Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος τρεχόντων Κυβερνητών των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο χάρτης με τους τρέχοντες Κυβερνήτες ανά κόμμα:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυβερνήτης (Governor), κατέχει διττό ρόλο, δηλαδή είναι αρχηγός της πολιτείας (ή εδάφους) και αρχηγός/ανώτατος αξιωματούχος της πολιτειακής (ή εδαφικής) εκτελεστικής αρχής (τοπικής κυβέρνησης). Υπάρχουν 50 Κυβερνήτες Πολιτειών (όσες και οι Πολιτείες των ΗΠΑ) και 5 Κυβερνήτες των Εδαφών των ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2023, υπάρχουν 26 Ρεπουμπλικανοί και 24 Δημοκρατικοί Κυβερνήτες πολιτειών. Όσον αφορά τα Εδάφη, υπάρχουν 4 Δημοκρατικοί και 1 Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης.

Επιπλέον στον κατάλογο, περιλαμβάνεται και η Δημοκρατική Δήμαρχος της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Κολούμπια. [1][2]

Κυβερνήτες Πολιτειών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Δημοκρατικοί (24)       Ρεπουμπλικανοί (26)
Πολιτεία Πορτραίτο Κυβερνήτης Κόμμα Ηλικία Έναρξη θητείας Λήξη
Άινταχο
Μπραντ Λιτλ
Ρεπουμπλικανικό 15 Φεβρουαρίου 1954 (1954-02-15) (70 ετών) 02019-01-07 Ιανουαρίου 7, 2019 2027
Άιοβα
Κιμ Ρέινολντς
Ρεπουμπλικανικό 4 Αυγούστου 1959 (1959-08-04) (64 ετών) 02017-05-24 Μαΐου 24, 2017 2027
Αλαμπάμα
Κέι Άιβι
Ρεπουμπλικανικό 15 Οκτωβρίου 1944 (1944-10-15) (79 ετών) 02017-04-10 Απριλίου 10, 2017 2027 (όριο)
Αλάσκα
Μάικ Ντανλίβι
Ρεπουμπλικανικό 5 Μαΐου 1961 (1961-05-05) (63 ετών) 02018-12-03 Δεκεμβρίου 3, 2018 2026 (όριο)
Αριζόνα
Κέιτι Χομπς
Δημοκρατικό 28 Δεκεμβρίου 1969 (1969-12-28) (54 ετών) 02023-01-02 Ιανουαρίου 2, 2023 2027
Αρκάνσας
Σάρα Χάκαμπι Σάντερς
Ρεπουμπλικανικό 13 Αυγούστου 1982 (1982-08-13) (41 ετών) 02023-01-10 Ιανουαρίου 10, 2023 2027
Βερμόντ
Φιλ Σκοτ
Ρεπουμπλικανικό 4 Αυγούστου 1958 (1958-08-04) (65 ετών) 02017-01-05 Ιανουαρίου 5, 2017 2025
Βιρτζίνια
Γκλεν Γιάνγκιν
Ρεπουμπλικανικό 9 Δεκεμβρίου 1966 (1966-12-09) (57 ετών) 02022-01-15 Ιανουαρίου 15, 2022 2026 (όριο)
Βόρεια Καρολίνα
Ρόι Κούπερ
Δημοκρατικό 13 Ιουνίου 1957 (1957-06-13) (66 ετών) 02017-01-01 Ιανουαρίου 1, 2017 2025 (όριο)
Βόρεια Ντακότα
Νταγκ Μπέργκαμ
Ρεπουμπλικανικό 1 Αυγούστου 1956 (1956-08-01) (67 ετών) 02016-12-15 Δεκεμβρίου 15, 2016 2024
Γιούτα
Spencer Cox in 2017
Σπένσερ Κοξ
Ρεπουμπλικανικό 11 Ιουνίου 1975 (1975-06-11) (49 ετών) 02021-01-04 Ιανουαρίου 4, 2021 2025
Δυτική Βιρτζίνια
Τζιμ Τζάστις
Ρεπουμπλικανικό

[note 1]

