Νομοθετικό Σώμα του Μέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομοθετικό Σώμα του Μέιν
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Τζάστιν Άλφοντ, (Δ)
Από 1 Δεκεμβρίου 2010
Πρόεδρος της Βουλής
Μαρκ Ιβς, (Δ)
Από 1 Δεκεμβρίου 2010
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα
Ανεξάρτητοι
Πασσαμακουόνττυ (μη ψηφίζοντες)
Penobscot (μη ψηφιζοντες)
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Τόπος συνεδριάσεων
MaineStateHouse1.JPG
Πολιτειακό Καπιτώλιο του Μέιν, Αουγκούστα
Ιστοσελίδα
http://janus.state.me.us/legis/

Το Νομοθετκό Σώμα του Μέιν είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ. Είναι ένα διθάλαμο σώμα συντιθέμενο από την κάτω βουλή, την Βουλή των Αντιπροσώπων του Μέιν και την άνω βουλή, την Γερουσία του Μέιν. Το Νομοθετικό σώμα συνέρχεται στο Πολιτειακό Καπιτώλιο στην Αουγκούστα, όπου συνεδριάζει από το 1832.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελείται από εκατόν πενήντα μέλη, που έκαστο επιλέγεται από μονομελείς εκλογικές περιφέρειες. Η Βουλή είναι ένα από τα λίγα πολιτειακά νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ που διαθέτουν ειδικές έδρες για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς, όπου υπάρχουν δύο μη ψηφίζοντες Αντιπρόσωποι από το Έθνος Penobscot και τις Φυλές Πασσαμακουόντυ. Η Γερουσία περιλαμβάνει έναν μεταβαλλόμενο αριθμό μελών, ο οποίος μπορεί υπό το Σύνταγμα του Μέιν να είναι τριάντα ένας, τριάντα δύο, ή τριάντα πέντε· ο τωρινός αριθμός είναι τριάντα πέντε.

Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να είναι μέλος του Νομοθετικού Σώματος, πρέπει κάποιος να μην είναι μικρότερος από τριάντα ενός ετών, να έχει υπάρξει για πέντε έτη πολίτης των ΗΠΑ, να έχει υπάρξει κάτοικος του Μέιν για ένα έτος, και για τρεις μήνες πριν την εκλογή του και κατά τη διάρκεια της περιόδου για την οποία εκλέγεται πρέπει να είναι κάτοικος της περιφέρειας που εκπροσωπεί.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νομοθετικές εκλογές διαξάγονται το Νοέμβριο κάθε έτους με άρτιο αριθμό, κατά την γενική εκλογή της πολιτείας. οι όροι για αμφότερα τα σώματα είναι δύο έτη. Από το 1996, τα μέλη αμφοτέρων της Βουλής και της Γερουσίας περιορίζονται σε τεσσρις διετείς θητείες· όμως τα μέλη που έχουν συμπληρώσει το όριο είναι επανεκλέξιμα μετά από δύο έτη.

Εξουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως νομοθετικός κλάδος της πολιτειακής κυβέρνησης του Μέιν, το Νομοθετικό Σώμα έχει την εξουσία να δημιουργεί νόμους, ο οποίος υπόκειται σε αρνησικυρία (βέτο) από τον Κυβερνήτη. Το Νομοθετικό Σώμα, όμως, με ψηφοφορία έγκρισης δύο τρίτων σε κάθε σώμα, μπορεί να υπερβεί το βέτο. Το Νομοθετικό Σώμα επίσης έχει την εξουσία να προτείνει συνταγματικές τροποποιήσεις με έγκριση δύο τρίτων σε κάθε σώμα· η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των πολιτών σε δημοψήφισμα ώστε να περάσει.

Αντίθετα με άλλες πολιτείες, το Νομοθετικό Σώμα είναι υπεύθυνο για την εκλογή του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Υπουργού Οικονομικών, και του Γραμματέα της Πολιτείας. Οι περισσότερες πολιτείες δίνουν αυτή την ευθύνη σε διορισμούς από τον Κυβερνήτη, ή σε μια εκλογή από το λαό συνολικά.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]