Ιερά Μονή Μάντζαρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μονή Μάντζαρη Εύβοιας)
Μονή Μάντζαρη Εύβοιας
Μονή Μάτζαρη 9364.jpg
Map
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°34′6″N 24°8′18″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κύμης - Αλιβερίου
ΧώραΕλλάδα[1]

Η Ιερά Μονή Μάντζαρη βρίσκεται στον νομό Εύβοιας, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύμης. Εορτάζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα της Απόδοσης εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 2 κατοίκους. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 170 μ.[2]

Ιστορία της Μονής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πότε ακριβώς ιδρύθηκε η μονή δεν είναι γνωστό. Η παλαιότερη πηγή σχετικά με την ύπαρξη του μοναστηριού, είναι έγγραφο, με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1529, με το οποίο κάτοικοι των χωριών Οξύλιθος και Όριο δώρισαν στο μοναστήρι κτήματα. Στη βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν άλλα δύο έγγραφα με ημερομηνία 4 Απριλίου 1608 και 4 Αυγούστου 1771 αντίστοιχα. Το πρώτο αφορά τη παραχώρηση κτηματικής περιουσίας της Μονής Κοτσικιάς στη Μονή Μάντζαρη έναντι 3.000 γροσίων, προκειμένου ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Μονής Κοτσικιάς να βρουν τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα του μοναστηριού τους. Με το δεύτερο έγγραφο πουλήθηκε στη Μονή Μάντζαρη κινητή και ακίνητη περιουσία της Μονής Βύθουλα, προκειμένου ο ηγούμενος και οι μοναχοί της να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα του δικού τους μοναστηριού. Υπάρχει επίσης ο κώδικας, ο οποίος άρχισε να γράφεται το 1608.

Στην Επανάσταση του 1821 πήραν μέρος τόσο ο Ηγούμενος της μονής, Παρθένιος όσο και οι μοναχοί, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του οπλαρχηγού της Εύβοιας Νικολάου Κριεζώτη, Γρηγόριος. Η μονή δώρισε στον αγώνα 8.000 γρόσια ενώ οι οπλαρχηγοί της Εύβοιας τη χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο. Το 1834 η μονή είχε 10 μοναχούς. Το 1910 έγινε μετόχι της Μονής Σωτήρος Κύμης.

Περιγραφή του μοναστηριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη μέση του μοναστηριού υπάρχει το καθολικό της μονής. Πρόκειται για σταυρεπίστεγο, μονόκλιτο, βυζαντινού ρυθμού ναό, που το εσωτερικό του είναι καλυμμένο με ασβέστη. Σε σημεία που έχουν πέσει οι σοβάδες έχουν έρθει στο φως παλιές αγιογραφίες. Στο τέμπλο υπάρχουν τρεις βυζαντινές εικόνες, που ανάγονται στον 16ο αιώνα: της Παναγίας, του Χριστού και του Ιωάννη του Προδρόμου.

Γύρω από το καθολικό υπάρχουν τα κελιά, οι ξενώνες, το ηγουμενείο, η βιβλιοθήκη, τα γραφεία, βοηθητικοί χώροι κ.α. και όλα μαζί περιβάλλονται από τον παλιό μαντρότοιχο της μονής.

Στη μονή διατηρείται μια μεγάλη ξύλινη ανάγλυφη σφραγίδα του Αγίου Γεωργίου.

Ονομασία της Μονής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ονομασία της Μονής Μάντζαρη υπάρχουν διάφορες εκδοχές: υπάρχει η εκδοχή ότι πήρε το όνομά της από τον πρώτο ηγούμενο και ιδρυτή της, που ονομαζόταν «Μάντζαρης». Κατά άλλη εκδοχή ιδρύθηκε από μια πλούσια γυναίκα από τη Μικρά Ασία, που είχε μαζί της πολλά «μαντζάρια» (χρήματα) ενώ σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από το μεγάλο πλούτο του μοναστηριού («μαντζάρια»).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. Σταματελάτος, Μιχαήλ· Βάμβα-Σταματελάτου, Φωτεινή (2006). Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδας. Αθήνα: Ερμής. σελ. 466. ISBN 9603201332. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]