27 Απριλίου 1951 (1951-04-27) (73 ετών) 02017-01-16 Ιανουαρίου 16, 2017 2025 (όριο)
Ιλινόι
Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ
Δημοκρατικό 19 Ιανουαρίου 1965 (1965-01-19) (59 ετών) 02019-01-14 Ιανουαρίου 14, 2019 2027
Ιντιάνα
Έρικ Χόλκομπ
Ρεπουμπλικανικό 2 Μαΐου 1968 (1968-05-02) (56 ετών) 02017-01-09 Ιανουαρίου 9, 2017 2025 (όριο)
Καλιφόρνια
Γκάβιν Νιούσομ Δημοκρατικό 10 Οκτωβρίου 1967 (1967-10-10) (56 ετών) 02019-01-07 Ιανουαρίου 7, 2019 2027 (όριο)
Κάνσας
Λόρα Κέλι
Δημοκρατικό 24 Ιανουαρίου 1950 (1950-01-24) (74 ετών) 02019-01-14 Ιανουαρίου 14, 2019 2027 (όριο)
Κεντάκι
Άντι Μπεσίρ
Δημοκρατικό 29 Νοεμβρίου 1977 (1977-11-29) (46 ετών) 02019-12-10 Δεκεμβρίου 10, 2019 2023
Κολοράντο
Τζάρεντ Πόλις Δημοκρατικό 12 Μαΐου 1975 (1975-05-12) (49 ετών) 02019-01-08 Ιανουαρίου 8, 2019 2027 (όριο)
Κονέκτικατ
Νεντ Λάμοντ
Δημοκρατικό 3 Ιανουαρίου 1954 (1954-01-03) (70 ετών) 02019-01-09 Ιανουαρίου 9, 2019 2027
Λουιζιάνα
John Bel Edwards
Τζον Μπελ Έντουαρντς
Δημοκρατικό 16 Σεπτεμβρίου 1966 (1966-09-16) (57 ετών) 02016-01-11 Ιανουαρίου 11, 2016 2024 (όριο)
Μασσαχουσέτη
Μόρα Χίλεϊ
Δημοκρατικό 8 Φεβρουαρίου 1971 (1971-02-08) (53 ετών) 02023-01-05 Ιανουαρίου 5, 2023 2027
Μέιν
Τζάνετ Μιλς
Δημοκρατικό 30 Δεκεμβρίου 1947 (1947-12-30) (76 ετών) 02019-01-02 Ιανουαρίου 2, 2019 2027 (όριο)
Μέριλαντ
Γουές Μουρ
Δημοκρατικό 15 Οκτωβρίου 1978 (1978-10-15) (45 ετών) 02023-01-18 Ιανουαρίου 18, 2023 2027
Μιζούρι
Μάικ Πάρσον
Ρεπουμπλικανικό 17 Σεπτεμβρίου 1955 (1955-09-17) (68 ετών) 02018-06-01 Ιουνίου 1, 2018 2025
Μινεσότα
Τιμ Γουόλς
Δημοκρατικό 6 Απριλίου 1964 (1964-04-06) (60 ετών) 02019-01-07 Ιανουαρίου 7, 2019 2027
Μίσιγκαν
Γκρέτσεν Γουίτμερ Δημοκρατικό 23 Αυγούστου 1971 (1971-08-23) (52 ετών) 02019-01-01 Ιανουαρίου 1, 2019 2027 (όριο)
Μισισίπι
Τέιτ Ριβς
Ρεπουμπλικανικό 5 Ιουνίου 1974 (1974-06-05) (50 ετών) 02020-01-14 Ιανουαρίου 14, 2020 2024
Μοντάνα
Γκρεγκ Τζιανφόρτε
Ρεπουμπλικανικό 17 Απριλίου 1961 (1961-04-17) (63 ετών) 02021-01-04 Ιανουαρίου 4, 2021 2025
Νέα Υόρκη
Κάθι Χόκουλ
Δημοκρατικό 27 Αυγούστου 1958 (1958-08-27) (65 ετών) 02021-08-24 Αυγούστου 24, 2021 2026[4]
Νεβάδα
Τζο Λομπάρντο Δημοκρατικό 8 Νοεμβρίου 1962 (1962-11-08) (61 ετών) 02023-01-02 Ιανουαρίου 2, 2023 2027
Νεμπράσκα
Τζιμ Πίλεν
Ρεπουμπλικανικό 31 Δεκεμβρίου 1955 (1955-12-31) (68 ετών) 02023-01-05 Ιανουαρίου 5, 2023 2027
