Εκλογική περιφέρεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εκλογική περιφέρεια ονομάζεται μία γεωγραφική περιοχή της χώρας που ορίζεται για την εκλογή βουλευτών από τον συγκεκριμένο χώρο κατά τη διενέργεια των ελληνικών βουλευτικών εκλογών. Στην Ελλάδα κάθε νομός της επικράτειας αποτελεί εκλογική περιφέρεια που προσδιορίζεται με την ονομασία του νομού, π.χ. εκλογική περιφέρεια Λακωνίας.

Ειδικότερα όμως λόγω του υπερπληθυσμού που σημειώνεται σε δύο μεγάλους νομούς, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ορίζονται κατ΄ εξαίρεση επτά πρόσθετες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, η οποία αποτελείται από τον Δήμο Αθηναίων.
  2. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, η οποία αποτελείται από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες που περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων.
  3. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς, η οποία αποτελείται από τον Δήμο Πειραιώς, τον Δήμο Σπετσών, και τις πρώην επαρχίες Αίγινας, Κυθήρων, Τροιζηνίας και Ύδρας.
  4. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Πειραιώς, η οποία αποτελείται από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες που περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη περιφέρεια του Δήμου Πειραιώς καθώς και η νήσος Σαλαμίνα.
  5. Εκλογική περιφέρεια Υπολοίπου Νομού Αττικής, η οποία αποτελείται από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες του Νομού Αττικής (Ανατολικής και Δυτικής).
  6. Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από τον πρώην Δήμο Θεσσαλονίκης
  7. Εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από όλους τους Δήμους και Κοινότητες του υπολοίπου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα παραπάνω συνεπάγεται ότι η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε 56 εκλογικές περιφέρειες.

Η δε παραπάνω διάκριση των εκλογικών περιφερειών ορίσθηκε, μετά από προηγούμενες τροποποιήσεις των διοικητικών ορίων των νομών, όπως τελικά είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 1985, κατά τα άρθρα 1 και 11 του νόμου 3231/2004 καθώς και με το άρθρο 1 του Π.Δ.96/2007. Κατά τις τελευταίες ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2012 κατά την Κωδικοποίηση όλων των παραπάνω διατάξεων σε ενιαίο κείμενο οι εκλογικές περιφέρειες ορίσθηκαν στο 1ο άρθρο του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57Α΄/15.3.2012).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]