Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Τσαριτσάνης (παρεκκλήσι του Αγ. Χαραλάμπους)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°52′49.397″N 22°13′49.624″E / 39.88038806°N 22.23045111°E / 39.88038806; 22.23045111

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Τσαριτσάνης (παρεκκλήσι του Αγ. Χαραλάμπους)
Χάρτης
Είδοςορθόδοξη εκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°52′49″N 22°13′50″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ελασσόνας
ΤοποθεσίαΤσαριτσάνη Λάρισας
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται Τσαριτσάνη στη συνοικία της «Παναγιάς».

Ίδρυση του Ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Είναι μονόχωρος λιθόκτιστος, με τετράκλινη στέγη, κεραμοσκεπής. Έχει περιμετρική στοά στο βόρειο τμήμα του ναού που καταλήγει σε παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, που επικοινωνεί με το καθολικό. Το παρεκκλήσι και ο νάρθηκας, που είναι ανοικτός και ελεύθερος προς το καθολικό, βρίσκεται στο ύψος ενός περίπου μέτρο από το δάπεδο του καθολικού.

Εσωτερικά ο Ναός διατηρεί ένα μέρος της παλιάς του τοιχογραφίας. Που μαρτυρούν το αυστηρό πνεύμα του αγιογράφου. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που βρίσκεται εσωτερικά του υπερθύρου της δυτικής θύρας τοθ παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους ναός και το παρεκκλήσιο αγιογραφήθηκαν το 1761 του ντόπιου Παπά – Ιωάννη.

Ο Ναός διαθέτει ξύλινη διακοσμημένη οροφή και παλιό επίχρυσο, ξυλόγλυπτο τέμπλο που διακοσμείται από εξαιρετικές δεσποτικές εικόνες και μικρογραφίες. Το τέμπλο αυτό είναι χαμηλό και ομαλό, ενώ το τέμπλο του προσαρμοσμένου στο ναό παρεκκλησίου του Αγ. Χαραλάμπους είναι σε ψηλό ανάγλυφο. Η σύγκριση των δύο τέμπλων, ναού και παρεκκλησίου, θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, καθώς παρακολουθεί το ανάγλυφο να γίνεται τολμηρότερο και τον διάκοσμο πιο πλούσιο και πιο δυναμικό.

Σε προσκυνητάρι του ναού υπάρχει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Αναργύρων με αργυρή επένδυση του 1797. Η χρονολογία αυτή βρίσκεται πάνω στη μεταλλική επένδυση της φορητής αυτής εικόνας. Από την επιγραφή αυτή πληροφορούμαστε ότι οι μεταλλοτεχνίτες που κατασκεύασαν το κάλυμμα, το Σεπτέμβριο του 1797 ήταν Χριστόδουλος, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος από τις Καλαρρύτες Ιωαννίνων.

Ο Ναός ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επί σειρά ετών χρησιμοποιήθηκε σαν Μητροπολιτικός Ναός, γιατί κοντά υπήρχε κτίσμα, που χρησίμευε σαν κατοικία του Μητροπολίτη. Οι Άγιοι Ανάργυροι πανηγυρίζουν την 1η Νοεμβρίου και πλήθος επισκεπτών συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν τους Αγίους και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και το κάλλος της διακόσμησης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κίτσου Α. Μακρή, Η Τσαριτσάνη και τα μνημεία της, Εκδόσεις Υπηρεσίας Περιφερειακής Αναπτύξεως Θεσσαλίας,1967
  • Αδάμου Γιάννης, Η Τσαριτσάνη Κοινότητα, Τσαριτσάνη, 1989
  • Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, Η Ελασσόνα και οι Μονές της, 2007