Κατάλογος Βουλευτών Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σε αυτόν τον κατάλογο αναφέρονται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Αχαΐας από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Αναφέρονται εκλεγμένοι βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, Πληρεξούσιοι των Εθνικών συνελεύσεων, του Πανελληνίου, του Βουλευτικού, της Γερουσίας, του Νομοτελεστικού και του Εκτελεστικού. Αναφέρονται βουλευτές ανεξάρτητα αν ήσαν Αχαιοί ή όχι, με μοναδικό κριτήριο ότι εξελέγησαν βουλευτές Αχαΐας. Επίσης δεν αναφέρονται Αχαιοί που εξελέγησαν σε άλλους νομούς ή οι χρονιές που άλλαξαν εκλογική περιφέρεια. Από το 1974 έως σήμερα ο κατάλογος είναι πλήρης.

Α[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Ιωάννης Αντωνόπουλος Γαλλικό κόμμα 1868

1869

1872

1874

Σία Αναγνωστοπούλου Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2015

2015

2019

Αρβανίτης-Αβράμης Μιχαήλ Χρυσή Αυγή 2012

2015

Χριστίνα Αλεξοπούλου Νέα Δημοκρατία 2019

Β[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Δημήτριος Βότσης - 1895
Νικόλαος Βγενόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1974
Ιωάννης Βασιλειάδης Νέα Δημοκρατία 1989

1989

1990

Θεόφιλος Βασιλείου Νέα Δημοκρατία 2000

2004

Μιλτιάδης Βέρρας Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2004

2007

Γ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Δημήτριος Γούναρης Ανεξάρτητος 1902
Θεοτοκικόν Κόμμα 1910

1912

Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ - 1822
Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος Εθνικόν Κόμμα 1885

1887

1890

1895

1899

Αχιλλέας Κ. Γεροκωστόπουλος Λαϊκόν Κόμμα 1950

1951

Ελληνικός Συναγερμός 1952

1956

1958

1961

1963

1964

Αθανάσιος Γκολφινόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1981

1985

Δημήτριος Γεωργόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1996

Δ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Μάνος Δουλέκας Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1989
Θεόδωρος Δηλιγιάννης Εθνικόν Κόμμα

Ζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Αλέξανδρος Ζαΐμης - 1887

1890

1895

1899

1905

1910

1912

Ανδρέας Ζαΐμης (νεότερος) Νέα Δημοκρατία 1974

1977

1985

1989

1989

Ανδρέας Ζαΐμης
Ιωάννης Ζαΐμης
Θρασύβουλος Ζαΐμης 1850
Ασημάκης Ζαΐμης 1899

Θ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Μαρία Θωμά Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1989

1989

1990

1993

2000

Γεώργιος Θωμάς Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2000

2004

Κ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Γεώργιος Καπουράλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1981

1985

Ανδρέας Κατσανιώτης Νέα Δημοκρατία 2015

2015

2019

Παναγιώτης Κοσιώνης Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 1989

1989

1990

2000

2004

Δημήτρης Κατσικόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1989

1990

1993

1996

Δημήτριος Κουτσόγιωργας Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1996
Μένιος Κουτσόγιωργας Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1974

1977

1981

1985

Απόστολος Κατσιφάρας Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2004

2007

2009

Αντώνιος Καλαμογδάρτης
Ανδρέας Καλαμογδάρτης
Περικλής Καλαμογδάρτης 1887
Αθανάσιος Κανακάρης 1822
Λουκάς Κανακάρης 1905
Μαρία Κανελλοπούλου Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2012

2015

Νικόλαος Καραθανασόπουλος Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 2007

2009

2012

2015

2015

2019

Κωνσταντίνος Κωστάκης 1844
Νικόλαος Α. Κοντογούρης 1911

1912

Δημήτριος Κουμανιώτης 1831

1847

Νικόλαος Κουμανιώτης
Ιωάννης Κρεστενίτης 1887
Μαρία Κυριακοπούλου Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2009

Λ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Αναστάσιος Λόντος
Ανδρέας Λόντος 1843

1844

Μ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Ανδρέας Μιχαλακόπουλος 1911
Ανδρέας Μηχαλόπουλος 1843

1844

Βασίλειος Μπεκίρης Νέα Δημοκρατία 1974

1977

1981

1985

1989

1990

1993

Μιχάλης Μπεκίρης Νέα Δημοκρατία 2004

2007

2009

Ιωάννης Μπογδάνος 1874

1875

Αριστείδης Μπουκαούρης
Ηλίας Μαλεβίτης Νέα Δημοκρατία 1985
Δημήτριος Μελετόπουλος
Κώστας Μάρκου Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2019
Λεωνίδας Μεσσηνέζης

