Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια

Pennsylvania General Assembly
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας (Αντικυβερνήτης)
Όστιν Ντέιβις, (Δ)
Από 17 Ιανουαρίου 2025
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Γερουσίας
Κιμ Γουόρντ (Ρ)
Από 3 Ιανουαρίου 2023
Πρόεδρος της Βουλής
Τζοάννα ΜακΚλίντον (Δ)
Από 28 Φεβρουαρίου 2023
Δομή
Πολιτειακή Γερουσία πολιτικές ομάδες
     Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (28)
     Δημοκρατικό Κόμμα (22)
Βουλή των Αντιπροσώπων
πολιτικές
ομάδες
     Δημοκρατικό Κόμμα (102)
     Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (101)
Εκλογές
Πολιτειακή Γερουσία τελευταία εκλογή
5 Νοεμβρίου 2024
Βουλή των Αντιπροσώπων τελευταία εκλογή
5 Νοεμβρίου 2024 (25 έδρες)
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο της Πενσυλβάνια
Χάρισμπεργκ, Πενσυλβάνια
Ιστοσελίδα
www.legis.state.pa.us

Η Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια (αγγλικά: Pennsylvania General Assembly), είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Το νομοθετικό σώμα συνέρχεται στο κτήριο του Πολιτειακού Καπιτωλίου στο Χάρρισμπεργκ. Την αποικιακή περίοδο (1682–1776), το νομοθετικό σώμα ήταν γνωστό ως Επαρχιακή Συνέλευση της Πενσυλβάνια. Από το Σύνταγμα του 1776, γραμμένο από Αμερικανούς επαναστατικούς, το νομοθετικό σώμα είναι γνωστό ως Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση έγινε διθάλαμο νομοθετικό σώμα το 1790.

Η Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια, έχει συνολικά 253 μέλη, αποτελούμενη από την πολιτειακή Γερουσία με 50 μέλη και από την πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων με 203 μέλη, όντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο νομοθετικό σώμα στη χώρα (μετά τη Γενική Συνέλευση του Νιου Χάμσαϊρ) και το μεγαλύτερο νομοθετικό σώμα πλήρους ώρας.

Ο βασικός μισθός των μελών της Γενικής Συνέλευσης, ανέρχεται σε 88.610$/έτος,[1] και αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο νομοθετικό μισθό στην χώρα[1], κάνοντας το το ακριβότερο πολιτειακό νομοθετικό σώμα κατά κεφαλή στις ΗΠΑ.[2]

Ύστερα από τις εκλογές του 2024, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία με 28 γερουσιαστές έναντι 22 Δημοκρατικών γερουσιαστών. Αντίθετα, οι Δημοκρτικοί έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 102 βουλευτές, έναντι 101 Ρεπουμπλικανών.[3]

Οι γενικές εκλογές της Πενσυλβάνια διεξάγονται την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα τον Νοέμβριο σε άρτια έτη. Μια κενή έδρα πληρούται με ειδική εκλογή, η ημερομηνία της οποίας ορίζεται από τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του αντίστοιχου σώματος.

Οι γερουσιαστές πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ετών, και ο Αντιπρόσωποι τουλάχιστον 21 ετών. Πρέπει να είναι πολίτες και κάτοικοι της πολιτείας για τουλάχιστον τέσσερα έτη και να κατοικούν στις περιφέρειές τους επί τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, περιλαμβανομένης της υπεξαίρεσης, της δωρορδοκίας, και της ψευδορκίας, είναι μη εκλέξιμοι· το πολιτειακό Σύνταγμα επίσης προσθέτει την κατηγορία "άλλων περιβόητων εγκλημάτων," τα οποία μπορούν ευρέως να ερμηνευτούν από πολιτειακά δικαστήρια. Κανείς που έχει προηγουμένως εκδιωχθεί από την Γενική Συνέλευση δεν μπορεί να εκλεγεί.[4]

Οι νομοθετικές περιφέρειες σχεδιάζονται κάθε δέκα χρόνια, μετά την Απογραφή των ΗΠΑ. Οι περιφέρειες σχεδιάζονται από μια πενταμελή επιτροπή, από τα οποία τα τέσσερα είναι οι ηγέτες της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας σε κάθε σώμα (ή οι εκπρόσωποί τους). Το πέμπτο μέλος, που προεδρεύει στην επιτροπή, διορίζεται από τα άλλα τέσσερα και δεν μπορεί να είναι εκλεγμένος ή διορισμένος αξιωματούχος. Εάν η ηγεσία δεν μπορεί να αποφασίσει για το πέμπτο μέλος, το Πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να τον διορίσει.

