Αρχαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαία
Αλοβακτήρια sp. strain NRC-1, κάθε κύτταρο περίπου 5 μm μήκος
Αλοβακτήρια sp. strain NRC-1,
κάθε κύτταρο περίπου 5 μm μήκος
Συστηματική ταξινόμηση
Επικράτεια: Αρχαία
Βασίλεια και συνομοταξίες

Κρηναρχαιωτά
Ευρυαρχαιωτά
Κοραρχαιωτά.
Νανοαρχαιωτά
Θαυμαρχαιωτά

Στη Μικροβιολογία, ο νεότερος διεθνής όρος αρχαία αναφέρεται σε μια επικράτεια μονοκύτταρων μικροοργανισμών, που στο παρελθόν λέγονταν αρχαιοβακτήρια. Τα αρχαία αποτελούν μια από τις τρεις βασικές ομάδες της σύγχρονης ταξινόμησης των οργανισμών που έχει γίνει με βάση γενετικές δομές και αλληλουχίες. Συγκεκριμένα αποτελούν τη μεσαία τάξη από τα Βακτήρια και τα Ευκάρυα.

Στα αρχαία συγκαταλέγονται προκαρυωτικά, που περιλαμβάνουν τα «ακραία» αλόφιλα, τους λεγόμενους θερμοακιδόφιλους οργανισμούς, (= οργανισμοί που αναπτύσσονται σε μεγάλες θερμοκρασίες με κοινό περιβάλλον), καθώς και τα λεγόμενα μεθανογενή.

Αν και μοιάζουν πολύ με τα βακτήρια (εξ ου και το παλαιότερο όνομά τους, αρχαιοβακτήρια), τα αρχαία διαφέρουν από τα βακτήρια στη δομή των λιπιδίων της μεμβράνης τους, στον μεταβολισμό, όπως στην μεταγραφή και τη μετάφραση του RNA, καθώς επίσης και στα κυτταρικά τοιχώματα. Για πηγή ενέργειας τα αρχαία εκμεταλλεύονται μία πολλή μεγάλη ποικιλία πηγών· από οργανικές ενώσεις όπως η ζάχαρη, μέχρι την αμμωνία, ιόντα μετάλλων και υδρογόνο.

Επίσης σημαντική διαφορά είναι η ευαισθησία τους στα διάφορα αντιβιοτικά.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα τα αρχαία, που το όνομά τους έχουν λάβει από τη ελληνική λέξη «αρχαίος», θεωρείται μεγάλη βιολογική ομάδα με επίσης μεγάλη ποικιλία οργανισμών με συνέπεια να διακρίνονται σε 4 φύλα (μπορεί να είναι και περισσότερα), εκ των οποίων τα δύο επόμενα έχουν παρατηρηθεί εκτενέστερα.

  1. τα Κρηναρχαιωτά και
  2. τα Ευρυαρχαιωτά.

Και τα δύο παραπάνω φύλλα θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν τους αρχαιότερους στη φύση οργανισμούς που συνεχίζουν να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]