Γραμματικιάνοι Εύβοιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°37′22.1″N 24°4′59.9″E / 38.622806°N 24.083306°E / 38.622806; 24.083306

Μερική άποψη του χωριού
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΚύμης - Αλιβερίου, Δημοτική Κοινότητα Καλημεριάνων Ευβοίας
Δημοτική ΕνότηταΕυβοίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
ΝομόςΕυβοίας
Υψόμετρο273 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος3
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας34003
Τηλ. κωδικός2222
Άγιοι Θεόδωροι
Θέα από τους Γραμματικιάνους
Σκάλα στο χωριό

Ο οικισμός των Γραμματικιάνων ή αλλιώς Μαχαλάς βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Εύβοιας[1] και ανήκει στην κοινότητα Καλημεριάνων του Δήμου Κύμης–Αλιβερίου.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του τέως Δήμου Κοτυλαίων. Ο οικισμός ονομάστηκε έτσι διότι στην εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν η έδρα του Γραμματικού της περιοχής. 

Το καταπράσινο τοπίο μαζί με τον οικισμό κεντρίζουν το ιστορικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Οι Γραμματικιάνοι αναβίωσαν ουσιαστικά από τις «στάχτες» τους. Όταν μετά το 1940 επί γερμανικής κατοχής ο πληθυσμός λιμοκτονούσε, η φυλλοξήρα ξέραινε τα αμπέλια και το ανθρακωρυχείο Κύμης έκλεισε αφήνοντας χωρίς δουλειά τους περισσότερους, πολλοί έφυγαν για να βρουν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις της Αθήνας, της Χαλκίδας ή και του εξωτερικού. Το μέρος ερήμωσε, κάποια από τα σπίτια έπεσαν και η εγκατάλειψη ρίζωσε για τα καλά στο χωριό.

Το 1974 οι κάτοικοι άρχισαν σιγά σιγά να επιστρέφουν και ο οικισμός ζωντάνεψε πάλι. Τα σπίτια επισκευάσθηκαν και κατασκευάστηκαν νέα, πάντοτε ομως στο αρχοντικό παλαιό πέτρινο στυλ με κεραμίδια.

Σημεία ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, πολιούχων του οικισμού, αναπαλαιώθηκε και θεωρείται σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής.

Πλέον, το χωριό προσφέρεται κυρίως ως παραθεριστικός οικισμός από τους κατοίκους που τον επισκέπτονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορεί να μη διαθέτει κάποιο κατάστημα, καφενείο κλπ, ωστόσο είναι ένας επίγειος παράδεισος και όλα αυτά μόλις 2χμ από την πόλη της Κύμης.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 ιδρύθηκε η ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού με όνομα ''ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ'' με πρωτεργάτες τους Γιώργο Γιαννιό του Ευαγγέλου και Μιχάλη Ντέντια.

Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε διάφορα πρωταθλήματα του Δήμου Κύμης και έχει αναδειχτεί πολλές φορές πρωταθλήτρια αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα της παρέας του ΜΑΧΗΤΗ είναι η συνεισφορά των νέων του χωριού που είναι και τα μέλη της ομάδας στο ίδιο το χωριό με δικές τους εργασίες στο γήπεδο του χωριού, στην εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων και σε διάφορα άλλα μέρη του χωριού. Προς τιμήν της ομάδας για τα κατορθώματα της διοργανώθηκε συναυλία στον χώρο της εκκλησίας των Αγ.Θεοδώρων το καλοκαιρι του 2015.

Τέλος, η ομάδα αγωνιστικά αυτήν την στιγμή δραστηριοποιείται στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού μίνι ποδοσφαίρου και μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 πανηγύρισε και τον 1ο της τίτλο στην Αθήνα. Την επόμενη σεζόν το 2023, η ομάδα κατέκτησε τον 2ο της τίτλο στα αθηναϊκά γήπεδα.

Εξωαγωνιστικά, η ομάδα συνεχίζει να συνεισφέρει όπως μπορεί και πάντοτε στηριζόμενη στις δικές της μονάχα δυνάμεις στο πολυαγαπημένο της χωριό με στόχο την καλυτέρευση και την αναδειξή του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σταματελάτος, Μιχαήλ· Βάμβα-Σταματελάτου, Φωτεινή (2001). Επίτομο γεωγραφικό λεξικό της ̔Ελλάδος. Αθήνα: Ερμής. σελ. 665. ISBN 978-960-320-133-5. 
  2. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2024.