Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα
DIKKI.jpg
Πρόεδρος Γιώργος Μπούτρης
Γενικός Γραμματέας Διονύσης Φλαμιάτος
Ιδρυτής Δημήτρης Τσοβόλας
Ίδρυση 1995
Διάσπαση από ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Οικολόγοι Εναλλακτικοί
Έδρα Κάνιγγος 12, Αθήνα
Ιδεολογία Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά
Εθνική προσχώρηση Λαϊκή Ενότητα
Χρώματα πορτοκαλί, πράσινο
Κοινοβούλιο
0 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Ιστοσελίδα
dikki.org
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε το 1995 από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε έως τον Αύγουστο του 2015 στο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα συμμετέχει στη ΛΑΕ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1995-2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΔΗΚΚΙ ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1995, σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, από μία ομάδα παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Δημήτρη Τσοβόλα, υπουργό των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του '80. Ο ίδιος ορίστηκε πρόεδρος του κόμματος.

Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1996 όπου έλαβε ποσοστό 4,4% (300.671 ψήφοι) και εισήλθε στη Βουλή ως πέμπτο (και τελευταίο) κόμμα και καταλαμβάνοντας 9 βουλευτικές έδρες. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην οποία έλαβε μέρος το ΔΗΚΚΙ, ήταν οι ευρωεκλογές του 1999. Καταφέρνει να αυξήσει το ποσοστό του στο 6,85% (440.191 ψήφοι) και βγήκε τέταρτο κόμμα, καταλαμβάνοντας 2 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ραγδαία πτώση των εκλογικών ποσοστών, άρχισε στις βουλευτικές εκλογές του 2000. Σε αυτές, το ΔΗΚΚΙ έλαβε ποσοστό 2,69% (184.598 ψήφοι) από 6,85% που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 1999 και δεν εισήλθε στη Βουλή. Η πτώση αυτή οφείλεται από πολλούς στο ότι το ΔΗΚΚΙ ήταν ένα αρχηγικό κόμμα χωρίς ιδιαίτερα γνωστά στελέχη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 το ποσοστό έπεσε και άλλο, στο 1,79% (132.782 ψήφοι). Αυτό σήμαινε και το τέλος της αυτόνομης παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό, αφού δεν συμμετείχε στις ευρωεκλογές του ίδιου χρόνου.

2004-2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάρτιο του 2004, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία να περάσει το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή, ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοίνωσε ότι διαλύει το ΔΗΚΚΙ και επέστρεψε στο δημόσιο ταμείο τα αδιάθετα ποσά της κρατικής επιχορήγησης. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώθηκε από την Πολιτική Γραμματεία και από το Δεύτερο (Έκτακτο) Συνέδριο που διοργανώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2004.

Στην κίνηση αυτή, ωστόσο, αντέδρασε η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό ήταν η μόνη αρμόδια για να λάβει απόφαση διάλυσης. Το ζήτημα μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες, όπου αποφασίσθηκε ότι η διάλυση είναι άκυρη και κατακύρωσε τον τίτλο του κόμματος στην πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής. Την αρχηγία του κόμματος την ανέλαβε τριμελής διοικούσα επιτροπή με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μαντά.

Στις 21 και στις 22 Απριλίου 2007 διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Stanley στην Αθήνα το 3ο Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ. Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό η (τότε) Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από την ΝΔ, η Σοφία Βούλτεψη, από τον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο Μανώλης Γλέζος, ο (τότε) Πρόεδρος της ΕΔΗΚ Νεοκλής Σαρρής, ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ-ΜΕΡΑ, πρ. Ευρωβουλευτής Δημήτρης Δεσύλλας, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας Μανώλης Μιλιαράκης, ο εκπρόσωπος του ΑΣΚΕ Νίκος Καργόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΑΡΔΗΝ Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, εκπρόσωποι της ΑΚΟΑ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, των Οικολόγων Εναλλακτικών, του ΕΣΚ κ.ά.

Οπαδοί του ΔΗΚΚΙ σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το 2007

Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του 2006 το ΔΗΚΚΙ συνεργάσθηκε με το ΚΚΕ, εκλέγοντας αρκετά μέλη του σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Ενώ αναμενόταν ότι θα επαλάμβανε αυτή τη συνεργασία και στις εθνικές εκλογές του 2007, ανακοίνωσε ότι τελικά θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ωστόσο με απόφαση του Αρείου Πάγου, απαγορεύτηκε η αναγραφή του ονόματος του κόμματος στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η συνεργασία αυτή, συνεχίστηκε και στις ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές του 2009 (όπου επετράπη η αναγραφή του ΔΗΚΚΙ στα ψηφοδέλτια), στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, στις ευρωεκλογές του 2014 και στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στις 9 Ιουνίου 2013, το ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε ότι δεν θα αυτοδιαλυθεί[1].

2015-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20.02.2015, με την αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ του μνημονίου - γέφυρα, σταμάτησε οριστικά κάθε παρεχόμενη βοήθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ και διέρρηξε κάθε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το καλοκαίρι του 2015 εντάχθηκε στην Λαϊκή Ενότητα.

Στην Πανελλαδική Οργανωτική συνδιάσκεψη στις 18 Ιουλίου 2016, επικεφαλής και γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ εξελέγη ο Γεώργιος Μπούτρης. Ο Π. Μαντάς ζήτησε να αντικατασταθεί λόγω αυξημένων καθηκόντων του στην Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.).

Πρώην βουλευτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής Εκλογική Περιφέρεια
Τζένη Βαμβακά Β' Πειραιά
Αγνή Καλογερή Εκλογική περιφέρεια Σάμου
Γιώργος Πάντζας Εκλογική περιφέρεια Αττικής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]