Εκλογική περιφέρεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εκλογική περιφέρεια ονομάζεται μία γεωγραφική περιοχή της χώρας που ταυτίζεται με την διοικητική διαίρεση και που ορίζεται για την εκλογή βουλευτών, ή και γερουσιαστών από τον συγκεκριμένο χώρο κατά τη διενέργεια των πολιτικών εκλογών.

Ειδικότερα στην Ελλάδα η εκλογική περιφέρεια υπήρξε άλλοτε ευρεία και άλλοτε στενή όπως αποκαλούταν.

  • Ευρεία εκλογική περιφέρεια λέγεται εκείνη που εκτείνεται στα όρια ενός νομού.
  • Στενή εκλογική περιφέρεια λεγόταν εκείνη που εκτεινόταν στα όρια μιας επαρχίας.

Ιστορικά η παραπάνω διάκριση έγινε με τον Νόμο ΧΜΗ΄ της 17 Σεπτεμβρίου του 1877 όπου ορίσθηκε η εκλογική περιφέρεια κατά επαρχία, δηλαδή η στενή περιφέρεια. Εννέα χρόνια αργότερα, το 1886, ορίσθηκε η ευρεία περιφέρεια, δηλαδή η κατά νομούς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1890 επανήλθε σε ισχύ η στενή βουλευτικά περιφέρεια, η οποία αντικαταστάθηκε και πάλι από την ευρεία εκλογική περιφέρεια το 1906, η οποία και διατηρήθηκε μέχρι το 1928. Τότε, με τον σχετικό νόμο Ν.3824 "Περί εκλογής Βουλευτών" επανήλθε η στενή εκλογική περιφέρεια με εξαίρεση τις λεγόμενες νέες χώρες που ορίσθηκε κατά περιφέρεια Πρωτοδικείου. Ομοίως στενή εκλογική περιφέρεια εκλήφθηκε τότε τόσο ο Δήμος Αθηναίων, όσο και ο Δήμος Πειραιώς. Σημειώνεται ότι το ίδιο έτος με τον νόμο Ν.3786 "Περί συγκροτήσεως της Γερουσίας" ορίσθηκε για την εκλογή των γερουσιαστών η ευρεία εκλογική περιφέρεια, δηλαδή ο νομός. Τελικά μετά την κατάργηση της γερουσίας καθιερώθηκε μόνιμα η ευρεία εκλογική που ισχύει σήμερα.

Έτσι κάθε νομός της ελληνικής επικράτειας αποτελεί εκλογική περιφέρεια που προσδιορίζεται με την ονομασία του νομού, π.χ. εκλογική περιφέρεια Λακωνίας.

Ειδικότερα όμως λόγω του υπερπληθυσμού που σημειώνεται σε δύο μεγάλους νομούς, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ορίζονται κατ΄ εξαίρεση επτά πρόσθετες εκλογικές περιφέρειες, χωρίς να χαρακτηρίζονται "στενές", οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, η οποία αποτελείται από τον Δήμο Αθηναίων.
  2. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, η οποία αποτελείται από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες που περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων.
  3. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς, η οποία αποτελείται από τον Δήμο Πειραιώς, τον Δήμο Σπετσών, και τις πρώην επαρχίες Αίγινας, Κυθήρων, Τροιζηνίας και Ύδρας.
  4. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Πειραιώς, η οποία αποτελείται από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες που περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη περιφέρεια του Δήμου Πειραιώς καθώς και η νήσος Σαλαμίνα.
  5. Εκλογική περιφέρεια Υπολοίπου Νομού Αττικής, η οποία αποτελείται από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες του Νομού Αττικής (Ανατολικής και Δυτικής).
  6. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από τον πρώην Δήμο Θεσσαλονίκης
  7. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από όλους τους Δήμους και Κοινότητες του υπολοίπου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα παραπάνω συνεπάγεται ότι η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε 56 εκλογικές περιφέρειες.

Η δε παραπάνω διάκριση των εκλογικών περιφερειών ορίσθηκε, μετά από προηγούμενες τροποποιήσεις των διοικητικών ορίων των νομών, όπως τελικά είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 1985, κατά τα άρθρα 1 και 11 του νόμου 3231/2004 καθώς και με το άρθρο 1 του Π.Δ.96/2007. Κατά τις τελευταίες ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2012 κατά την Κωδικοποίηση όλων των παραπάνω διατάξεων σε ενιαίο κείμενο οι εκλογικές περιφέρειες ορίσθηκαν στο 1ο άρθρο του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57Α΄/15.3.2012).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]