Κατάλογος αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα παρακάτω είναι κατάλογος των αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφη και Ελικόπτερα Προέλευση Τύπος Έκδοση Σε υπηρεσία[1] Σύνολο αριθμών Σημειώσεις
Lockheed F-16 Fighting Falcon Flag of the United States.svg ΗΠΑ Μαχητικό F-16C
F-16D
115
39
154 εκδόσεις που λειτουργούν: Block 30/50/52+/52+advanced
Περίπου 85 πρόκειται να αναβαθμιστούν σε επίπεδο Viper από την LM & H.A.I.
Dassault Mirage 2000 Flag of France.svg Γαλλία Μαχητικό >Mirage 2000EGM
Mirage 2000-5 Mk2
18
24
42
McDonnell-Douglas F-4 Phantom II Flag of the United States.svg ΗΠΑFlag of Greece.svg Ελλάδα Μαχητικό F-4E PI 2000
34 34 Αναβαθμίστηκαν από την H.A.I.
Alenia C-27J Spartan Flag of Italy.svg Ιταλία Αεροπλανοφόρο C-27J 8 8 αρχικά 12 είχαν παραγγελθεί, τα τελευταία 4 ακυρώθηκαν
Lockheed C-130 Hercules Flag of the United States.svg ΗΠΑ Αεροπλανοφόρο C-130B
C-130H
5
10
15 2 σε ρόλο ELINT/SIGINT
Gulfstream V Flag of the United States.svg ΗΠΑ VIP Αεροπλανοφόρο/MEDEVAC G500 1 1
Embraer ERJ-135 Flag of Brazil.svg Βραζιλία VIP Αεροπλανοφόρο/MEDEVAC ERJ-135LR/BJ 2 2
Embraer EMB-145 Flag of Brazil.svg Βραζιλία Αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) EMB-145H 4 4 επίσης γνωστά ως "Ericsson Erieye"
Lockheed P-3 Orion Flag of the United States.svg ΗΠΑ Αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-3B 5 5 Όλοι πρόκειται να αναβαθμιστούν και να ολοκληρωθούν έως το 2023
Cessna 172 Skyhawk Flag of the United States.svg ΗΠΑ Εκπαιδευτικό T-41D 20 20
Beechcraft T-6 Texan II Flag of the United States.svg ΗΠΑ Εκπαιδευτικό T-6A 45 45
Rockwell T-2 Buckeye Flag of the United States.svg ΗΠΑ Εκπαιδευτικό T-2C
T-2E
5
35
40
Tecnam P2002 Sierra Flag of Italy.svg Ιταλία Εκπαιδευτικό P2002JF 1(+11) 1(+11) 12 P2002JF παραγγέλθηκαν το Μάιο του 2018, το πρώτο παραδώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
Canadair CL-215 Καναδάς Καναδάς Αεροπυρόσβεση/SAR/Πολλαπλών Χρήσεων 12 12
Canadair CL-415 Καναδάς Καναδάς Αεροπυρόσβεση/SAR/Πολλαπλών Χρήσεων 415GR 7 7
PZL-Mielec M-18 Dromader Flag of Poland.svg Πολωνία Αεροπυρόσβεση/Παρατήρηση M-18
M-18AS
19
3
22
Agusta A109 Flag of Italy.svg Ιταλία Ελικόπτερο MEDEVAC A-109E Power 3 3
Eurocopter Cougar Flag of France.svg Γαλλία Πολεμικό Ελικόπτερο SAR & SAR AS-532 SUPER PUMA
AS-332C1 SUPER PUMA
6
4
10 2 περισσότερα ΑS 332L1 SUPER PUMA που λειτουργούν από το Πυροσβεστικό Σώμα για αποστολές SAR και αεροπυρόσβεσης
Bell 212 Flag of Italy.svg Ιταλία VIP Ελικόπτερο/Πολλαπλών Χρήσεων Bell-212 4 4
Bell 205 Flag of Italy.svg Ιταλία Ελικόπτερο SAR AB-205 12 12 κατασκευασμένο από την Agusta
Bell 47 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ελικόπτερο Πολλαπλών Χρήσεων 47G 7 7
Pegasos ISR UAV 1/2 Flag of Greece.svg Ελλάδα UAV E1-79
E1-II
5
24?
29? Εκτιμώνται περισσότερα από 30

Αποσυρμένα και ιστορικά μαχητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hurricane
  • Spitfire
  • C-47 Skytrain
  • T-33 Shooting Star
  • F-86 Sabre
  • F-84 Thunderstreak
  • F-102 Delta Dagger
  • F-104 Starfighter
  • F-5 Freedom Fighter
  • T-37 Tweety Bird
  • Mirage F-1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "World Military Aircraft Inventory", Aerospace Source Book 2007, Aviation Week & Space Technology, January 15, 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]