Κατάλογος παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καβουρδισμένα σπέρματα καφέας.

Αυτός είναι ένας κατάλογος ταξινομημένος κατά παγκόσμια ετήσια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο. Τα δεδομένα προέρχονται από το έτος 2008 και νωρίτερα. Η παγκόσμια παραγωγή ήταν 7.358.897 τόνοι.[1]

Η παγκόσμια κατανάλωση έτυχε ανάπτυξης παρά την οικονομική ύφεση και υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατομμύρια σάκους (1 σάκος = 60 κιλά) καφέ το έτος 2008-2009, σε σύγκριση με την παραγωγή 127,2 εκατομμυρίων σάκων την περίοδο 2007-2008. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην οικιακή κατανάλωση των εξαγωγικών χωρών, οι οποίες κρατούν το 28% της συνολικής ζήτησης (ICO 2009).[1]

Η κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο είναι ο μέσος όρος βάρους καφέ, σε κιλά, που καταναλώνεται ετήσια από το κάθε άτομο σε μία δεδομένη χώρα ή περιοχή. Το βάρος παρουσιάζεται ως Ισοδύναμο Πράσινων Σπερμάτων (αγγλικά: Green Bean Equivalent, GBE).[1] Πρώτη σε παγκόσμια κατάταξη έρχεται η Φινλανδία με 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με κατανάλωση 5,5 κιλών.[2]

Χάρτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης με την παγκόσμια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο.

Coffee consumption map-en.svg

Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα Κατανάλωση (kg/έτος)
1 Flag of Finland.svg Φινλανδία 12,0 kg
2 Flag of Norway.svg Νορβηγία 9,9 kg
3 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 9,0 kg
4 Flag of Denmark.svg Δανία 8,7 kg
5 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 8,4 kg
6 Flag of Sweden.svg Σουηδία 8,2 kg
7 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 7,9 kg
8 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 6,8 kg
9 Flag of Canada.svg Καναδάς 6,5 kg
10 Flag of Germany.svg Γερμανία 6,4 kg
11 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 6,2 kg
12 Flag of Austria.svg Αυστρία 6,1 kg
13 Flag of Italy.svg Ιταλία 5,9 kg
14 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 5,8 kg
15 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 5,8 kg
16 Flag of Greece.svg Ελλάδα 5,5 kg
17 Flag of France.svg Γαλλία 5,4 kg
18 Flag of Croatia.svg Κροατία 5,1 kg
19 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 4,9 kg
20 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 4,8 kg
21 Flag of Serbia.svg Σερβία 4,5 kg
22 Flag of Spain.svg Ισπανία 4,5 kg
23 Flag of Estonia.svg Εσθονία 4,5 kg
24 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 4,3 kg
25 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 4,2 kg
26 Flag of Macedonia.svg πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 4,2 kg
27 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 4,1 kg
28 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 4,0 kg
29 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 4,0 kg
30 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 4,0 kg
31 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 3,9 kg
32 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 3,8 kg
33 Flag of Israel.svg Ισραήλ 3,8 kg
34 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 3,7 kg
35 Flag of Algeria.svg Αλγερία 3,5 kg
36 Ιρλανδία Ιρλανδία 3,5 kg
37 Flag of Latvia.svg Λετονία 3,4 kg
38 Flag of Gibraltar.svg Γιβραλτάρ 3,4 kg
39 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 3,3 kg
40 Flag of Bermuda.svg Βερμούδες 3,3 kg
41 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 3,1 kg
42 Flag of Australia.svg Αυστραλία 3,0 kg
43 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 2,9 kg
44 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 2,8 kg
45 Flag of Poland.svg Πολωνία 2,4 kg
46 Flag of Romania.svg Ρουμανία 2,3 kg
47 Flag of Malta.svg Μάλτα 2,3 kg
48 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 2,3 kg
49 Flag of Qatar.svg Κατάρ 2,2 kg
50 Flag of Haiti.svg Αϊτή 2,1 kg
51 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 2,0 kg
52 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 1,9 kg
53 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 1,9 kg
54 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 1,8 kg
55 Flag of Colombia.svg Κολομβία 1,8 kg
56 Flag of Russia.svg Ρωσική Ομοσπονδία 1,7 kg
57 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 1,6 kg
58 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 1,6 kg
59 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 1,6 kg
60 Flag of Albania.svg Αλβανία 1,6 kg
61 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 1,4 kg
62 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 1,4 kg
63 Flag of Laos.svg Λάος 1,4 kg
64 Flag of Armenia.svg Αρμενία 1,4 kg
65 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 1,3 kg
66 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 1,3 kg
67 Flag of Georgia.svg Γεωργία 1,3 kg
68 Flag of Panama.svg Παναμάς 1,2 kg
69 Flag of Mexico.svg Μεξικό 1,2 kg
70 Flag of Cuba.svg Κούβα 1,2 kg
71 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 1,2 kg
72 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 1,1 kg
73 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 1,1 kg
74 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 1,1 kg
75 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 1,0 kg
76 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 1,0 kg
77 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 1,0 kg
78 Flag of Oman.svg Ομάν 1,0 kg
79 Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 1,0 kg
80 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 1,0 kg
81 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0,9 kg
82 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 0,9 kg
83 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0,9 kg
84 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 0,9 kg
85 Flag of Chile.svg Χιλή 0,8 kg
86 Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 0,4 kg
87 Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν 0,0 kg

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Current Worldwide Annual Coffee Consumption per capita» (στα Αγγλικά). ChartsBin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2015. http://web.archive.org/web/20150315091312/http://chartsbin.com/view/581. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2015. 
  2. Σόφη Ζιώγου (9 Απριλίου 2013). «Καφές: όλα όσα δε γνωρίζετε για την καθημερινή αρωματική «εμμονή»». clickatlife.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2015. http://web.archive.org/web/20150318074109/http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/14222. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]