Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ερρίκος ο κυνηγός)
Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Henricus I Auceps (Λατινικά)
Γέννηση876 (περίπου)
Μεμλέμπεν
Θάνατος2  Ιουλίου 936
Μεμλέμπεν
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο
Τόπος ταφήςΑβαείο του Κβέντλινμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΑνατολική Φραγκία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜατθίλδη του Ρίνγκελχαϊμ (από 911)[1]
Hatheburg of Merseburg
ΤέκναΧέντβιχ της Σαξονίας
Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας[2]
Γερβέργη της Σαξονίας
Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας[3]
Μπρούνο ο Μέγας[3]
Τάνκμαρ
ΓονείςΌθων Α΄ της Σαξονίας και Χέντβιχ του Μπάμπενμπεργκ
ΑδέλφιαΌντα της Σαξονίας[4]
ΟικογένειαΔυναστεία των Οθωνιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαking of East Francia (919–936)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας (Heinrich I., 876 - 2 Ιουλίου 936) ήταν δούκας της Σαξωνίας (912 - 936) και βασιλιάς της Γερμανίας (919 - 936), ο πρώτος από τη δυναστεία των Οθωνιδών. Ονομάστηκε ορνιθοθήρας γιατί ετοίμαζε τον κυνηγητικό του εξοπλισμό όταν έμαθε ότι ανακηρύχθηκε βασιλιάς.

Γιος του Όθωνα του Επιφανούς δούκα της Σαξονίας και της Χέντβιχ των Ποπονιδών, κόρης του Ερρίκου μαργράβου της Φραγκονίας και δισεγγονής του Καρλομάγνου.. Παντρεύτηκε (909) σε δεύτερο γάμο του τη Ματθίλδη, κόρη του κόμη της Βεστφαλίας, με την οποία έκανε τρεις γιους, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν ο αυτοκράτορας Όθων Α΄, και δύο κόρες που ακολούθησαν τον μοναχικό βίο. Διαδέχθηκε στη Σαξονία τον πατέρα του (912) και συνέχισε την ίδια επιθετική πολιτική επέκτασης του δουκάτου του, γι' αυτό ήρθε πολλές φορές σε διαμάχη με τους νότιους γείτονες του.

Σφραγίδα (σιγίλλιον) του Ερρίκου Α΄ της Ανατολικής Φραγκίας.

Πρώτος βασιλιάς της Γερμανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 918 απεβίωσε ο Κορράδος Α΄ βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων και δούκας της Φραγκονίας, ορίζοντας ως διάδοχό του τον Ερρίκο. Τα δύο ενωμένα δουκάτα της Σαξονίας και της Φραγκονίας του έδωσαν τον τίτλο του βασιλιά. Ο αρχιεπίσκοπος του Μάιντς τού πρότεινε να τον χρίσει, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να τον χρίσει εκπρόσωπος της εκκλησίας, λέγοντας ότι είναι βασιλιάς όχι μόνο της εκκλησίας, αλλά όλων των ανθρώπων. Αρχικά όλοι οι δούκες υποτάχθηκαν εκτός από τον Αρνούλφο της Βαυαρίας που αναγκάστηκε να το κάνει μετά την ήττα του το 921.

Στις 7 Νοεμβρίου του 921 ο Ερρίκος και ο Κάρολος Γ΄ της Γαλλίας σύναψαν συνθήκη αλλά με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία ο Ερρίκος προσπάθησε να αποσπάσει τη Λωρραίνη από το δυτικό βασίλειο, διέσχισε (923) τον Ρήνο καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας που την είχε στην κατοχή του ως το 924. Ο Ερρίκος επέτρεψε το βασίλειο του να γίνει ομοσπονδία ενωμένων δουκάτων στα οποία ο δούκας θα μπορεί να έχει εσωτερική εξουσία σε αντίθεση με τον Καρλομάγνο που τα είχε πλήρως υποταγμένα. Το 925 ο Γκίζελμπερτ της Λωρραίνης εξεγέρθηκε ξανά, ο Ερρίκος επιτέθηκε και έγινε κάτοχος του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής αλλά επέτρεψε στον Γκίζελμπερτ να παραμείνει υποταγμένος δούκας αφού του έδωσε σύζυγο την κόρη του Γερβέργα (928).

Ερρίκος ο κυνηγός

Ιδρυτής του Γερμανικού κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος ήταν ένας ικανός στρατιωτικός ηγέτης, το 921 οι Ούγγροι επιτέθηκαν στη Γερμανία και την Ιταλία ο Ερρίκος αναγκάστηκε να τους πληρώσει φόρο προκειμένου να εξασφαλίσει 10ετή περίοδο ειρήνης που θα του επέτρεπε να κτίσει φρούρια και να οργανώσει το ιππικό του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου ανακωχής κατάφερε να υποτάξει όλες τις βόρειες Σλαβικές φυλές, το 928 κυρίευσε το Βραδεμβούργο και το 929 με τη βοήθεια του δούκα της Βοημίας Άρνουλφ εισέβαλε στη Βοημία και δέχθηκε την υποταγή του Βενκεσλάου. Το 933 με τη λήξη της δεκαετούς ειρήνης αρνήθηκε να πληρώσει τον ετήσιο φόρο στους Μαγυάρους με αποτέλεσμα να αρχίσουν ξανά επιδρομές, συγκέντρωσε μεγάλο στρατό από όλες τις Γερμανικές φυλές τελικά τους νίκησε στη μάχη του Ριάντ (933) σταματώντας οριστικά την επέλαση τους νοτιότερα. Καταφέρνει να επεκτείνει τη χώρα του βόρεια υποτάσσοντας ακόμα και τους Δανούς, κατάφερε να ενώσει σε ένα κράτος όλες τις Γερμανικές φυλές θεωρείται ο ιδρυτής του Γερμανικού κράτους και της σύγχρονης Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 2 Ιουλίου 936. Ο μεγαλύτερος γιος του Όθων έγινε αυτοκράτορας.

Ο Ερρίκος Α΄ έφιππος, με κυνηγετικό γεράκι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Άτεμπουργκ, κόρη του Έρβιν του Μέρσεμπουργκ, που άφησε τη μονή της για να παντρευτεί τον Ερρίκο Α΄, έτσι ο γάμος τους εθεωρείτο άκυρος και ο γιος τους νόθος:

  • (νόθος;) Τάνκμαρ 908-938, που σκοτώθηκε στο Μαζίνζο μετά την προσχώρησή του σε εξέγερση εναντίον του ετεροθαλούς αδελφού του Όθωνα Α΄.

Με τη δεύτερη σύζυγό του Αγία Ματθίλδη (895-968), κόρη του Ντήτριχ κόμη του Ρίνγκελχαϊμ, απέκτησε:

Ο Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]