Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενική Συνέλευση του Ιλινόι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Συνέλευση του Ιλινόι
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Τζον Κούλλερτον (Δ)
Από 14 Ιανουαρίου 2009
Ομιλητής της Βουλής
Μάικλ Μάντιγκαν (Δ)
Από 8 Ιανουαρίου 1997
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο του Ιλινόι, Σπρίνγκφιλντ
Ιστοσελίδα
http://www.ilga.gov

Η Γενική Συνέλευση του Ιλινόι είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Ιλινόι των ΗΠΑ και περιλαμβάνει την Βουλή των Αντιπροσώπων του Ιλινόι και την Γερουσία του Ιλινόι. Η Γενική Συνέλευση δημιουργήθηκε από το πρώτο πολιτειακό σύνταγμα που υιοθετήθηκε το 1818. Η Γερουσία έχει 59 μέλη ενώ η Βουλή έχει 118. Μια περιφέρεια της Γερουσίας δημιουργείται με τον συνδυασμό δύο περιφεειών της Βουλής. Η τρέχουσα Γενική Συνέλευση είναι η 97η του Ιλινόι.

Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται στο Πολιτειακό Καπιτώλιο του Ιλινόι στο Σπρίγνκφιλντ.

Θητείες των μελών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται για μια διετή θητεία χωρίς όρια θητείας.

Ο κύκλος θητειών της Γερουσίας είναι κλιμακωτός. Για να αποφευχθούν πλήρεις ανατροπές στη σύνθεση της γερουσία (παρεκτός μετά από μια παρεμβαλλόμενη Απογραφή), δεν εκλέγουν γερουσιαστές όλες οι περιφέρειες ταυτόχρονα. Κάθε περιφέρεια της Γερουσίας εκλέγει τα μέλη της για αν υπηρετήσουν δύο τετραετείς θητείες και μία μονοετή θητεία ανά δεκαετία. Η τοποθέτηση της διετούς θητείας στην δεκαετία διαφέρει από περιφέρεια σε περιφέρεια, με τις θητείες κάθε περιφέρειας να ορίζονται ως 2-4-4, 4-2-4, ή 4-4-2. Παρόμοια με τη Βουλή, οι Γερουσιαστές εκλέγονται επίσης χωρίς όρια θητείας.

Αξιωματούχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αξιωματούχοι κάθε σώματος της Γενικής Συνέλευσης εκλέγονται στην έναρξη κάθε άρτιου έτους. Οι Αντιπρόσωποι της Βουλής εκλέγουν από τα μέλη της έναν μιλητή και έναν προσωρινό Ομιλητή, τυπικά προερχόμενους από το πλειοψηφικό κόμμα του σώματος. Ο Πολιτειακός Γραμματέας του Ιλινόι συγκαλεί και επιβλέπει την εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής και την ψηφοφορία για την επιλογή της ηγεσίας. Παρομοίως, οι γερουσιαστές εκλέγουν από το σώμα έναν Πρόεδρο της Γερουσίας, συγκεκλημένοι και υπό την επίβλεψη του κυβερνήτη. Από την υιοθέτηση του τρέχοντος Συντάγματος του Ιλινόι το 1970, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης του Ιλινόι δεν υπηρετεί σε καμία νομοεθτική θέση ως Πρόεδρος της Γερουσίας, και οι εξουσίες του αξιώματος του μεταφέρθηκαν σε άλλα αξιώματα.

Περιορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης δεν μπορούν να φέρουν άλλα δημόσια αξιώματα ή να διοριστούν σε αξίωμα από τον κυβερνήτη, και οι μισθοί τους δεν μπορούν να αυξηθούν κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Εξουσίες βέτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γενική Συνέλευση έχει την εξουσία να υπερβεί βέτο των κυβερνητών μέσω μιας πλειοψηφίας τριών τετάρτων σε κάθε σώμα. Ο κυβερνήτης έχει διαφορετικά είδη βέτο όπως ένα πλήρες βέτο και ένα βέτο ελάττωσης. Αν ο κυβερνήτης αποφασίσει ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές, θα ζητήσει βέτο τροποποίησης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]