Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενική Συνέλευση του Τενεσσί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Συνέλευση του Τεννεσί
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Ομιλητής της Γερουσίας
Ρον Ράμσεϋ, (Ρ)
Από 9 Ιανουαρίου 2007
Ομιλητής της Βουλής
Μπεθ Χάργουελ, (Ρ)
Από 11 Ιανουαρίου 2011
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
4 Νοεμβρίου 2008
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο του Τενεσσί, Νάσβιλ
Ιστοσελίδα
capitol.tn.gov

Η Γενική Συνέλευση του Τενεσσί είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Τενεσσί των ΗΠΑ.

Συνταγματική δομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Πολιτειακό Σύνταγμα του Τενεσσί του 1870, η Γενική Συνέλευση είναι διθάλαμο νομοθετικό σώμα και αποτελείται από μια Γερουσία τριάντα τριών μελών και μια Βουλή των Αντιπροσώπων ενενήντα εννέα μελών.

Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται για διετείς θητείες· σύμφωνα με μια συνταγματική τροποποίηση του 1966 οι γερουσιαστές εκλέγονται για τετραετείς θητίες οι οποίες αλληλεπικαλύπτονται, ούτως ο περιφέρειες με άρτιους αριθμούς να διεξάγουν εκλογές τα έτη των Προεδρικών εκλογών και έκείνες με περιττό αριθμό κατά τα έτη των εκλογών κυβερνήτη του Τενεσσί.

Νομοθετικό σώμα μερικής απασχόλησης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να παραμείνει το νομοθετικό σώμα ένα σώμα μερικής απασχόλησης, περιορίζεται σε ενενήντα "νομοθετικές ημέρες" ανά διετή θητεία, συν μέχρι και δεκαπέντε ημέρες για οργανωτικούς σκοπούς στην έναρξη κάθε θητείας. Ως νομοθετική ημέρα θεωρείται κάθε ημέρα που η Βουλή ή η Γερουσία επίσημα συνέρχονται στις αίθουσες κάθε σώματος.

Ο ομιλητής κάθε σώματος δικαιούται μισθό τριπλάσιο αυτού των άλλων μελών. Σύμφωνα με έναν νόμο που ενεργοποιήθηκε το 2004, οι νομοθέτες λαμβάνουν αύξηση αύξηση ίση με αυτήν που δόθηκε στους πολιτειακούς υπαλλήλους το προηγούμενο έτος, αν έχει δοθεί.

Ο κυβρνήτης μπορεί επίσης να καλέσει "έκτακτες συνεδριάσεις", περιορισμένες στο θέμα ή τα θέματα που περιγράφονται στην σύγκληση, περιοριζόμενες σε επιπλέον είκοσι ημέρες. Τα δύο τρίτα καθε σώματος μπορούν επίσης να αρχίσουν μια τέτοια κλήση αιτούμενο για αυτήν.

Έργο της Γενικής Συνέλευσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομοθετικός σχεδιασμός

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νομοθετικές ημέρες σχεδιάζονται όχι νωρίτερα από τρεις ημέρες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Οι νομοθετικές συνεδριάσεις και στη Βουλή και στη Γερουσία διεξάγονται την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι Πέμπτες και ο περισσότερες Τετάρτες χρησιμοποιούνται κυρίως για συνελεύσεις επιτροπών και ακροάσες παρά για πραγματικές συνεδριάσεις. Οι Τρίτες και οι Τετάρτες στο Καπιτώλιο του Τενεσσί λαμβάνουν μια εκλεκτκή γεύση τις περισσότερες εβδομάδες, καθώς διάφορες και ποικίλες συστατικές ομάδες στήνουν περίπτερα ενημέρωσης για να πληροφορήσουν τους νομοθέτες σχετικά με τα αντίστοιχα αιτήματά τους.


Συνταγματική συνέλευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνηθέστερη μέθοδος τροποποίησης του πολιτειακού συντάγματος, και αυτή που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν (όλες οι τροποποιήσεις πριν το 1998), είναι η Γενική Συνέλευση να θέσει σε δημοψήφισμα την ερώτηση έαν μια περιορισμένη συνταγματική συνέλευση θα έπρεπε να συγκληθεί για τον σκοπό της εξέτασης τροποποιήσεων σε συγκεκριμένες εξειδικευμένες προβλέψεις του συντάγματος.

Αν οι ψηφοφόροι το εγκρίνουν αυτό σε μια πολιτειακή εκλογή τότε, στην επόμενη πολιτειακή εκλογή, επιλέγουν αντιπροσωπους σε αυτή την συνέλευση. Αυτό το σώμα τότε συνέρχεται (στην αίθουσα της Βουλής του Πολιτειακού Καπιτωλίου) και κάνει τις προτάσεις της. Αυτές οι προτάσεις μπορούν να ψηφιστούν σε οποιαδήποτε εκλογή, είτε σε μια ειδικά διεξαγόμενη ή μαζί με άλλες πολιτειακές εκλογές, και χρειάζεται μόνο να περάσει με μια απλή πλειοψηφία των καταμετρημένων ψήφων.

Αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί συχνότερα από άπαξ κάθε εξαετία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]