Κέντρο εκπομπής Χορτιάτης Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το βασικό κέντρο εκπομπής της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι κομβικό κέντρο ανταπόκρισης τηλεπικοινωνιών στη Βόρεια Ελλάδα. Από τους αναμεταδότες αυτής της περιοχής καλύπτονται επίσημα οι περιοχές πέντε νομών της Κεντρικής Μακεδονίας:

  • Θεσσαλονίκηςομώνυμη πόλη και τα υπόλοιπα περίχωρα του νομού), με εξαίρεση τον Σταυρό και την Ασπροβάλτα και ορισμένα χωριά του Δήμου Βόλβης.
  • Ημαθίας, με εξαίρεση ορισμένα χωριά του Δήμου Βέροιας.
  • Πιερίας, με συμπληρωματικά κέντρα εκπομπής τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, και το Πήλιο.
  • Πέλλας, με εξαίρεση την περιοχή της Αλμωπίας (η οποία καλύπτεται με ξεχωριστό κέντρο εκπομπής για την περιοχή του δήμου Αλμωπίας), καθώς και η περιοχή της Βεγορίτιδας, η οποία καλύπτεται από το κέντρο εκπομπής Κλεισούρα.
  • Κιλκίς, με συμπληρωματικό κέντρο εκπομπής για τη λίμνη Δοϊράνη και τις γύρω περιοχές τις Μουριές.

Ο Χορτιάτης, καλύπτει επίσης και μέρος του Νομού Χαλκιδικής, μέχρι και τα παράλια της Θεσσαλίας και περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας:

  • Χαλκιδικής, καλύπτει τη Νέα Καλλικράτεια και ορισμένα χωριά της, αλλά η κάλυψη σε ολόκληρο τον νομό γίνεται από τον Πολύγυρο (στο μεγαλύτερο μέρος της Χαλκιδικής), το Πήλιο (καλύπτει κυρίως τη Δυτική Χαλκιδική) και τη Θάσο (καλύπτει κυρίως την Ανατολική Χαλκιδική).
  • αρκετά ορεινά των νομών Σερρών και Δράμας.
  • τα παράλια της Λάρισας (Αγιόκαμπος), και μέρος του νομού Μαγνησίας (Μακρυνίτσα), περιοχές που δεν έχουν κάλυψη από το Πήλιο.

Λήψη έχει αναφερθεί επίσης, και σε όμορες χώρες (Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία).

Μαζί με τον Υμηττό της Αττικής είναι τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα κέντρα εκπομπής της Ελλάδας καλύπτοντας από μόνα τους παραπάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας. Είναι επίσης και το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο εκπομπής καταλαμβάνοντας ουσιαστικά όλη την πλαγιά του όρους από το οποίο πήρε και το όνομά του.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεοπτικά υπάρχουν αναμεταδότες όλων των σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και πολλά τοπικά μέσα. Επίσης εκπέμπουν και όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης.

