Οργανική ύλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως Οργανική Ύλη θεωρείται η ύλη που έχει σαν βάση της τον άνθρακα. Η Οργανική Ύλη (ή οργανικό υλικό, φυσική οργανική ύλη) είναι ύλη που προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς. Αποσυντίθεται, ή είναι προϊόν αποσύνθεσης, ή αποτελείται από οργανικές ενώσεις.Τα έμβια όντα και τα φυτά αποτελούνται από οργανική ύλη. Ο ορισμός της οργανικής ύλης ποικίλει ανάλογα με το θέμα για το οποίο χρησιμοποιείται.

Η οργανική ύλη είναι υπολείμματα των φυτών και των ζώων στο περιβάλλον. Βασικές δομές δημιουργούνται από κυτταρίνη, τανίνη, cutin, και λιγνίνη, μαζί με άλλες διάφορες πρωτεΐνες, λιπίδια, και σάκχαρα. Είναι πολύ σημαντική για την κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών στο περιβάλλον και παίζει ρόλο στη διατήρηση του νερού στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οργανική ουσία του εδάφους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποσύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φυτικά υπολείμματα είναι γενικά αδιάλυτα στο νερό και επομένως απρόσιτα στα φυτά. Ωστόσο, αποτελούν πρώτη ύλη από την οποία λαμβάνονται θρεπτικά συστατικάγια τα φυτά.[1][2] Τα μικρόβια του εδάφουςτο αποδομούν μέσω ενζυμικών βιοχημικώνδιαδικασιών, λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια από την ίδια ουσία και παράγουν ανόργανες ενώσεις που οι ρίζες των φυτών τείνουν να απορροφήσουν.[3] Η διάσπαση των οργανικών ενώσεων ειδικά σε ορυκτές, δηλαδή ανόργανες, ενώσεις ονομάζεται "μεταλλοποίηση".

Humus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων παράγει ορισμένες ανθεκτικές στα μικρόβια ενώσεις, όπως τροποποιημένες λιγνίνες, έλαια, λίπη και κεριά. Δεύτερον, συντίθενται ορισμένες νέες ενώσεις, όπως πολυσακχαρίτεςκαι πολυουρονίδια. Οι ενώσεις αυτές αποτελούν τη βάση του χρώματος.[4] Νέες αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ αυτών των ενώσεων και ορισμένων πρωτεϊνών και άλλων προϊόντων που περιέχουν άζωτο, με αποτέλεσμα την αφομοίωση του αζώτου και την παρεμπόδιση της μεταλλοποίησής του.

Χουμικές ουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χουμικές ουσίες ταξινομούνται σε 3 γένη με βάση τη διαλυτότητά τους σε οξέα και αλκάλια και ανάλογα με τη σταθερότητά τους:

  • Το φουλβικό οξύ είναι μια ουσία που περιέχει την ουσία με το χαμηλότερο μοριακό βάρος. Σχηματίζεται από μια ουσία που βιοδιασπάται σε βασικά στοιχεία.[5]
  • Το χουμικό οξύ είναι ένα είδος που περιέχει μια ενδιάμεση ουσία μεσαίου μοριακού βάρους που έχει κάποια αντοχή στη μικροβιακή δράση.
  • Hummin είναι μια ουσία που περιέχει την ουσία με το υψηλότερο μοριακό βάρος.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Principles of Plant Nutrition». www.researchgate.net. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023. 
  2. «Plant Nutrient Deficiencies (Grades 6-8)». agclassroom.org. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023. 
  3. «Ecosystem type and resource quality are more important than global change drivers in regulating early stages of litter decomposition». www.sciencedirect.com. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Ectoenzymatic activities and heterotrophic bacteria decomposing detritus». www.researchgate.net. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Fulvic ionic minerals guide». www.optimallyorganic.com. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023. 
  6. «The Nature and Properties of Soils». books.google.com. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023.