Καπετανιανά Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°57′53″N 25°2′29″E / 34.96472°N 25.04139°E / 34.96472; 25.04139

Καπετανιανά
Καπετανιανά is located in Greece
Καπετανιανά
Καπετανιανά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΚρήτης
ΔήμοςΓόρτυνας
Δημοτική ΕνότηταΚόφινα
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο750 μ.
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας700 16

Τα Καπετανιανά είναι ορεινό χωριό της Κοινότητας Σταβιών του Δήμου Γόρτυνας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης. Βρίσκεται στο νότιο μέρος του νομού και αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές των Αστερουσίων, σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων. Απέχει μέσω του οδικού δικτύου 70,7 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 21 χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Ασημίου.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους λεγόμενους καπεταναίους του με την πλούσια συνεισφορά τους στους αγώνες κατά των Τούρκων.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη φορά που αναφέρεται επισήμως το χωριό είναι στην τούρκικη απογραφή του 1834, ενώ σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ιδρύθηκε από Σφακιανούς αγωνιστές, έπειτα από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Καπετανινά βρίσκεται χτισμένος ναός της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) χρονολογείται από την βυζαντινή περίοδο και τον 15ο αιώνα και η οποία εορτάζει στις 15 Αυγούστου (Δεκαπενταύγουστο). Επίσης, στην θέση Μετζολατί, πάνω στα ερείπια αρχαίου Ιερού Κορυφής, υπάρχει μικρός ναός, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό, που εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]