Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασημάκης Ζαΐμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασημάκης Ζαΐμης
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΑνδρέας Ζαΐμης
Μαρία Ζαΐμη
Ιωάννης Ζαΐμης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Ασημάκης Ζαΐμης υπήρξε αγωνιστής του '21, πολιτικός και φιλικός. Ήταν μέλος της ιστορικής οικογένειας Ζαΐμη από την Κερπινή των Καλαβρύτων.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ασημάκης Ζαΐμης ήταν πατέρας του Ανδρέα Ζαΐμη του επιφανέστερου ίσως εκπροσώπου της γνωστής οικογένειας Ζαΐμη. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Πατέρα Γρηγόριο Δικαίο ή Παπαφλέσσα όπως και ήτανε γνωστός το 1819. Πριν από την Ελληνική Επανάσταση ως προύχοντας των Καλαβρύτων φέρεται να επισκέφτηκε των Αλή πασά των Ιωαννίνων προτείνοντάς του να επαναστατήσει εναντίον του Σουλτάνου.[1] Ο Ασημάκης Ζαΐμης ήταν αυτός που έδωσε την άδεια στον τότε σωματοφύλακά του Χοντρογιάννη, να πραγματοποιήσει ένα από πρώτα κτυπήματα εναντίον των Τούρκων στις 16 Μαρτίου 1821 στην τοποθεσία «Χελωνοσπηλιά» της Λυκούριας Καλαβρύτων. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης διατέλεσε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Το 1823 παρά την μεγάλη ηλικία του πήρε μέρος στην μάχη της Ακράτας.[2] Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μαζί με το γιό του Ανδρέα διώχθηκε για πολιτικούς λόγους από την κυβέρνηση Κουντουριώτη, η οποία το Δεκέμβριο του 1824 διέταξε το Γεώργιο Καραϊσκάκη να πυρπολήσει το αρχοντικό της οικογένειας στην Κερπινή.[3] Πέθανε το 1826 στο Ναύπλιο από τύφο.[4]

  1. Καλαβρυτινή επετηρίς (1906), σελ. 113.
  2. Φ. Χρυσανθόπουλος (1888), σελ. 25.
  3. Καλαβρυτινή επετηρίς (1906), σελ. 115.
  4. Καλαβρυτινή επετηρίς (1906), σελ. 114.
  • Καλαβρυτινή επετηρίς: ήτοι πραγματεία περί της ιστορικής των Καλαβρύτων επαρχίας, Εν Αθήναις 1906, Εκδότης: Μιχαήλ Ι. Σαλιβέρος, σσ. 113–115.
  • Φώτιος Χρυσανθόπουλος, Βίοι Πελοποννησίων ανδρών, Αθήνα 1888, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου, σελ. 25.