Ζάρακες Εύβοιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°18′N 24°12′E / 38.300°N 24.200°E / 38.300; 24.200

Η θέση των Ζαράκων στον χάρτη
Ζάρακες
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Ζάρακες
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΚύμης - Αλιβερίου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΕυβοίας
Έκταση28.000 χλμ2
Υψόμετρο160
Πληθυσμός644 (2011)
Πυκν. πληθ.51,6 κατ/χλμ2
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΖάρκα
www.zarka.gr

Οι Ζάρακες είναι χωριό της νότιας Εύβοιας. Διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου του Νομού Ευβοίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το χωριό έχει μόνιμο πληθυσμό 644 κατοίκους. Οι Ζάρακες αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της τέως επαρχίας Καρυστίας. Ο οικισμός είναι κτισμένος επάνω σε ένα ύψωμα-λόφο (τα Αλώνια). Βρίσκεται στον οδικό άξονα Λεπούρων-Καρύστου και απέχει ένα χιλιόμετρο από το παλαιό χωριό.

Με τον οικισμό της Παραλίας Ζαράκων συγκροτούν την Τοπική Κοινότητα Ζαράκων, με συνολικό πληθυσμό 707 κατοίκους.

Παλαιό Χωριό Ζαράκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλιό χωριό Ζαράκων, με το όνομα όνομα Μαχαλάς, αποτελεί την ιστορική καρδιά του χωριού. Στον παλιό οικισμό σήμερα βρίσκονται αναπαλαιωμένες οικίες παραθεριστών, που φέρουν το αρχιτεκτονικό ρυθμό του παλιού χωριού, δηλαδή σπίτια κτισμένα με πέτρα. Ο Μαχαλάς εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους την περίοδο από τις αρχές του 1900 έως και το 1950, λόγω του νέου επαρχιακού δρόμου που πέρασε έξω από το παλιό χωριό, στη θέση Αλώνια (σημερινοί Ζάρακες).

Παραλία Ζαράκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία Ζαράκων ή Φρυνιακός βρίσκεται σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων από τους Ζάρακες. Το όνομα της προέρχεται από το ρήμα «φρενιάζω» = οργίζομαι, νευριάζω[εκκρεμεί παραπομπή]. Το όνομα της δηλώνει τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή με αποτέλεσμα την δημιουργία έντονου κυματισμού στον κολπίσκο. Ο οικισμός της παραλίας Ζαράκων είναι ένας γοργά αναπτυσσόμενος οικισμός, με πολλές παραθεριστικές βίλες.

Οι Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
 2. Αγιος Χαράλαμπος
 3. Άγιος Γεώργιος: Περιοχή Δύστος
 4. Αγίου Πνεύματος Περιοχή Δύστος
 5. Ναός εννιάμερα της Παναγίας: Περιοχή Συρμορία
 6. Άγιος Μηνάς: Περιοχή Κιάφα
 7. Άγιος Αντώνιος: Περιοχή Κιάφα
 8. Προφήτης Ηλίας: ο παλιότερος ναός στους Ζάρακες
 9. Άγιος Δημήτριος
 10. Κων/νου & Ελένης
 11. Ισόδια της Θεοτόκου
 12. Άγιος Αθανάσιος
 13. Αγία Παρασκευή
 14. Άγιος Νικόλαος

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι γνωστό στην ιστορία με πολλά ονόματα όπως Ζάρετρα, Ζάρητρα, Ζάρκτρα, Ζούρκες και Ζέρκες. Κατά τον Λυκόφρονα και τον Παυσανία, η αρχαία Ζάρετρα ή Ζάρητρα πήρε το όνομά της από τον ήρωα Ζάρακα, που ήταν γιος του βασιλιά της Καρύστου, Πετραίου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Εύβοιας που ιδρύθηκε από τους Δρύοπες.

Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι οι Ζάρκιοι, ιδρύσαν την πόλη Ζάρκα στη νότια Πελοπόννησο, κοντά στη Μονεμβασία. Σήμερα η πόλη αυτή ονομάζεται Γέρακα ή Ιέρακα και ανήκει στον Δήμο Ζάρακα.

Αρχαιολογικός χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έξι χιλιόμετρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δύστου, αποκαλύφθηκαν λείψανα κτιρίων και τάφων, τα οποία χρονολογούνται από τους ύστερους γεωμετρικούς μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Από τα αποκαλυφθέντα κτιριακά λείψανα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λείψανα ενός υστερογεωμετρικού κτιρίου, που σώζεται σε μήκος 26 μ. Η εύρεση ενός θραύσματος ανάγλυφου ενεπίγραφου πίθου των αρχαϊκών χρόνων με παράσταση Κενταύρων, στο οποίο αναγράφεται η λέξη Ιερός, και ενός χάλκινου σταθμίου με ανάγλυφη κεφαλή κριού και την επιγραφή Απόλλωνος Δηλίο, καθιστά πιθανή την ύπαρξη ιερού.

Οχυρό Ζάρετρα (3ος-4ος αι. π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φρούριο κυρίευσε, το 348 π.Χ., ο Αθηναίος στρατηγός Φωκίων. Ο Φωκίωνας αποβιβάστηκε, κατά πάσα πιθανότητα, στον όρμο των Στύρων και του Αλμυροποτάμου, κατά την εκστρατεία εναντίον των Ταμυνεών (που άνηκαν στην συμμαχία της Ερέτριας, όπως και τα Ζάρητρα).

Μεσαιωνικοί χρόνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1209, λίγα χρόνια αφότου η Εύβοια πέρασε στην κατοχή των Φράγκων. το χωριό ορίστηκε έδρα της λατινικής επισκοπής Ζαρκών ή Ζορκόνης (Zarconensis), η οποία υπαγόταν στην αρχιεπισκοπή Αθηνών. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για αυτή την επισκοπή και η ύπαρξή της έχει αμφισβητηθεί.[1] Ο Χρυσόστομος Θέμελης υποθέτει ότι πρόκειται για παλαιότερη ορθόδοξη επισκοπή, αν και δεν αναφέρεται στα τακτικά του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]