Κατάλογος πολιτειακών νομοθετικών σωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κάθε πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει έναν νομοθετικό κλάδο ως μέρος της μορφής της πολιτικής της διακυβέρνησης. Οι περισσότερες από τις θεμελιώδεις λεπτομέρειες του νομοθετικού σώματος προσδιορίζονται στο πολιτειακό σύνταγμα. Σαράντα εννέα (49) πολιτειακά νομοθετικά σώματα είναι διθάλαμα σώματα, αποτελούμενα από μια κάτω βουλή (Συνέλευση, Γενική Συνέλευση, Πολιτειακή Συνέλευση, Βουλή των Αντιπροσώπων) και μια άνω βουλή (Γερουσία). Το Νομοθετικό Σώμα της Νεμπράσκα είναι το μόνο μονοθάλαμο σώμα.

Τα ακριβή ονόματα, ημερομηνίες, διάρκειες θητειών, όρια θητείας, εκλογικές περιφέρειες, και άλλες λεπτομέρειες επαφίενται στην προαίρεση της κάθε μίας πολιτείας ξεχωριστά.

Σύνοψη κομμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κομματική σύνθεση των νομοθετικών σωμάτων, κατά το 2013, ήταν[1]:

27 Νομοθετικά Σώματα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικανούς
17 Νομοθετικά Σώματα ελεγχόμενα από τους Δημοκρατικούς
5 Διαιρεμένα Νομοθετικά Σώματα
1 Επισήμως μη κομματικό (Νομοθετικό Σώμα της Νεμπράσκα)
50 Σύνολο

"Διαίρεση" ("Split") σημαίνει ότι είτε τα δύο σώματα έχουν διαφορετικά κόμματα πλειοψηφίας (π.χ., Δημοκρατική Γερουσία και Ρεπουμπλικανική Βουλή), ότι ένα σώμα είναι ακριβώς διαιρεμένο μεταξύ των κομμάτων, ή ότι έχει προκύψει ένα "μετέωρο" σώμα.

Σε αρκετές πολιτείες, το κόμμα που ελέγχει το πολιτειακό νομοθετικό σώμα μπορεί να μην είναι αυτό που συνήθως κερδίζει την πολιτεία στις προεδρικές εκλογές. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω της πολιτικής, ένα κόμμα με αριθμητική απόλυτη πλειοψηφία σε ένα νομοθετικό μπορεί να αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία με άλλα κόμματα λόγω ανεπίσημων συνασπισμών, ή να παραχωρήσει εντελώς την εξουσία λόγω διαιρέσεων.

The table below shows total state government control, which means the governor and the chamber majorities are all of the same party.

24 κυβερνήσεις που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς
13 Κυβερνήσεις που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς
3 Δημοκρατικός Κυβερνήτης/Νομοθετικό Σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς
4 Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης/Νομοθετικό Σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς
1 Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης/Διαιρεμένο Νομοθετικό Σώμα
4 Δημοκρατικός Κυβερνήτης/Διαιρεμένο Νομοθετικό Σώμα
1 Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης/Μη κομματικό Νομοθετικό Σώμα (Νεμπράσκα)
50 Σύνολο

Στις εκλογές του 2010, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πήρε τον έλεγχο της πλεοψηφίας των πολιτειακών νομοθετικών σωμάτων, στα οποία ουσιαστικά 19 από τα 49 κομματικά νομοθετκά σώματα άλλαξαν από τον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος στον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτειακά νομοθετικά σώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Μετά τις εκλογές που διεξάχθηκαν στις 6 Νοεμβρίου 2012)[2][3]