Ν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Παναγιώτης Νικολόπουλος Νέα Δημοκρατία 1974
Νίκος Νικολόπουλος Νέα Δημοκρατία 1989

1990

1993

1996

2000

2004

2009

2012

Ανεξάρτητοι Έλληνες 2015

2015

Αθανάσιος Νταβλούρος Νέα Δημοκρατία 2012
Γεώργιος Νταβρής Ανεξάρτητοι Έλληνες 2012

Ο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Νικόλαος Οικονομόπουλος Πολιτική Άνοιξη 1993
Αριστείδης Οικονόμου

Π[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Παναγιώτης Πατρινός 1850
Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ένωσις Κέντρου 1964
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1977
Γιώργος Α. Παπανδρέου Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1981

1985

1989

1989

1990

1993

2012

Κίνημα Αλλαγής 2019
Γεώργιος Παπανδρέου Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 1946
Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου 1950
Ελληνικός Συναγερμός 1952
Ένωσις Κέντρου 1963
Γιώργος Παπαγιαβής Ένωσις Κέντρου 1974
Παναγιώτης Παπαδιαμαντόπουλος 1847
Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος (Πρεσβύτερος) 1821
Ιωάννης Δ. Παπαδιαμαντόπουλος 1921
Γεώργιος Παπαδιαμαντόπουλος 1895

1899

Νικόλαος Πετιμεζάς 1843
Βασίλειος Πετιμεζάς
Αθανάσιος Πετιμεζάς 1887
Νεοκλής Πετιμεζάς 1887
Θάνος Πετραλιάς 1910
Νικόλαος Πατρώνης Νέα Δημοκρατία 1974

1977

Νίκος Παπαδημάτος Νέα Δημοκρατία 2007
Αθανάσιος Παπαδόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2009
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) 2015

Ρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Μπενιζέλος Ρούφος
Μπενιζέλος Θ. Ρούφος
Αθανάσιος Ρούφος
Γεώργιος Ρούφος 1883

1887

Λαλάκης Ρούφος 1913

1915

1917

1925

1926

Λαϊκόν Κόμμα 1944
Ιωάννης Ρούφος 1899
Λουκάς Ρούφος
Ανδρέας Ρηγόπουλος 1865

1881

1885

Αντώνης Ρικάκης 1887

1899

Νατάσα Ράγιου Νέα Δημοκρατία 2007
Ανδρέας Ριζούλης Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2015

Σ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Παναγιώτης Σαλαμαλίκης Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1981

1985

Δημήτριος Σκαμνάκης Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1989
Γρηγόριος Σολωμός Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1981

1985

1989

Γεώργιος Σπηλιόπουλος Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά 1951

1956

1958

1963

Κώστας Σπηλιόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1996

2000

2004

2007

2009

Άρης Σπηλιωτόπουλος Νέα Δημοκρατία 2000
Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος Νέα Δημοκρατία 1989

1990

1993

1996

2000

2004

Κωστής Στεφανόπουλος Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις 1964
Νέα Δημοκρατία 1974

1977

1981

Δημοκρατική Ανανέωση 1985
Αλέξιος Στριφτόμπολας
Κωνσταντίνος Σπαρτινός Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2015

Τ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Γεώργιος Τσαφούλιας Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα 1996
Ιωάννης Τσερτίδης 1895
Κωνσταντίνος Τσερτίδης 1843

1844

Χρύσανθος Τσαλαμιδάς 1883

1887

Νικόλαος Τσούκαλης Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2007

2009

Δημοκρατική Αριστερά 2012
Χρήστος Τζίνος 1895
Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2009
Άγγελος Τσιγκρής Νέα Δημοκρατία 2019
Αλέξης Τσίπρας Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2019

Φ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Αλέξανδρος Φωτήλας 1887
Ασημάκης Φωτήλας (νεότερος) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1977
Ιάσων Φωτήλας Το Ποτάμι 2015
Νέα Δημοκρατία 2019
Ανδρέας Φούρας Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1989

1990

1993

1996

2000

2004

Χ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Πολιτικό Κόμμα Εκλογές
Αλέκος Χρυσανθακόπουλος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 1996

2000

Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 2009
Βασίλης Χατζηλάμπρου Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 2012

2015

Αχιλλέας Χοϊδάς 1899
Σωτήριος Χαραλάμπης 1821

Ψ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]