου όπλου μόνον σε όλη την Ελλάδα λόγω μη ύπαρξης ικανού σκοπευτηρίου για την ανάπτυξη του αγωνίσματος του πιστολιού.

Το 2012 ένας αθλητής του τμήματος της σκοποβολής στο αγώνισμα του λειόκανου προκρίθηκε στην Εθνική Ομάδα και συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Debrechen της Ουγγαρίας.

Το 2012 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λειόκανου Όπλου I.P.S.C. που έγινε στα Φάρσαλα, δυο νέοι αθλητές του τμήματος κατέλαβαν την 5η και 6η θέση στις κατηγορίες Οpen και Μodified αντίστοιχα.

Το 2013 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λειοκανου Όπλου I.P.S.C. που έγινε στη Θεσσαλονίκη δυο αθλητές κατέλαβαν την 2η και 3η θέση στις κατηγορίες standard και open αντίστοιχα.

Το 2014 το τμήμα συμμετείχε σε όλους τους αγώνες πρόκρισης για την Εθνική Ομάδα λειοκανου όπλου I.P.S.C. με δυο αθλητές του να καταλαμβάνουν την 1η και 2η θέση στις κατηγορίες Open και Standart αντίστοιχα προκρινόμενοι στην Εθνική Ομάδα.

Το καλοκαίρι του 2015, με τη βοήθεια της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΖ Έβρου, η ομάδα απέκτησε το δικό της σκοπευτήριο, για την καλύτερη εξάσκηση των σκοπευτών, την ανάπτυξη του αγωνίσματος του πιστολιού καθώς και τη μελλοντική διοργάνωση αγώνων.

Το 2015 δυο αθλητές του συλλόγου συμμετείχαν με την Εθνική Ομάδα Σκοποβολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λειόκανου όπλου I.P.S.C. που έγινε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στην Agna της Ιταλίας

Το 2016 οι αθλητές του τμήματος συμμετείχαν σε όλους τους διασυλλογικούς και πανελληνίους αγώνες πιστολιού και λειόκανου όπλου, με έναν αθλητή να καταλαμβάνει την 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα λειόκανου όπλου που έγινε στην Κόρινθο στην κατηγορία modified. Τον Σεπτέμβριο του 2016 πέντε αθλητές του σκοπευτικού τμήματος που είναι και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν στον πρώτο αγώνα Πανελλήνιου Πρωταθλήματος πιστολιού I.P.S.C. των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφάλειας που έγινε στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Σ.Κ.Ο.Ε. και του ΓΣΣ καταλαμβάνοντας τις παρακάτω θέσεις: ένας αθλητής την 3η θέση στην κατηγορία open, ένας αθλητής την 2η θέση στην κατηγορία standard και στα ομαδικά την 2η θέση στην κατηγορία standard.

Για το 2017 οι αθλητές του τμήματος συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες level 1 καθώς και αγώνες level 3 προκρίσεων πιστολιού και λειόκανου όπλου σε όλη την Ελλάδα, με δυο αθλητές να έχουν θέσει τις βάσεις για την πρόκρισή τους στην Εθνική Ομάδα λειόκανου για τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λειόκανου του 2018 στη Γαλλία.

Τμήμα Μπάντμιντον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 εντάχθηκε για πρώτη φορά το τμήμα του Badminton στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και το 2010 έγινε μέλος της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους περιφερειακούς αγώνες ανδρών–γυναικών με 4 αθλητές/τριες, (Πίκης Χρήστος, Δεληγιάννη Δάφνη, Χαρτοφύλακα Αθηνά και Πανταζή Πασχαλιά).Το 2011 με το Πίκη Χρήστο συμμετείχε σε πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το 2012 διοργανώθηκε για 1η φορά τουρνουά στην Αλεξανδρούπολη και το Δεκέμβριο του 2014, 3 αθλητές του συλλόγου συμμετείχαν στο διεθνές τουρνουά Badminton "Kassabian Brothers" στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας.

Από το 2014 με τη στήριξη του Εθνικού Προπονητή Β. Ξάνθου το τμήμα αναβαθμίστηκε αγωνιστικά, δείχνοντας τις μελλοντικές δυνατότητές των αθλητών του. Στην αγωνιστική περίοδο 2015-16 η ομάδα ανέβηκε στην Α2 κατηγορία και συμμετείχε σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Το Φεβρουάριο του 2016 διοργάνωσε το Πανελλήνιο OPEN βαθμολογούμενο και με χρηματικό έπαθλο, με ρεκόρ συμμετοχών 97 αθλητές από όλη την Ελλάδα και σύσσωμη την εθνική ομάδα. Στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες το 2016 ο Πατερόπουλος Αντώνης κατετάγη στην 6η θέση.