Πολιτεία Όνομα Κάτω Βουλή Άνω Βουλή
Όνομα Δύναμη των
κομμάτων
Θητεία
(Έτη)
Όνομα Δύναμη των
κομμάτων
Θητεία
(Έτη)
Αλαμπάμα Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 65–40 4 Γερουσία Ρ 22–12, 1 Ανεξ. 4
Αλάσκα Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων R 25–15 2 Γερουσία Ρ 13–7 4
Αριζόνα Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων R 36–24 2 Γερουσία R 17–13 2
Αρκάνσας Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 51–48, 1 Πράσινο 2 Γερουσία Ρ 21–14 4
Καλιφόρνια Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα[4] Συνέλευση Δ 55–25 2 Γερουσία Δ 27-11, 2 κενές 4
Κολοράντο Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 37–28 2 Γερουσία Δ 20–15 4
Κονέκτικατ Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 98–53 2 Γερουσία ΔD 22–14 2
Ντέλαγουερ Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 27–14 2 Γερουσία D 13–8 4
Φλόριντα Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 761–44 2 Γερουσία Ρ 26–14 4
Τζόρτζια Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 119–60, 1 Ανεξ. 2 Γερουσία Ρ 38–18 2
Χαβάη Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 44–7 2 Γερουσία Δ 24–1 4
Αϊντάχο Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 57–13 2 Γερουσία Ρ 28–7 2
Ιλινόι Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 71–47 2 Γερουσία Δ 40–19 2 or 4
Ιντιάνα Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 69–31 2 Γερουσία Ρ 37–13 4
Αϊόβα Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 53–47 2 Γερουσία Δ 26–24 4
Κάνσας Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 92–33 2 Γερουσία R 32–8 4
Κεντάκι Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 55–44, 1 κενή 2 Γερουσία Ρ 23–14, 1 Ind. 4
Λουιζιάνα Νομοθετικό Σώμα (self-designated)[5] Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 58–45, 2 Ind. 4 Γερουσία Ρ 24–15 4
Μέιν Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 89–58, 4 Ανεξ. 2 Γερουσία Δ 19–15, 1 Ind. 2
Μέριλαντ Γενική Συνέλευση House of Delegates Δ 98–43 4 Γερουσία Δ 35–12 4
Μασαχουσέτη General Court Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 131–29 2 Γερουσία Δ 36–4 2
Μίσιγκαν Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων R 59–51 2 Γερουσία Ρ 26–12 4
Μινεσότα Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων DFL 73–61 2 Γερουσία DFL 39–280 4, 4, 2
Μισισίπι Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 64–58 4 Γερουσία Ρ 31–21 4
Μιζούρι Γενική Συνέλευση House of Representatives Ρ 110–53, 1 κενή 2 Γερουσία Ρ 24–10 4
Μοντάνα Νομοθετικό Σώμα House of Representatives Ρ 61–39 2 Γερουσία Ρ 29–21 4
Νεμπράσκα Νομοθετικό Σώμα Unicameral and non–partisan Senate with 49 members 4
Νεβάδα Νομοθετικό Σώμα Assembly Δ 27–15 2 Γερουσία Δ 11–10 4
Νιου Χάμσαϊρ General Court Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 221–179 2 Γερουσία Ρ 13–11 2
Νιου Τζέρσεϊ Νομοθετικό Σώμα Γενική Συνέλευση Δ 48–32 2 Γερουσία Δ 24–16 2, 4, 4
Νέο Μεξικό Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 38–32 2 Γερουσία Δ 24–16 4
Νέα Υόρκη Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα (unofficial)[6] Assembly Δ 106–43, 1 Ανεξ. (Δ) 2 Γερουσία Συνασπισμός 35-26, 2 χωρίς προσχώρηση 2
Βόρεια Καρολίνα Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 77–43 2 Γερουσία Ρ 33–17 2
Βόρεια Ντακότα Νομοθετική Συνέλευση House of Representatives Ρ 71–23 4 Γερουσία Ρ 33–14 4
Οχάιο Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 60–39 2 Γερουσία Ρ 23–10 4
Οκλαχόμα Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 72–29 2 Γερουσία Ρ 36–12 4
Όρεγκον Νομοθετική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 34–26 2 Πολιτειακή Γερουσία Δ 16–14 4
Πενσυλβάνια Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 110–93 2 Γερουσία Ρ 27–23 4
Ρόουντ Άιλαντ Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 69–6 2 Γερουσία 32–5, 1 Ανεξ. 2
Νότια Καρολίνα Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 76–48 2 Γερουσία R 28–18 4
Νότια Ντακότα Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 53–17, 1 Ind. 2 Γερουσία Ρ 28–7 2
Τενεσί Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 70–28, 1 Ind. 2 Γερουσία Ρ 26–7 4
Τέξας Νομοθετικό Σώμα Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 95–55 2 Γερουσία Ρ 19–12 4
Γιούτα Νομοθετικό Σώμα[7] Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 61–14 2 Γερουσία Ρ 24–5 4
Βερμόντ Γενική Συνέλευση Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 98–44, 8 Ind. 2 Γερουσία Δ 21–7, 2 Προοδ. 2
Βιρτζίνια Γενική Συνέλευση House of Delegates Ρ 67–32, 1 Ind 2 Γερουσία Ρ 20-20 4
Ουάσινγκτον Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα[8] Βουλή των Αντιπροσώπων Δ 55–43 2 Γερουσία Συνασπισμός 25-24 4
Δυτική Βιρτζίνια Νομοθετικό Σώμα House of Delegates Δ 54–46 2 Γερουσία Δ 25–9 4
Ουισκόνσιν Νομοθετικό Σώμα Assembly Ρ 60–39, 1 Ind. 2 Γερουσία Ρ 18–15 4
Ουαϊόμινγκ Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα[9] Βουλή των Αντιπροσώπων Ρ 52–8 2 Γερουσία Ρ 26–4 4

