Κυβερνήτης της Νεμπράσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβερνήτης Νεμπράσκα
=
Έμβλημα της Νεμπράσκα
=
Κάτοχος
Πιτ Ρίκετς

από 8 Ιανουαρίου 2015
ΠροσφώνησηΟ Αξιότιμος
Διάρκεια θητείαςΤέσσερα χρόνια, άπαξ ανανέωση
ΔημιουργίαΣύνταγμα της Νεμπράσκα

Ο Κυβερνήτης της Νεμπράσκα φέρει την "υπέρτατη εκτελεστική εξουσία" στην Πολιτεία της Νεμπράσκα όπως προκύπτει από το τέταρτο άρθρο του Συντάγματος της Νεμπράσκα. Ο παρών Κυβερνήτης είναι ο Ντέιβ Χάινεμαν, ένας Ρεπουμπλικανός, που ανέλαβε το αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου 2005 με την παραίτηση του Μάικ Γιόχανς (ο οποίος είχε διορισθεί Γραμματέας Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών). Κέρδισε μια πλήρη θητεία το 2006. Ο παρών Αναπληρωτής Κυβερνήτης είναι ο Ρικ Σίχι.

Οι Κυβερνήτες της Νεμπράσκα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών και να είναι πολίτες και κάτοικοι της πολιτείας για πέντε χρόνια πριν την εκλογή. Πριν το 1966, ο κυβερνήτης εκλεγόταν για διετή θητεία. Το σύνταγμα της πολιτείας τροποποιήθηκε με ένα δημοψήφισμα το 1962έτσι ώστε με αφετηρία τις εκλογές του 1966, ο Κυβερνήτης θα εκλεγόταν για τετραετή θητεία· το 1966, τροποποιήθηκε περαιτέρω για να τοποθετηθεί ένα όριο θητείας δύο συνεχόμενων θητειών. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς και αγωνίζεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον κυβερνήτη. Οι Κυβερνήτες περιορίζονται σε δύο συνεχόμενες θητείες αλλά δεν υπάρχει όριο στον συνολικό αριθμό θητεών που μπορεί κάποιος να υπηρετήσει.

Αν ο κυβερνήτης είναι ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του ή είναι εκτός της πολιτείας, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης ενεργεί ως Κυβερνήτης· αν υπάρχει κενό ή μόνιμη ανικανότητα, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης γίνεται Κυβερνήτης. Όμως αν και τα δύο αξιώματα είναι κενά, το επόμενο πρόσωπο στη γραμμή διαδοχής είναι ο Πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος της Νεμπράσκα.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]