Ζώο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζώα
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Εδιακαρανική περίοδος - Σήμερα,
Animal diversity.png
Συστηματική ταξινόμηση
Επικράτεια: Ευκαρυωτικά (Eukaryota)
( Aνιεράρχητη
βαθμίδα
):
Φιλόζωα (Filozoa)
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Λινναίος, 1758
Συνομοταξίες

Τα Ζώα είναι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί που συγκροτούν το βασίλειο των Ζώων ή Μεταζώων (Animalia), ένα από τα τέσσερα βασίλεια των ευκαρυωτικών ζωντανών οργανισμών (Φυτά, Ζώα, Μύκητες και Πρώτιστα). Με τη μελέτη των ζώων ασχολείται η ζωολογία, ενώ με τη μελέτη των φυτών η βοτανική. Στις απλές, κατώτερες μορφές των ζώων και φυτών η διάκριση μεταξύ τους είναι δύσκολη, όμως στους εξελιγμένους ζωντανούς οργανισμούς οι διαφορές μεταξύ ζώων και φυτών είναι περισσότερο εμφανείς και σημαντικές. Οι κυριότερες διαφορές είναι:

  • Τα ζώα δε διαθέτουν χλωροφύλλη όπως τα φυτά και δεν μπορούν να φωτοσυνθέσουν, να μετατρέψουν δηλ. τις ανόργανες θρεπτικές ουσίες σε οργανικές, όπως κάνουν τα φυτά με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και της χλωροφύλλης. Τρέφονται με έτοιμες οργανικές ουσίες άλλων οργανισμών.
  • Τα κύτταρα του σώματος των ζώων δεν έχουν κυτταρικό τοίχωμα, ενώ των φυτών έχουν.
  • Τα ζώα, επειδή τρέφονται με έτοιμες οργανικές ουσίες άλλων οργανισμών, αναγκάζονται να μετακινούνται για να βρουν την τροφή τους και διαθέτουν διάφορα αισθητήρια όργανα, ενώ τα φυτά μένουν ακίνητα. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις στις οποίες παρατηρείται ένα ζώο να μένει ακίνητο (σφουγγάρι) ή ένα φυτό να κινείται (Διωναία η μυγοπαγίδα (Dionaea muscipula)).
  • Τα ζώα αφού περάσουν ένα στάδιο αύξησης και ανάπτυξης, σταματούν να αυξάνονται και να αναπτύσσονται, ενώ τα φυτά δε σταματούν να αυξάνονται και να αναπτύσσονται μέχρι το θάνατό τους.

Ο αριθμός των διάφορων ειδών των ζώων που υπάρχει στη Γη ξεπερνά το 1.000.000, που ταξινομούνται σε συνομοταξίες (φύλα), ομοταξίες (κλάσεις), τάξεις, οικογένειες, γένη και είδη. (Συχνά χρησιμοποιούνται και ενδιάμεσες ταξινομικές βαθμίδες (taxa), όπως υποτάξεις, υποείδη, φυλές κ.λπ).

Μερικές από τις συνομοταξίες στις οποίες διαιρείται το ζωικό βασίλειο είναι οι εξής:

Ζωοτόκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωοτόκα ονομάζονται τα θηλαστικά επειδή γεννούν μωρά (ζώα). (Εξαιρούνται τα Μονοτρήματα). [1]

Ωοτόκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωοτόκα ονομάζονται τα σπονδυλωτά όπως τα πτηνά και τα ψάρια που γεννούν αυγά (ωά). [1]

Ωοζωοτόκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωοζωοτόκα ονομάζονται ορισμένα σπονδυλωτά, όπως ο καρχαρίας, τα οποία κρατούν τα αυγά τους μέσα στο σώμα τους μέχρι να εκκολαφθούν, και τελικά από το σώμα τους βγαίνουν μικρά. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Βιολογία Α' Γυμνασίου Σελίδες 100-119 (pdf)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikispecies logo
Τα Βικιείδη έχουν πληροφορίες για το θέμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα