Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
European Greens logo.svg
Ηγέτης Ζακλίν Κρέμερς
Ίδρυση 21 Φεβρουαρίου 2004
Έδρα Rue Wiertzstraat 31, 1050 Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ιδεολογία Πολιτική οικολογία
Προοδευτισμός
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
Διεθνής προσχώρηση Παγκόσμιοι Πράσινοι
Ιστοσελίδα
http://www.europeangreens.eu/
Πολιτικό σύστημα Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο ΚόμμαΕυρωπαίοι Πράσινοι) είναι το πράσινο πολιτικό κόμμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπό αυτήν τη μορφή είναι μια ομοσπονδία των πράσινων κομμάτων στην Ευρώπη. Μέλος τους είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε από το 4ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πράσινων Κομμάτων στις 2022 Φεβρουαρίου 2004 στη Ρώμη όπου συμμετείχαν πάνω από χίλιοι αντιπρόσωποι. Τελικά, 32 πράσινα κόμματα απ' όλη την Ευρώπη εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Ιδεολογία και θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υπήρξαν πάντα δεσμευμένοι από τις βασικές αρχές της πολιτικής οικολογίας, όπως η περιβαλλοντική ευθύνη, οι ατομικές ελευθερίες, η συμμετοχική δημοκρατία, η ποικιλομορφία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η σφαιρικά βιώσιμη ανάπτυξη και η μη-βία.

Εντούτοις, η σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανα της έχουν αλλάξει εντυπωσιακά και αποτελεί ακόμα αντικείμενο συζήτησης. Στη δεκαετία του '70 και του '80 οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ήταν γενικά σκεπτικιστές για την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, την οποία εκλάμβαναν ως αντίθετη με τα περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική. Στο πρόγραμμα του 1984, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστήριξαν το όραμα για τον σχηματισμό μιας εναλλακτικής Ευρώπης, πολιτικά ουδέτερης και αποκεντρωμένης. Το 1989, μερικά πράσινα κόμματα σε όλη την Ευρώπη υιοθέτησαν μια πιο κοινοβουλευτική δράση, και ενθάρρυναν περισσότερο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το πρόγραμμα των πρασίνων υποστηρίζει τον πλήρη εκδημοκρατισμό των οργάνων της Ευρώπης. Στο πρόγραμμα του 1994 εγκατέλειψαν πλήρως την αντίθεση τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισαν να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τις πολιτικές και τα όργανά της. Τα προγράμματα του 1999 και του 2004 απεικονίζουν επίσης τη θέση τους αυτή.

Κατάλογος πράσινων κομμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]