Κατάλογος κόμητων του Μπλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρχικό έμβλημα της Κομητείας του Μπλουά.
Ύστερο έμβλημα της Κομητείας του Μπλουά.

Η Κομητεία του Μπλουά είχε αρχικά ως επίκεντρο το Μπλουά, το οποίο βρίσκεται στα νότια του Παρισιού στη Γαλλία. Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της, μαζί με το ίδιο το Μπλουά, ήταν η Σαρτρ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπλουά είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την Επαρχία της Καμπανίας, τον Οίκο του Σατιγιόν (ο οποίος έδρευε και είχε ως τόπο κατοικίας το Μπλουά), τους Δούκες της Βρετάνης και, αργότερα, με την γαλλική βασιλική οικογένεια. Ο Θεοβάλδος Α΄ του Μπλουά υπηρέτησε ως αντιβασιλέας του Δρόγωνος της Βρετάνης. Η Μπέρθα του Μπλουά, κόρη του Όντο Β΄ του Μπλουά, έγινε Δούκισσα της Βρετάνης μέσω του γάμου της με τον Αλαίν Β΄ της Βρετάνης. Ο Κάρολος του Μπλουά, γιος του Γκυ Α΄ του Μπλουά, νυμφεύθηκε την Ιωάννα της Πεντιέβρ, την νόμιμη διάδοχο του Ιωάννη Γ΄ της Βρετάνης. Μαζί, έγιναν βασικοί πρωταγωνιστές στον Πόλεμο της Βρετονικής διαδοχής. Με τον θάνατο του μοναχογιού του, ο Γκυ Β΄ του Μπλουά πούλησε την κομητεία στο Λουδοβίκο Α΄ της Ορλεάνης, με την κομητεία να περνάει, με αυτόν τον τρόπο, στην κατοχή της γαλλικής βασιλικής οικογένειας.

Το Μπλουά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, καθώς η Ζαν ντ'Αρκ το χρησιμοποιούσε ως κέντρο των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.

Η εδαφική επέκταση της κομητείας ποικίλε ανά καιρούς. Το βόρειο τμήμα του, το οποίο συνόρευε με την Νορμανδία, παρουσιαζόταν ορισμένες φορές ως Κομητεία της Σαρτρ, όμως η Κόμητες του Μπλουά που την είχαν στην κατοχή τους δεν χρησιμοποιούσαν κάποιον διαφορετικό τίτλο για τον ορισμό της. Τα εδάφη αυτά πωλήθηκαν τελικώς στο Γαλλικό Στέμμα από την Ιωάννα του Μπλουά το 1291. Το 1439, η περιοχή στα περίχωρα του Σατωντάν αποκόπηκε ως νέο φέουδο, λαμβάνοντας τη νέα ονομασία Ντυνουά προς όφελος του Ζαν ντε Ντυνουά, ο οποίος έλαβε και τον τίτλο του Κόμη του Ντυνουά.

Κόμητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]