Λαγκαδίκια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°38′9″N 23°14′48″E / 40.63583°N 23.24667°E / 40.63583; 23.24667

Λαγκαδίκια
Το χωριό Λαγκαδίκια όπως φαίνεται από νοτιοανατολικά.
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λαγκαδίκια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΛαγκαδά
Δημοτική ΕνότηταΚορώνειας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚεντρική Μακεδονία
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Υψόμετρο120
Πληθυσμός636 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ.57012
Τηλ. κωδ.23930

Τα Λαγκαδίκια είναι χωριό το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και έχει υψόμετρο 120 μέτρα. Είναι ένα κομβικό σημείο που ενώνει την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας με την Εγνατία οδό, στο ύψος ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Στο χωριό υπάρχει μηχάνημα ΑΤΜ (της τράπεζας Πειραιώς), κτίριο τηλεπικοινωνιών, τοπικό ιατρείο, κτηνιατρικό κέντρο, ταχυδρομείο καθώς και αρκετές εμπορικές και ψυχαγωγικές επιχειρήσεις.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν την κατασκευή της Εγνατίας οδού, ήταν το κεντρικό χωριό στην δημοφιλή καλοκαιρινή διαδρομή Θεσσαλονίκη-Ασπροβάλτα (Θεσσαλονίκη-Σταυρός). Κάποτε, η παλαιά εθνική οδός περνούσε μέσα από το χωριό, αλλά λόγω επικινδυνότητας και όχλησης, δημιουργήθηκε παράκαμψη 100μ νότια του χωριού.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Λαγκαδά, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους.

Στην δυτική πλευρά του χωριού υπάρχει τo ρέμα Λαγκαδικίων (ή Πλατανόρεμα) του οποίου η ροή σταματάει συνήθως για ένα μήνα, περίπου τον Αύγουστο. Το ρέμα Λαγκαδικίων ενώνεται βορειότερα με το ρέμα Ποταμιάς (Δαφνούντας) σε τεχνητή λιμνούλα και μαζί με τα νερά της λίμνης Κορώνειας συνεχίζουν, ως ποταμός Δερβένι, προς ανατολικά στην λίμνη Βόλβη.

Εκπαίδευση - Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Νηπιαγωγείο που, ως ανεξάρτητο κτήριο, λειτούργησε για πρώτη φορά το 2011, το Δημοτικό που εξυπηρετεί πέντε χωριά (Λαγκαδίκια, Στίβος, Νικομηδινό, Περιστερώνα, Σπιτάκια), καθώς επίσης και το Γυμνάσιο-Λύκειο που εξυπηρετεί ως γυμνάσιο εννέα χωριά (τα ίδια με το Δημοτικό συν Γερακαρού, Άγιος Βασίλειος, Βασιλούδι, Αρδαμέρι) και ως λύκειο δεκατρία χωριά (τα ίδια με το Γυμνάσιο συν Προφήτης, Σχολάρι, Νυμφόπετρα, Βαϊοχώρι).

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα, το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής καθώς και το κοιμητήριο, είναι τα θρησκευτικά σημεία του χωριού.

Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων διοργανώνει μαθήματα παραδοσιακών χορών και πολλές άλλες δραστηριότητες, με κορυφαίο το τριήμερο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 25-27 Ιουλίου, με παραδοσιακούς χορούς και λαϊκή βραδιά με ζωντανή μουσική.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Λαγκαδίκια λειτουργούσαν παλαιότερα τρεις νερόμυλοι, του Δάλα, του Γκόγκορα και του Μαμαδά.[1] Από αυτούς σώζονται μόνο τα ερείπια του μύλου Γκόγκορα που βρίσκονται 2km νοτιότερα του οικισμού.

Μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ανατέθηκε η εκμετάλλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Σαρακλί-Σταυρός στους ΣΕΚ. Ήταν μια μικρή γραμμή Ντεκοβίλ, πλάτους 0.60μ, που λειτούργησε από τον Μάρτιο του 1921 έως τις 16 Αυγούστου 1947 οπότε και διακόπηκε για οικονομικούς λόγους.[2] Η γραμμή αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευημερία του χωριού προσελκύοντας εργάτες όπως ο Δημήτριος Κωστάρας που ήρθε από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής το 1915 σε ηλικία 19 ετών,[εκκρεμεί παραπομπή] και το 1925 δημιούργησε την δική του οικογένεια στα Λαγκαδίκια.

Η γραμμή αυτή χρησιμοποιούνταν για μεταφορά δασικών προϊόντων και εμπορευμάτων από τον Σταυρό και τα ενδιάμεσα χωριά προς την Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Η διέλευση της μέσα από το χωριό γινόταν από το σημείο που τώρα είναι ο δρόμος που εφάπτεται στη νότια πλευρά με το κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδικίων και το οποίο έχει παλαιότερα άλλες χρήσεις, όπως σχολείο, ξυλουργείο κλπ.

Στο πρώην στρατόπεδο Βογιατζόγλου που βρίσκεται 500 μέτρα νότια του χωριού, έχουν φιλοξενηθεί σποραδικά πρόσφυγες/μετανάστες, και από τον Απρίλιο του 2016 χρησιμοποιείται μόνιμα ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (UNHCR).[3]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα.
  • Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στην νότια έξοδο του χωριού.
  • Το ποτάμι «Πλατανόραμα» στην δυτική έξοδο του χωριού.

Γειτονικές περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Λαγκαδίκια, όπως φαίνεται από νοτιοδυτικά.
   Λαγκαδίκια   
 Ανάληψη, Ευαγγελισμός   Σχολάρι, Προφήτης   Νυμφόπετρα 
 Βασιλούδι, Γερακαρού  Brosen windrose el.svg  Νικομηδινό, Στίβος 
 Αρδαμέρι   Σαρακήνα, Άγιος Χαράλαμπος, Ζαγκλιβέρι    

Γειτονεύει: προς ανατολικά 1km με το χωριό Νικομηδινό, προς δυτικά 2km με το χωριό Γερακαρού και και 4km με το χωριό Βασιλούδι, προς βόρεια 5km με το χωριό Σχολάρι.

Βρίσκεται 12km βόρεια από το χωριό Ζαγκλιβέρι, 22km ανατολικά από την πόλη Λαγκαδά, 35km ανατολικά από την πόλη Θεσσαλονίκη.

Αριθμητικά δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βαλαβανίδου, Αναστασία Π. (2008). Οι υδρόμυλοι της Μακεδονίας. 2. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. σελ. 474 & 496. doi:10.12681/eadd/24593. 
  2. Χατζίκος, Γεώργιος Ν. (2012). Το Περιβολάκι της επαρχίας Λαγκαδά. Ιστορία-εκπαίδευση-παραδόσεις. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. σελ. 22. doi:10.26262/heal.auth.ir.131602. 
  3. «Δομή Λαγκαδικίων». Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]