Ναοί του Ευαγγελισμού Ελασσόνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Ευαγγελισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγιος Αθανάσιος Ευαγγελισμού

Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας. Είναι μια μονόχωρη εκκλησία με δίρριχτη στέγη. Η κύρια είσοδος του ναού βρίσκεται στη βόρεια πλευρά ενώ τα παράθυρα βρίσκονται στη νότια πλευρά. Σώζονται οι τοιχογραφίες μόνο του ιερού βήματος. Στην κόγχη βρίσκεται η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα, δεξιά της βρίσκεται ο Άγιος Χριστόφορος και αριστερά ο Άγιος Βασίλειος. Στην κόγχη υπάρχει επιγραφή που λέει ότι ο ναός αγιογραφήθηκε το 1729. Ο ναός πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου και γίνεται περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου.

Ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευαγγελισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Ευαγγελισμού

Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας. Είναι μια μονόχωρη βασιλική με νάρθηκα και έχει δίρριχτη στέγη. Η είσοδος του νάρθηκα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Πρέπει να αναφερθεί πως ο νάρθηκας είναι νεότερος από τον ιερό ναό. Η είσοδος για το κυρίως ναό βρίσκεται δυτικά, είναι χαμηλή και τοξωτή με ξύλινη πόρτα που φέρει πάσσαλο ασφαλείας. Αξιόλογο είναι το τέμπλο, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο και διασώζει τις εικόνες που βρίσκονται στην κάτω σειρά καθώς και τις δεσποτικές που είναι στην πάνω σειρά. Πάνω στο τέμπλο και συγκεκριμένα στο κέντρο υπάρχει ένας σταυρός. Στο υπέρθυρο της εισόδου στην εσωτερική πλευρά του ναού υπάρχει κτητορική επιγραφή που αναφέρει ότι ο ναός ανεγέρθη το 1630.

Τοιχογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Έχει 3 ζώνες. Η κάτω ζώνη έχει ολόσωμους, όρθιους αγίους. Πιο πάνω υπάρχει μια ζώνη με μετάλλια με μάρτυρες αγίους, που περιβάλλονται από έλικες και σταφύλια. Στην πάνω ζώνη υπάρχουν θέματα από σκηνές που δεν διασώζονται. Στην είσοδο εσωτερικά πάνω από την επιγραφή εικονίζεται η κοίμηση της Θεοτόκου με έντονα χρώματα, χρυσό, πράσινο ανοιχτό και σκούρο και κόκκινο. Εξωτερικά της εισόδου υπάρχει μια σκηνή που απεικονίζει την κόλαση και τον παράδεισο (αριστερά και δεξιά της εισόδου). Στην κόγχη του ιερού βήματος υπάρχει η κοίμηση της Θεοτόκου και ο Χριστός Παντοκράτορας. Ο Ιερός Ναός γιορτάζει την ημέρα της ζωοδόχου πηγής.