Στις 27-28-29 Οκτωβρίου 2016 ο Εθνικός διοργάνωσε το Βαλκανικό πρωτάθλημα Κ19 στην Αλεξ/πολη, με τη συμμετοχή 6 εθνικών ομάδων βαλκανικών κρατών και 61 συνολικά αθλητών και συνδιοργανωτή το Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Ομοσπονδία Αντιπτέρισης και την έμπρακτη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης και του Σεβασμιότατου κ. Άνθιμου.

Στην Εθνική Ομάδα Ελλάδας συμμετείχαν 3 αθλητές του Εθνικού: Βουκουρεσλής Τηλέμαχος, Καραγεωργίου Κυριάκος και Πατερόπουλος Αντώνης.

Το Μάιο 2017 ο Εθνικός στην κατηγορία των Κ13 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με τους Μανδάνη Δέσποινα και Βραχιώλα Αλέξανδρο To 2018 το τμήμα της Αντιπτέρισης ανέβηκε στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

Στους Πανελλήνιους Σχολικούς Λυκείων στο Ομαδικό κοριτσιών στη Ν. Ιωνία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Οι αθλήτριες του Εθνικού του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης ήταν οι εξής: Σαλιαρίδου Μαρία, Αλεξίου Σίσσυ, Διαμαντάκη Αργυρώ, Γερασούδη Χριστίνα.

Το 2018 ο Βραχιώλιας Αλέξανδρος και η Μανδάνη Δέσποινα κατέλαβαν την 1η θέση στο μεικτό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ13 στην Αλεξανδρούπολη, ο Κολομπρατσίδης Χρήστος και ο Βραχιώλιας Αλέξανδρος κατέλαβαν την 3η θέση στο διπλό ανδρών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ13 στην Αλέξανδρούπολή, ενώ ο Βραχιώλιας Γιάννης κατέλαβε την 2η Θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο μονό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ11 στον Τύρναβο.

Το Μάρτιο του 2019 κατέκτησαν Χάλκινο μετάλλιο ο Βραχιώλιας Αλεξανδρος και η Μανδάνη Δέσποινα στο μεικτό U15, ενώ την ίδια περίοδο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λυκείων στην Πεύκη ο Καραγεωργίου Κυριάκος κατετάγη 4ος.

Τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα της ρυθμικής γυμναστικής του συλλόγου επανιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2014 και είναι μέλος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας. Παρουσίασε αξιόλογη πορεία σε μόλις 2 χρόνια από τη δημιουργία του καθώς ήδη 2 αθλήτριες του διακρίθηκαν και συμμετείχαν ως αγωνιστικό τμήμα σε αγώνες ανταγωνίζοντας μεγαλύτερα σε ηλικία κορίτσια με μεγαλύτερη εμπειρία. Οι 2 αθλήτριες είναι οι: Τσίγκα Έλενα με 2 συμμετοχές στο Ελεύθερο Πρόγραμμα (4ο International Rhythmic Gymnastics tournament - Θεσσαλονίκη, Προκριματική Φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος - Λιτόχωρο), Δαλάτση Αγάπη με μία συμμετοχή στο Ελεύθερο Πρόγραμμα (4ο International Rhythmic Gymnastics tournament Θεσσαλονίκη). Συνολικά στο τμήμα εκγυμνάζονται 90 κορίτσια.

Τμήμα Σκάκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκάκι στην Αλεξανδρούπολη συνδέεται με τον Εθνικό αν και πριν την επίσημη αγωνιστική του παρουσία ήταν γενικά διαδεδομένο στην πόλη. Το 1983 ιδρύθηκε το σκακιστικό τμήμα του Εθνικού. Μέσα σε 2 χρόνια, το 1985, από τις τοπικές κατηγορίες ανέρχεται στην Α’ Εθνική όπου παρέμεινε για 6 χρόνια. Το 1985 η εθνική ομάδα της Κίνας επέλεξε για την προετοιμασία της ενόψει της σκακιστικής ολυμπιάδας τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Έπαιξε σε ένα Προημιτελικό, δύο Ημιτελικούς και έναν Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας (1990). Συμμετείχε σε 4 τελικούς Πανελλήνιου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Νέων κατακτώντας τη 2η θέση (1986) και μία φορά την 3η θέση. Το 1993 αδρανοποιείται και επανακάμπτει τον Οκτώβριο του 2010 έχοντας ως στόχο να ξαναβρεθεί στο σαλόνι των πρωταθλητών.

