Ρογήρος Δ΄ της Φουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ρογήρος Δ΄ της Φουά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Roger IV de Foix (Γαλλικά)
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος14  Φεβρουαρίου 1265
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΕσκαλαραμούντα της Φουά
Ρογήρος Βερνάρδος Γ΄ της Φουά
Sybille of Foix
ΓονείςΡογήρος Βερνάρδος Β΄ της Φουά και Ερμεζίνντε του Καστελμπό
ΑδέλφιαΚαικιλία της Φουά
ΟικογένειαΟίκος της Φουά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρογήρος Δ΄, γαλλ. Roger IV (απεβ. 24 Φεβρουαρίου 1265) από τον Οίκο των Φουά ήταν 7ος κόμης της Φουά (1241-65).

Ο θυρεός τού κόμη της Φουά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Ρογήρου-Βερνάρδου Β΄ κόμη της Φουά και της Ερμεζίνντε, κόρης και κληρονόμου τού Αρνώ υποκόμη τού Καστελμπό (στο Ουρζέλ της Καταλωνίας).

H διακυβέρνησή του ξεκίνησε με τον νότο να είναι πάλι σε πόλεμο με τη βόρεια Γαλλία· ακολούθησε απρόθυμα τον παλαιό σύμμαχο τού πατέρα του Ραϋμόνδο Ζ΄ της Τουλούζης και δεν συνέδραμε τον Ερρίκο Β΄ της Αγγλίας στον Πόλεμο τού Σαιντόνζ.

Ο Ρογήρος Δ΄ ήταν υποτελής (vassal) τού κόμη της Τουλούζης (ως κόμης της Φουά) και τού βασιλιά της Γαλλίας (για τις γαίες του στο Καρκασσόν), που τότε ήταν ο Λουδοβίκος Θ΄. Τελικά έδωσε προβάδισμα στην πίστη του στον βασιλιά, έτσι ξεκίνησε πόλεμο με τον Ραϋμόνδο Ζ΄ τον Οκτώβριο τού 1242. Αν και ο Ραϋμόνδος Ζ΄ αναγκάστηκε να υποταγεί στον βασιλιά τον Νοέμβριο, ο πόλεμος με τον Ρογήρο Δ΄ συνεχίστηκε ως τον Ιανουάριο τού 1243, όταν τον έπαυσε ο βασιλιάς. Ο κόμης της Φουά ήταν τώρα υποτελής μόνο στον βασιλιά και ο Ραϋμόνδος Ζ΄ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του, ως το 1249, προσπαθώντας εις μάτην να αποκαταστήσει την υποτέλεια τού Ρογήρου Δ΄ σε αυτόν.

Όπως ο πατέρας του, είχε προβλήματα με την Εκκλησία και ιδιαίτερα τον επίσκοπο τού Ουρζέλ. Το 1257 απέσπασε επιτυχώς την υποκομητεία τού Καστελμπόν από τη δικαιοδοσία τού επισκόπου. Το 1245 έκτισε τον ναό τού Μπουλμπόν, μετέφερε τα λείψανα των προγόνων του εκεί και τον υπερασπίστηκε εναντίον πολυάριθμων εχθρών. Δίωξε τους Καθαρούς, την "αίρεση" της μητέρας του Ερμενσίνντας τού Καστελμπόν, με σκοπό να μην έλθει σε αντιπαράθεση με την Ιερά Εξέταση. Απεβίωσε το 1265 και ετάφη στο Μπουλμπόν, δίπλα στον πατέρα του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μπρουνισσένντα, κόρη τού Ραμόν Η΄ υποκόμη τού Καρδόνα και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Histoire des comtes de Foix.
  • Marek, Miroslav. "A listing of descendants of Roger-Bernard I of Foix". Genealogy.EU.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Roger IV, Count of Foix της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).