Ίμπιζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°59′N 1°24′E / 38.983°N 1.400°E / 38.983; 1.400

Ίμπιζα
Eivissa
Σημαία
Γεωγραφία
Τοποθεσία Μεσόγειος Θάλασσα
Αρχιπέλαγος Βαλεαρίδες Νήσοι
Έκταση 572,56 χλμ2
Υψόμετρο 475 μ
Υψηλότερη κορυφή Sa Talaia
Χώρα
Περιφέρεια Βαλεαρίδες Νήσοι
Επαρχία Βαλεαρίδες Νήσοι
Πρωτεύουσα Ίμπιζα (πληθ. 49.768)
Δημογραφικά
Πληθυσμός 133.594 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα 233,3 /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδα www.eivissa.es
Δορυφορική εικόνα της Ίμπιζα.
Η παλιά πόλη της Ίμπιζα.

Η Ίμπιζα (ισπανικά: Ibiza, προφέρεται: [iˈβiθa], καταλανικά: Eivissa, προφέρεται: [əjˈvisə]) είναι η μεγαλύτερη από τις νήσους Πιτυούσες που ανήκουν στο αρχιπέλαγος και την ομώνυμη αυτοδιοικούμενη περιφέρεια των Βαλεαρίδων νήσων, στην Ισπανία. Έχει εμβαδόν 572 χμ² και πληθυσμό 133.702 κατοίκων (2013).

Το νησί της Ίμπιζα είναι πολύ γνωστό για τα καλοκαιρινά πάρτι του, και χιλιάδες τουρίστες το πλημμυρίζουν την βραδινή ζωή του. Ένα από τα πολλά διάσημα κλαμπ, μπαρ και καφέ του νησιού είναι και το Καφέ ντελ Μαρ.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί στην αρχαιότητα ήταν αποικία των Φοινίκων. Συνδέονταν στενά με την Καρχηδόνα.

Τοπωνύμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα το νησί φέρει επίσημα μόνο την καταλανική μορφή του ονόματός του, που είναι Εϊβίσα (Eivissa)[1] ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και η αντίστοιχη ισπανική, Ιμπίθα (Ibiza). Η καρχηδονιακή επιγραφή 'ybsm που εμφανίζεται σε νομίσματα αποτελεί μάλλον την λέξη από την οποία προήλθαν οι μετέπειτα μορφές του ονόματος του νησιού. Οι δύο ερμηνείες του καρχηδονιακού ονόματος δείχνουν είτε προς την ερμηνεία του ως «νησιού των πεύκων», αντίστοιχη με την ελληνική ονομασία «Πιτυούσες» είτε προς την ερμηνεία ως «νησιού των ακολούθων του Μπες», ενός τοπικού θεού σημιτικής προέλευσης. Η πρώτη αναφορά σε γραπτό κείμενο βρίσκεται στον Ηρόδοτο (Ἐβυσός) και τον ακολουθούν ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (Βοῦσος), ο Στράβωνας[2] και ο Πτολεμαίος. Στα λατινικά η καθιερωμένη μορφή ήταν η Ebusus[3] που μετατράπηκε από τους άραβες κατακτητές σε Υebisa. Στην τοπική ρωμανική διάλεκτο η αραβική ονομασία μεταμορφώθηκε σε Eviça που έδωσε με τη σειρά του την μετέπειτα καταλανική Eivissa, της οποίας πρώτη αναφορά έχουμε στο Liber Maiolichinus του 1115.[4]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lista de topónimos oficiales». http://slg.uib.cat/digitalAssets/149/149776_toponimiaoficial_ib.pdf. 
  2. Στα Γεωγραφικά, β. ΙΙΙ, κεφ.4.7 αναφέρει «αἵ τε Γυμνήσιαι νῆσοι προκείμεναι πλησίον καὶ ἡ Ἔβυσος͵ ἀξιόλογοι νῆσοι͵ τὴν θέσιν εὔκαιρον τῆς πόλεως ὑπαγορεύουσιν. Ἐρατοσθένης δὲ καὶ ναύσταθμον ἔχειν φησὶν αὐτήν͵ οὐδὲ ἀγκυροβολίοις σφόδρα εὐτυχοῦσαν͵ ὡς ἀντιλέγων εἴρηκεν Ἀρτεμίδωρος.» https://el.wikisource.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%93 (ανακτήθηκε στις 18/10/2014)
  3. Μια επιγραφή της εποχής του Βεσπασιανού αναφέρεται στο «municipium Flavium Ebusum».
  4. D - J : els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de llengua Catalana. (1. ed. έκδοση). Barcelona: Curial Ed. Catalanes. 1995. ISBN 84-7256-825-3.