Νιου Μέξικο
Μισέλ Λούχαν Γκρίσαμ Δημοκρατικό 24 Οκτωβρίου 1959 (1959-10-24) (64 ετών) 02019-01-01 Ιανουαρίου 1, 2019 2027 (όριο)
Νιου Τζέρσεϊ
Φιλ Μέρφι
Δημοκρατικό 16 Αυγούστου 1957 (1957-08-16) (66 ετών) 02018-01-16 Ιανουαρίου 16, 2018 2026 (όριο)
Νιου Χάμσαϊρ
Κρις Σουνούνου
Ρεπουμπλικανικό 5 Νοεμβρίου 1974 (1974-11-05) (49 ετών) 02017-01-05 Ιανουαρίου 5, 2017 2025
Νότια Καρολίνα
Χένρι ΜακΜάστερ
Ρεπουμπλικανικό 27 Μαΐου 1947 (1947-05-27) (77 ετών) 02017-01-24 Ιανουαρίου 24, 2017 2027 (όριο)
Νότια Ντακότα
Κρίστι Νόεμ Ρεπουμπλικανικό 30 Νοεμβρίου 1971 (1971-11-30) (52 ετών) 02019-01-05 Ιανουαρίου 5, 2019 2027 (όριο)
Ντέλαγουερ
Τζον Κάρνεϊ
Δημοκρατικό 20 Μαΐου 1956 (1956-05-20) (68 ετών) 02017-01-17 Ιανουαρίου 17, 2017 2025 (όριο)
Οκλαχόμα
Κέβιν Στιτ
Ρεπουμπλικανικό 28 Δεκεμβρίου 1972 (1972-12-28) (51 ετών) 02019-01-14 Ιανουαρίου 14, 2019 2027 (όριο)
Όρεγκον
Τίνα Κότεκ
Δημοκρατικό 30 Σεπτεμβρίου 1966 (1966-09-30) (57 ετών) 02023-01-09 Ιανουαρίου 9, 2023 2027
Ουαϊόμινγκ
Μαρκ Γκόρντον Ρεπουμπλικανικό 4 Μαρτίου 1957 (1957-03-04) (67 ετών) 02019-01-07 Ιανουαρίου 7, 2019 2023
Ουάσινγκτον
Τζέι Ίνσλι
Δημοκρατικό 9 Φεβρουαρίου 1951 (1951-02-09) (73 ετών) 02013-01-16 Ιανουαρίου 16, 2013 2025
Ουισκόνσιν
Τόνι Έβερς
Δημοκρατικό 5 Νοεμβρίου 1951 (1951-11-05) (72 ετών) 02019-01-07 Ιανουαρίου 7, 2019 2027
Οχάιο
Μάικ ΝτεΓουάιν
Ρεπουμπλικανικό 5 Ιανουαρίου 1947 (1947-01-05) (77 ετών) 02019-01-14 Ιανουαρίου 14, 2019 2027 (όριο)
Πενσυλβάνια
Τζος Σαπίρο
Δημοκρατικό 20 Ιουνίου 1973 (1973-06-20) (50 ετών) 02023-01-17 Ιανουαρίου 17, 2023 2027
Ρόουντ Άιλαντ
Ντάνιελ ΜακΚι
Δημοκρατικό 16 Ιουνίου 1951 (1951-06-16) (72 ετών) 02021-03-02 Μαρτίου 2, 2021 2027
Τενεσί
Μπιλ Λι
Ρεπουμπλικανικό 9 Οκτωβρίου 1959 (1959-10-09) (64 ετών) 02019-01-19 Ιανουαρίου 19, 2019 2027 (όριο)
Τέξας
Γκρεγκ Άμποτ
Ρεπουμπλικανικό 13 Νοεμβρίου 1957 (1957-11-13) (66 ετών) 02015-01-20 Ιανουαρίου 20, 2015 2027
Τζόρτζια
Μπράιαν Κεμπ
Ρεπουμπλικανικό 2 Νοεμβρίου 1963 (1963-11-02) (60 ετών) 02019-01-14 Ιανουαρίου 14, 2019 2027 (όριο)
Φλόριντα
Ρον ΝτεΣάντις
Ρεπουμπλικανικό 14 Σεπτεμβρίου 1978 (1978-09-14) (45 ετών) 02019-01-08 Ιανουαρίου 8, 2019 2027 (όριο)
Χαβάη
Τζος Γκριν
Δημοκρατικό 11 Φεβρουαρίου 1970 (1970-02-11) (54 ετών) 02022-12-05 Δεκεμβρίου 5, 2022 2026