Προωθεί το σκάκι στα σχολεία της Αλεξανδρούπολης, όπου σήμερα διδάσκεται με προπονητές του Εθνικού στην ευέλικτη ζώνη των Δημοτικών Σχολείων. Διοργάνωσε με πολλή μεγάλη επιτυχία πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ομαδικά ενηλίκων καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ συμμετοχών όλων των εποχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Αγωνιστικά ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης μπήκε ξανά στην κατηγορία των πρωταθλητών το 2011, έχοντας στο δυναμικό του τους Αντώνογλου Χρήστο, Σπαθόπουλο Διογένη που μαζί με τους νέους αθλητές συγκρότησαν μια πολύ αξιόμαχη ομάδα. Τα παιδιά των ακαδημιών του συλλόγου διακρίθηκαν σε Διεθνή σχολικά πρωταθλήματα με σημαντικές επιτυχίες όπως αυτή του Βαλλιάνου Γεράσιμου που το 2012 ήταν πρωταθλητής στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα, Παγκόσμιος πρωταθλητής ερασιτεχνών και 2ος στους μεσογειακούς αγώνες σκάκι στην κατηγορία του. Από το 2011 η ομάδα κατάφερε να ανεβεί 3 κατηγορίες και από το 2014 παίζει συνεχόμενα στο Κορυφαίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Έπαιξε για 5 συνεχόμενα χρόνια, υποβιβάστηκε το 2019 και θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν στον προκριματικό όμιλο για την άνοδο στην Α' Εθνική κατηγορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης». Ιστοσελίδα του Συλλόγου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. Μαλκίδης, Θεοφάνης. «Ο Εθνικός της Αλεξανδρούπολης και η Αλεξανδρούπολη του Εθνικού». Πρακτικά 1ου Συνεδρίου ΜΓΣ Εθνικού. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Νέος πρόεδρος του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης ο Αυγερινός Μεσινέζης!». radiomax.gr. 9 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Άλλαξε η διοίκηση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης». thrakisports.gr. 19 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017. 
  6. «Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών: Αποτελέσματα» Αρχειοθετήθηκε 2011-08-09 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  7. «Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Αρχειοθετήθηκε 2014-07-29 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ο.Κ.
  8. «Βαθμολογία Β' Κατηγορίας Ανδρών 2009-10», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.
  9. «Βαθμολογία Α' Κατηγορίας Ανδρών 2010-11», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.
  10. «Πανηγύρια στην Καβάλα», άρθρο στον ιστότοπο SerresBasket.gr, 8 Απριλίου 2012.
  11. «Βαθμολογία Α' Κατηγορίας Ανδρών 2012-13 (Θέσεις 1-4)», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.
  12. «Κυπελλούχος ο Πανσερραϊκός! Νίκη με 80-68 επί του Εθνικού Αλεξανδρούπολης», άρθρο στον ιστότοπο ThrakiToday.com, 26 Μαΐου 2013.
  13. «Κυπελλούχος ΕΚΑΣΑΜΑΘ ο Πανσερραϊκός! 80-68 τον Εθν. Αλεξ/πόλης», άρθρο στον ιστότοπο SerresSport.gr, 26 Μαΐου 2013.
  14. «Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης στην Γ΄ Εθνική!» Αρχειοθετήθηκε 2013-09-25 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο Paratiritis-sports.gr, 9 Ιουλίου 2013.
  15. «Άνοδος από καραμπόλα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης!!! Τρεις ομάδες από τη Θράκη στη νέα Γ' Εθνική!!!» Αρχειοθετήθηκε 2013-07-13 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο Thrakisports.gr, 9 Ιουλίου 2013.
  16. 16,0 16,1 «Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων» Αρχειοθετήθηκε 2014-01-21 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  17. «Αποτελέσματα 2ου ομίλου Βορρά (26η αγ.)», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 27 Απριλίου 2014.
  18. «Διοίκηση» Αρχειοθετήθηκε 2014-08-04 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του τμήματος.
  19. «Χρυσοπηγή Δεβετζή». Βικιπαίδεια. 2017-05-12. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AE_%CE%94%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B6%CE%AE&oldid=6472161. 
  20. «Αρχική» (στα αγγλικά). Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-02-01. https://web.archive.org/web/20180201165303/http://hoa.org.gr/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  21. Christos, Kaltsidis. «4η Ορφική Συνάντηση Στίβου». orfiki.mycoach.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  22. «Running Team Εθνικου Αλεξπολη». www.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. 
  23. «Summer Multi Sports Camp Εθνικού Αλεξανδρούπολης». Alexandroupoli Online. http://www.alexpolisonline.com/2014/06/summer-multi-sports-camp.html. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  24. «Run Greece Αλεξανδρούπολης - Alexandroupolis». www.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. 
