Μάριος Καρογιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάριος Καρογιάν
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση

Ο Μάριος Καρογιάν (αρμενικά: Մարիոս Կարոյեան) είναι ένας Αρμενοκύπριος πολιτικός που υπήρξε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου από το 2006 έως το 2013.

Ο Καρογιάν γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια. Έχει ένα γιο και μία κόρη.

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Είναι κατά το ήμισυ Αρμένιος και κατά το άλλο μισό Λατίνος της Κύπρου (Κύπριος Ρωμαιοκαθολικός).

Μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 24 Φεβρουαρίου 2008, η θέση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέμεινε κενή μέχρι την εκλογή του Καρογιάν στη θέση, στις 6 Μαρτίου 2008, από τους βουλευτές.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το ΔΗΚΟ στην περιφέρεια της Λευκωσίας. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το υπόλοιπο της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια, μετά την παραίτηση του για να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής, της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωματικό μέλος της Ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Δήλωση και την Εξέταση των οικονομικών Συμφερόντων.

Είναι αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπείας της βουλής στην ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επιχειρηματίας Βαρτκές Μαχτεσιάν μαζί με τον Μάριο Καρογιάν και τον Αρχιεπίσκοπο Βαρουζάν

Ήταν πρόεδρος της "Αναγέννησης", μιας ένωσης φοιτητών στην Ιταλία (1981) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων στη Περούτζια (1983) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Παγκύπριων Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων της Ομοσπονδίας.

Ήταν, επίσης, πρόεδρος της επαρχιακής Επιτροπής της Οργάνωσης Νεολαίας του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία και γραμματέας Συνδικαλισμού του Εργατικού Τμήματος του κόμματος.

Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της βουλής των Αντιπροσώπων από το 1991 έως το 2001, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αλέξη Γαλανού και του αείμνηστο Σπύρου Κυπριανού. Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και Αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το 2003 έως το 2006.

Έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ από το 1988 και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος από το 1997. Στις 22 Οκτωβρίου του 2006 εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2013.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάριος Καρογιάν, ως Πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων με τον τότε πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα και τη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για διάφορα θέματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Κύπρο και στον ξένο τύπο. Εμφανίζεται τακτικά ως διεθνής και πολιτικός αναλυτής σε Κυπριακά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Τιμητικά βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Δημοκρατία του έχει απονέμει το σταυρό του ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]