Χρονικό Ιστορία
1972 Ο πρώτος πομπός που εγκαταστάθηκε στο Χορτιάτη, το καλοκαίρι του 1972 ήταν αυτός της ΥΕΝΕΔ με μεγάλη ισχύ (Αναμεταδότης ισχύος 20KW, Δίαυλος 30 UHF). Ιστορικά είχε προηγηθεί δύο χρόνια νωρίτερα ο πομπός του ΕΙΡΤ στον δίαυλο 5 των VHF από τον Άγιο Αθανάσιο. Με την άνοδο της ΕΡΤ όμως στο Χορτιάτη υπερπολλαπλασιάστηκε η κάλυψη καθώς λόγω της γεωγραφικής του θέσης το κέντρο εκπομπής αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας.
1987 Το καλοκαίρι του 1987 και με την παρέμβαση του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα εγκαθίσταται στο Χορτιάτη μία σειρά από τεράστια παραβολικά κάτοπτρα που έκαναν δορυφορική λήψη των σημαντικότερων διεθνών ιδιωτικών και κρατικών καναλιών, τα οποία για πρώτη φορά μεταδίδονται επίγεια στα UHF με τη μπάντα να γεμίζει από κανάλια αυξάνοντας τις έως τότε περιορισμένες επιλογές των τηλεθεατών.
1988 Στις 31 Δεκεμβρίου, εκπέμπει από το Χορτιάτη ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός, η TV 100, στη συχνότητα 33 UHF. Προηγήθηκε μέσα στην ίδια χρονιά (14 Δεκεμβρίου), το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, η ΕΤ3, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στη συχνότητα 27 UHF.
1989-1990 Με το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης, ακολούθησε στις 20 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα σχεδόν με την Αττική, το Mega Channel στη συχνότητα 24 UHF και λίγους μήνες μετά, στις 31 Δεκεμβρίου, ο ΑΝΤ1 στη συχνότητα 32 UHF. Στις αρχές του 1990, βγήκαν επίσης και άλλοι ιδιωτικοί σταθμοί: το Κανάλι 29 (νυν Star Channel), στη συχνότητα 51 UHF, και το New Channel, στη συχνότητα 35 UHF, ενώ μέσα στη δεκαετία, υπήρξε μία εκρηκτική αύξηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στο Χορτιάτη αυξάνοντας κατά πολύ το μέγεθος του κέντρου εκπομπής, το οποίο έγινε ένα από τα δυο μεγαλύτερα της Ελλάδας, μαζί με αυτό του Υμηττού στην Αττική.
2010-2011 Στις 14 Ιανουαρίου 2010, έγινε η έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος στα κέντρα εκπομπής «Χορτιάτης» & «Φιλίππειο», για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (Δίαυλοι 25 και 29 UHF) (Στο «Φιλίππειο» διακόπηκε η αναλογική μετάδοση, ενώ στον «Χορτιάτη» διατηρήθηκε η παράλληλη μετάδοση των δύο σημάτων). Έναν χρόνο αργότερα, την ίδια ημέρα, έγινε η έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος από τα ίδια κέντρα εκπομπής, για τα δημόσια κανάλια (Δίαυλοι 23 και 56 UHF).
2011-2012 Στις 15 Δεκεμβρίου 2011, σταματάει οριστικά η αναλογική εκπομπή του Alter Channel, από τον Χορτιάτη (Δίαυλος 41 UHF). Στις 10 Φεβρουαρίου 2012, η Digea σταματάει οριστικά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού, λόγω οικονομικών προβλημάτων της ιδιοκτήτριας του Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε., όπως επίσης το ίδιο έπραξαν και οι συνδρομητικές πλατφόρμες NOVA και ΟΤΕ TV στη δορυφορική μετάδοση του ALTER, αλλά και σε πολλές περιοχές που ήδη έβλεπαν αναλογικά το κανάλι.
14 Δεκεμβρίου 2012 Διακόπτονται όλες οι αναλογικές μεταδόσεις από το κέντρο εκπομπής του όρους και ξεκίνησε η αποκλειστικά ψηφιακή εκπομπή όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Η αλλαγή σε ψηφιακή εκπομπή (ASO - analog switch off) σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
2 Μαρτίου 2013 Ο 902 TV, το τελευταίο κανάλι εθνικής εμβέλειας που είχε παραμείνει σε αναλογική εκπομπή, εντάσσεται στο πακέτο της Digea και αρχίζει να εκπέμπει ψηφιακά, σε περιοχές που διέθεταν ήδη μόνο ψηφιακό σήμα. Στις υπόλοιπες περιοχές, επαναλειτούργησε αναλογικά το κανάλι, στις κατά τόπους συχνότητες που διέθετε.
11 Σεπτεμβρίου 2013 Ο 902 TV αντικαθίστανται και στη θέση του αρχίζει να εκπέμπει το νεοσύστατο κανάλι Εpsilon TV με μουσικό κυρίως πρόγραμμα, ενώ τους επόμενους μήνες, το νεοσύστατο πανελλαδικό κανάλι αρχίζει σταδιακά να εμπλουτίζεται με ζωντανό πρόγραμμα.
21 Νοεμβρίου 2014 Ο Χορτιάτης πέρασε μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιακά κέντρα εκπομπής της Κεντρικής Μακεδονίας στην ψηφιακή εποχή.
27 Φεβρουαρίου 2016 Στις συχνότητες 43 και 48 UHF, ξεκινάνε τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας εκπομπή σε εικόνα HD.
19 Μαρτίου 2021 Ο Χορτιάτης πέρασε μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιακά κέντρα εκπομπής της Κεντρικής Μακεδονίας στη δεύτερη ψηφιακή εποχή.