  25. «Πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η Γιορτή Εθελοντή του Run Greece και η παρουσίαση της ομάδας για τον τελικό». Alexandroupoli Online. http://www.alexpolisonline.com/2017/10/run-greece-alexandroupolis.html. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  26. «Μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Έβρου συμμετέχουν στο Kids Athletics». Alexandroupoli Online. http://www.alexpolisonline.com/2014/10/kids-athletics.html. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  27. «1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2021. 
  28. «ΗΜΕΡΑ ΓΟΝΕΑ - ΣΤΙΒΟΣ ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΥ». 
  29. «Πάνω από 300 παιδιά στο πανόραμα στίβου του Εθνικού κάτω από τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης (+photos) - Thrakisports». Thrakisports. 2017-08-28. http://www.thrakisports.gr/2017/08/28/pano-apo-300-pedia-sto-panorama-stivou-tou-ethnikou-kato-apo-ton-faro-tis-alexandroupolis-photos/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  30. «Ο Μ.Γ.Σ Εθνικός Αλεξανδρούπολης ξεκινά τμήματα στίβου στις Φέρες, αλλά και στις Σάπες, σε συνεργασία με την Ελπίδα Σαπών | InEvros.gr». InEvros.gr. 2016-09-27. http://www.inevros.gr/2016/09/27/ethnikos-gymnastikos-tmimata-stivou/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  31. «myCoach». mgs-ethnikos.mycoach.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. 
  32. «90 Χρόνια ιστορίας - 90 χρόνια Ρεκόρ ΜΓΣ Εθνικού Αλεξ/πολης - evros24.gr». evros24.gr. 2017-08-18. https://www.evros24.gr/90-chronia-istorias-90-chronia-rekor-mgs-ethnikou-alexpolis/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  33. mycoach.gr. «1ος Αγώνας Δρόμου Περιπέτειας - KIRKI TRAIL». kirki-trail.mycoach.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  34. «Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ». www.elleda.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2018. 
  35. «Κώστας Γκατσιούδης». Βικιπαίδεια. 2017-08-13. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%93%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82&oldid=6597926. 
  36. «Αντωνία Καλαφάτζη | Xronos.gr». https://www.xronos.gr/secondary-tags/antonia-kalafatzi. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  37. Kostas Pateropoulos (2011-07-19), ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ..3η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ 3.45.MPG, https://www.youtube.com/watch?v=aIwMdNaLNYc, ανακτήθηκε στις 2018-01-01 
  38. Kostas Pateropoulos (2013-04-19), ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ-ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΣΑΜΗ-13.4.13.ΔΙΑΣΥΛ.Π/Κ.ΔΡΑΜΑ, https://www.youtube.com/watch?v=5oqaLgvAkcY, ανακτήθηκε στις 2018-01-01 
  39. «Ο Γιώργος Σιταρίδης του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης τρίτος Βαλκανιονίκης στα εμπόδια». https://www.youtube.com/watch?v=MNXpqYXiiAo. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  40. Kostas Pateropoulos (2015-02-08), ΜΑΡΚΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ.7.2.2015.ΠΑΛΕ ΝΤΕ ΣΠΟΡ, https://www.youtube.com/watch?v=DVhGVqHT44o, ανακτήθηκε στις 2018-01-01 
  41. Kostas Pateropoulos (2014-02-13), ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ- Η ΜΑΡΑ ΜΑΝΑΡΓΙΑ "ΙΠΤΑΜΕΝΗ", https://www.youtube.com/watch?v=BgxetTrFtFE, ανακτήθηκε στις 2018-01-01 
  42. «Νικητής και στο Run Greece Ρόδου ο Μάρκος Γκούρλιας του Εθνικού! (video) - SportsAddict.gr - Αθλητικά νέα της Θράκης». SportsAddict.gr - Αθλητικά νέα της Θράκης. 2017-10-07. https://sportsaddict.gr/2017/10/07/%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-run-greece-%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 
  43. Kostas Pateropoulos (2017-05-20), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ.ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.12.5.2017, https://www.youtube.com/watch?v=SiLEkLV-GHk, ανακτήθηκε στις 2018-01-01 
  44. «Ο Γιώργος Σιταρίδης του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης τρίτος Βαλκανιονίκης στα εμπόδια». http://theamagazine.gr/eidiseis/item/583-o-giorgos-sitaridis-tou-mgs-ethnikoy-aleksandroypolis-tritos-valkanionikis-sta-empodia. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. [νεκρός σύνδεσμος]
  45. «Τα συγχαρητήρια του Εθνικού στη «χρυσή» Ναζίρη! - SportsAddict.gr - Αθλητικά νέα της Θράκης». SportsAddict.gr - Αθλητικά νέα της Θράκης. 2017-07-30. https://sportsaddict.gr/2017/07/30/%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CF%81%CF%85/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-01. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]