Κυβερνήτες Εδαφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Δημοκρατικοί (3)       Ρεπουμπλικανοί (1)       Προοδευτικοί (1)
Έδαφος Πορτραίτο Κυβερνήτης Κόμμα Ηλικία Έναρξη θητείας Λήξη
Αμερικανική Σαμόα
Λεμάνου Πελέτι Μάουγκα Δημοκρατικό[note 2] 1 Ιανουαρίου 1949

(72 ετών)

02021-01-03 Ιανουαρίου 3, 2021 2025
Βόρειες Μαριάνες Νήσοι
Ραλφ Τόρες Ρεπουμπλικανικό 6 Αυγούστου 1979

(41 ετών)

02015-12-29 Δεκεμβρίου 29, 2015 2023

(όριο)

Γκουάμ
Λου Λέον Γκερέρο Δημοκρατικό 8 Νοεμβρίου 1950

(70 ετών)

02019-01-07 Ιανουαρίου 7, 2019 2023
Παρθένοι Νήσοι
Άλμπερτ Μπράιαν Δημοκρατικό 21 Φεβρουαρίου 1968

(52 ετών)

02019-01-07 Ιανουαρίου 7, 2019 2023
Πουέρτο Ρίκο
Πέδρο Πιερλουίσι Δημοκρατικό*

(Προοδευτικό)

25 Απριλίου 1959

(64 ετών)

02021-01-02 Ιανουαρίου 2, 2021 2025

Δήμαρχος της Περιφέρειας της Κολούμπια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Δημοκρατικοί (1)
Ομοσπονδιακή Περιφέρεια Πορτραίτο Δήμαρχος Κόμμα Ηλικία Έναρξη θητείας Λήξη
Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον)
Μιούριελ Μπάουζερ Δημοκρατικό 2 Αυγούστου 1972 (1972-08-02) (51 ετών) 02015-01-02 Ιανουαρίου 2, 2015 2023

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εξελέγη με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά προσχώρησε στο Ρεπουμπλικανικό έξι μήνες μετά την εκλογή του[3]
  2. Επισήμως, ο Κυβερνήτης της Αμερικανικής Σαμόα είναι μη κομματική θέση, αλλά οι κάγτοχοί του σχετίζονται με κάποιο κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «List of current United States governors» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2021-01-21. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=List_of_current_United_States_governors&oldid=1001738472. 
  2. «U.S. Governors». National Governors Association. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021. 
  3. Ρεπουμπλικανικό-trump.html?smprod=nytcore-iphone&smid=nytcore-iphone-share «West Virginia Governor to Switch from Democrat to Ρεπουμπλικανικό». New York Times. August 3, 2017. https://www.nytimes.com/2017/08/03/us/politics/west-virginia-governor-to-switch-from-democrat-to-Ρεπουμπλικανικό-trump.html?smprod=nytcore-iphone&smid=nytcore-iphone-share. Ανακτήθηκε στις August 3, 2017. 
  4. NY gubernatorial terms begin at midnight New Year's Day.