Total State Representatives = 7382[2]

District of Columbia and territorial legislatures[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτεία Όνομα Κάτω Βουλή Άνω Βουλή
Όνομα Δύναμη των
κομμάτων
Term
(Έτη)
Όνομα Party
strength
Θητεία
(Έτη)
Αμερικανική Σαμόα Fono House of Representatives 20 Ind. 2 Senate 18 Ind. 4
Περιφέρεια της Κολούμπια Συμβούλιο (Μονοθάλαμο) Δ 11, 2 Ανεξ. 4
Γκουάμ Νομοθετικό Σώμα (Unicameral) D 8–7 2
Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Legislature House of Representatives R 12–4 Cov.,
Ind. 3–1 D
2 Senate Coal. 6–3 4
Πουέρτο Ρίκο Legislative Assembly House of Representatives NPP 32–18 PDP 4 Senate NPP 17–9 PDP,1 Ind 4
Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι Legislature (Unicameral) D 9–4 ICM, 2 Ind. 2

Υπόμνημα χάρτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρώμα Όνομα Abbreviation Σημειώσεις
  
Δημοκρατικό Κόμμα Δ Major national party; has state-level parties in each state
  
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ρ Major national party; has state-level parties in each state
  
Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party DFL Minnesota affiliate of the Democratic Party
  
North Dakota Democratic-NPL Party D-NPL North Dakota affiliate of the Democratic Party
  
Constitution Party C National third party
  
Vermont Progressive Party P State-level third party operating only in Vermont
  
Covenant Party Cov. Territorial-level third party operating only in Northern Mariana Islands
  
New Progressive Party NPP Territorial-level third party operating only in Puerto Rico
  
Popular Democratic Party PDP Territorial-level third party operating only in Puerto Rico
  
Puerto Rican Independence Party PIP Territorial-level third party operating only in Puerto Rico
  
Independent Citizens Movement ICM Territorial-level third party operating only in the U.S. Virgin Islands
[None] Governing coalition Coal. A coalition of members of the Democratic and Republican parties in power in the Alaska Senate or a coalition of the Covenant and Democratic parties and independents in power in the Northern Mariana Islands Senate.
Tie Tie Chamber divided equally between the Republican and Democratic parties in the Oregon House of Representatives.
Independent Ind. People who were elected without a party backing or people who left their party while in office
Vacant Vac. Resignations, disqualifications, impeachments, expulsions and deaths

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. National Conference of State Legislatures. «A GOP wave washed over state legislatures on Election Day». Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 http://www.ncsl.org/documents/statevote/2010_Legis_and_State_post.pdf
  3. http://www.ncsl.org/tabid/21253/default.aspx
  4. Το Σύνταγμα της Καλιφόρνια το ονομάζει "Νομοθετικό Σώμα της Καλιφόρνια", αλλά αυτοονομάζεται "Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα της Καλιφόρνια".
  5. The Louisiana Constitution vests legislative authority in "a legislature, consisting of a Senate and a House of Representatives," and refers to it as "the legislature" throughout, without officially designating a term for the two houses together. However, the two bodies do use the term "Louisiana State Legislature" in official references to itself.
  6. In practice, the New York State Assembly and the New York Senate are often referred to together as the "New York State Legislature"; however, the New York State Constitution refers only to those two bodies separately and does not designate a name for the legislature as a whole. (See the Wikipedia article on the New York State Legislature.
  7. Το Σύνταγμα της Γιούτα το ονομάζει "Νομοθετικό Σώμα της Πολιτείας της Γιούτα", but legislature brands itself as the "Utah State Legislature".
  8. The Washington Constitution names it "the legislature of the state of Washington", but legislature brands itself as the "Washington State Legislature".
  9. The Wyoming Constitution names it "the legislature of the State of Wyoming", but legislature brands itself as the "Wyoming State Legislature".
  10. Bipartisan gang takes over Alaska state Senate. Anchorage Daily News. November 29, 2006.
  11. McGuire joins bipartisan coalition. Anchorage Daily News. December 20, 2006.
  12. «Alaska's Senate Bipartisan Working Group». Alaska Senate Bipartisan Working Group. 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2010. 
  13. «Alaska State Legislature's Senate Minority». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]