Πραξούλα Αντωνιάδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού
Πρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2008
Προκάτοχος Μιχάλης Παπαπέτρου
Υπουργός Εμπορίου,
Βιομηχανίας και Τουρισμόυ
Περίοδος
5 Αυγούστου 2011 – 20 Μαρτίου 2012
Προκάτοχος Αντώνης Πασχαλίδης
Διάδοχος Νεοκλής Συλικιώτης
Προσωπικά στοιχεία
Πολιτικό κόμμα Ενωμένοι Δημοκράτες
Σύζυγος Λύσανδρος Κυριακού
Παιδιά 2
Επάγγελμα Οικονομολόγος
Ιστοσελίδα [2]

Η Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού είναι Κύπρια πολιτικός. Είναι η πρόεδρος του κινήματος Ενωμένων Δημοκρατών, ενός φιλελεύθερου κόμματος το οποίο τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέσω της επανένωσης του νησιού και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Υπήρξε επίσης Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κα. Αντωνιάδου είναι υποψήφια πρόεδρος για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου που θα διεξαχθούν το 2013.

Σπουδές και σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού γεννήθηκε στη Λευκωσία όπου αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή. Ακολούθως ολοκλήρωσε τις σπουδές τις στο London School of Economics από όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στα οικονομικά. Εργάστηκε για 24 χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όπου κατείχε διευθυντική θέση. Κατά τη διάρκεια της εργασίας στην Κεντρική Τράπεζα ασχολήθηκε με τα μακροοικονομικά, τη στατιστική και τη διαμόφωση πολιτικής. Στην Κεντρική Τράπεζα είχε σημαντική συμμετοχή σε ζητήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ υπήρξε μέρος επιτροπών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της EUROSTAT.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, συμμετείχε σε σεμινάρια και προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας . Έχει συγγράψει μαζί με άλλες δύο γυναίκες οικονομολόγους τη μελέτη «The Day After» [1] η οποία επεξηγεί τα οικονομικά οφέλη που θα αποκτήσουν όλοι οι Κύπριοι, η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου.

Πολιτική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κα. Αντωνιάδου ήταν ενεργή ως μέλος του κινήματος των Ενωμένων Δημοκρατών, το οποίο ιδρύθηκε το 1993 από τον τέως πρόεδρο της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου. Η ιδεολογία των Ενωμένων Δημοκρατών βασίζεται σε φιλελεύθερες ιδέες και κινείται στις γραμμές μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσα από μια επανένωση της Κύπρου και συνεργασία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Το 2008 εξελέγη στη θέση του προέδρου του κόμματος, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Μιχάλη Παπαπέτρου. Ως πρόεδρος των Ενωμένων δημοκρατών έχει εργαστεί στα πλαίσια του ευρύτερου συνόλου των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, την Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Στόχος του πολιτικού αυτού κινήματος είναι η εφαρμογή των φιλελεύθερων αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το 2009 η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη έκδοσε ψήφισμα το οποίο υποστηρίζει τη θέση των Ενωμένων Δημοκρατών για επανένωση της Κύπρου με βάση τη διζωνική και δικοινωτική ομοσπονδία.

Η κα. Αντωνιάδου-Κυριακού έχει συμμετάσχει ενεργά σε διάφορες συναντήσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου. Σε αυτές της εργασίες συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και των πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, συχνά επισκέπτεται το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου συναντούνται ηγέτες Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 υπέβαλε υποψηφιότητα με τους Ενωμένους Δημοκράτες, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.

Τον Αύγουστο του 2011 η κα. Αντωνιάδου-Κυριακού διορίζεται Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την προεδρία Δημήτρη Χριστόφια, μετά από μερικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές πτυχές των καθηκόντων της ήταν και οι εργασίες για εξεύρεση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2012.

Το 2012 η κα. Αντωνιάδου Κυριακού δημοσιοποίησε την απόφασή της για υποψηφιότητά στις εκλογές που θα αναδείξουν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες θα λάβουν χώρα το Φεβρουάριο του 2013, στηριζόμενη από το κόμμα της.

Προσωπικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κα. Αντωνιάδου-Κυριακού είναι παντρεμένη με τον κ. Λύσανδρο Κυριακού και έχουν δύο παιδιά: τη Σεμέλη και τον Θεόδωρο.[2] Ασχολείται εδώ και χρόνια με τη μουσική, τραγουδώντας και παίζοντας φλάουτο. Με τις μουσικές της δεξιότητες συμμετείχε στο φιλανθρωπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα 'DanSing for you' με σκοπό να βοηθηθούν παιδιά με καρκίνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]