Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Λιβαδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°7′37.880″N 22°9′33.433″E / 40.12718889°N 22.15928694°E / 40.12718889; 22.15928694

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Λιβαδίου
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°7′38″N 22°9′33″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ελασσόνας
ΤοποθεσίαΛιβάδι Λάρισας
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα[1]

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στο χωριό Λιβάδι Λάρισας και χρονολογείται το 1760, σύμφωνα νε επιγραφή που βρίσκεται στην νότια πλευρά του ναού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός είναι λιθόκτιστος και αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Το δάπεδό του βρίσκεται περίπου δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, λόγω της φυσικής κατωφέρειας του εδάφους. Στον ναό έχουν γίνει πολλές ανακαινίσεις, οι οποίες οφείλονται στην φθορά του χρόνου και στην πυρκαγιά του 1949.

Ο Ναός εσωτερικά δεν είναι αγιογραφημένος, αλλά κοσμείται με περίτεχνο, παλαιό, ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το τέμπλο ανήκει στον ρυθμό μπαρόκ, αλλά με μία πολύ προωθημένη τεχνική. Ανάμεσα στις μορφές δημιουργούνται διαμπερή κενά δίνοντας την αίσθηση «δαντέλας», με αποτέλεσμα να έχει αφαιρεθεί το βάθος και να έχουμε ολόγλυφες σκαλιστές παραστάσεις. Έτσι, το τέμπλο των Αγίων Αναργύρων είναι από τα τέμπλα που ονομάζονται «σκαλιστά στον αέρα» ή «κεντητά».

Στον ναό των Αγίων Αναργύρων διασώζεται ακόμα ο γυναικωνίτης με την καλαμωτή, το χώρισμα δηλαδή, που φτάνει σχεδόν ως την οροφή για να μην υπάρχει η οπτική επαφή των γυναικών στα τελούμενα μυστήρια. Στα βόρεια του ναού είναι διαμορφωμένο εσωτερικό παρεκκλήσιο του αγίου Νικολάου. Δίπλα από το ναό διασώζεται το κωδωνοστάσιο ύψους 13μ. Στο αίθριο υπηρχε η αίθουσα στην οποία στεγαζόταν οι μαθητές των κοινών γραμμάτων που ιδρύθηκε από τον Άνθιμο Ολυμπιώτη. Επίσης, στο ναό σώζονται ιερά λείψανα, ιερά σκεύη, εικόνες και βιβλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος, Οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Κειμήλιά τους, Ιεράς Μητροπόλεως ::Ελασσώνος, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας, Ελασσόνα, 2007
  • Κίτσου Μακρή, Η Ιδιαιτερότητα των Τεμπλών των Εκκλησιών του Λιβαδίου, Ο Όλυμπος στους Αιώνες, ::Στ΄ Συνέδριο, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελασσόνας, Ελασσόνα, 1994
  • Νίκου Καραΐσκου, Ξενάγηση στο Λιβάδι Ολύμπου, Εφημερίδα Λιβάδι Ολύμπου, 1997