Ενόσω είναι στο αξίωμα, οι νομοθέτες δεν μπορούν να φέρουν δημόσιο αξίωμα. Ακόμη και αν ένα μέλος παραιτηθεί, το Σύνταγμα δηλώνει ότι δεν μπορεί να διορισθεί σε δημόσιο αξίωμα για την διάρκεια της αρχικής θητείας για ην οποία εκλέχθηκε.

Για την υπέρβαση ενός δυνητικού βέτο (αρνησικυρίας) από τον Κυβερνήτη της πολιτείας, απαιτούνται οι ψήφοι από τα 2/3 των μελών κάθε σώματος (136 ψήφοι στη Βουλή και 34 ψήφοι στην Γερουσία).[5]

Νομοθετικές συνεδριάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το Σύμπλεγμα του Καπιτωλίου

Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται το μεσημέρι της πρώτης Τρίτης του Ιανουαρίου και μετά συνέρχεται τακτικά στη διάρκεια του έτους. Αμφότερα τα σώματα αναστέλλονται στις 30 Νοεμβρίου σε άρτια έτη, όταν οι θητείες όλων των μελών της Βουλής και των μισών μελών της Γερουσίας λήγουν. Κανένα σώμα δεν μπορεί να ανασταλεί για περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς την συναίνεση του άλλου.

Ο κυβερνήτης μπορεί να συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση για να πιέσει για την νομοθέτηση σημαντικών θεμάτων. Πιο πρόσφατα, μια ειδική συνεδρίαση συγκλήθηκε για την μεταρρύθμιση του φόρου ιδιοκτησίας.

Η Συνέλευση συνέρχεται στο Πολιτειακό Καπιτώλιο της Πενσυλβάνια, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1906. Υπό το Σύνταγμα της Πενσυλβάνια, η Συνέλευση πρέπει να συναντάται στην Πόλη του Χάρρισμπεργκ και μπορεί να μετακινηθεί μόνο εάν υπάρχει συναίνεση αμφότερων των σωμάτων.

Ηγεσία της Γενικής Συνέλευσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Αντιπροσώπων της Πεννσυλβάνια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων: Τζοάννα ΜακΚλίντον (Δ) [1]

Κόμμα Πλειοψηφίας (Δ) Θέση Ηγεσίας Κόμμα Μειοψηφίας (Ρ)
Μάικ Τουρζάι Floor Leader Φρανκ Ντέρμοντυ
Σταν Σέιλορ Whip Μάικ Χάννα
Σάντρα Μέιτζορ Caucus Chair Νταν Φράνκελ
Μάικ Βέρεμπ Caucus Secretary Τζένιφερ Μαν
Bill Adolph Appropriations Committee Chairman Joe Markosek
Dave L. Reed Policy Committee Chairman Mike Sturla
Dick Stevenson Caucus Administrator Ron Buxton
Pennsylvania House chamber Pennsylvania House chamber
Pennsylvania House chamber
Pennsylvania Senate chamber

Πολιτειακή Γερουσία της Πεννσυλβάνια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωρινός Πρόεδρος της Γερουσίας: Τζόζεφ Μπ. Σκαρνάτι (Ρ)

Κόμμα Πλειοψηφίας (Ρ) Θέση Ηγεσίας Κόμμα Μειοψηφίας (Δ)
Ντομινίκ Πιλέτζι Floor Leader Τζέι Κόστα
Πατ Μπράουν Whip Anthony H. Williams
Mike Waugh Caucus Chairman Rich Kasunic
Μπομπ Ντ. Ρόμπινς Caucus Secretary Christine Tartaglione
Τζέικ Κόρμαν Appropriations Committee Chairman Βίνσεντ Χιουζ
Έντουιν Έρικσον Policy Committee Chairman Λίζα Μπόσκολα
Τζον Γκόρντνερ Caucus Administrator Wayne Fontana
  1. 1,0 1,1 Robert Swift (26 Απριλίου 2010). «State legislature is among nation's most expensive». The Times Tribune. 
  2. «Post General Election Legislative breakdown». The Council of State Governments. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2012. 
  3. «Party control of Pennsylvania state government». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2022. 
  4. «CONSTITUTION OF THE COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA: Article II - The Legislature». Pennsylvania Constitution Web Page of the Duquesne University School of Law. Duquesne University School of Law. 11 Φεβρουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2010. 
  5. «Veto overrides in state legislatures». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]