Δίλοφο Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

[1][2]

Δίλοφο Κοζάνης
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Δίλοφο Κοζάνης
40°10′16″N 21°9′54″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βοΐου
Πληθυσμός11 (2021)

Το Δίλοφο ή Δίλοφος είναι ορεινό χωριό στο Βόιο, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ. Ανήκει στην Δημοτική ενότητα Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου.

Είναι σημαντικό μαστοροχώρι, το καλύτερα διατηρημένο από αρχιτεκτονική άποψη χωριό της ευρύτερης περιοχής. Ανέδειξε μεγάλους πρωτομάστορες στην τέχνη της κατασκευής με πέτρα, οι οποίοι εργάζονταν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αρκετοί από αυτούς εξελίχθηκαν σε ξακουστούς αρχιτέκτονες. Για το λόγο αυτό ήταν γνωστό και ως "το χωριό των καλφάδων". Τα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα που θαυμάζει ο επισκέπτης αποτελούν σήμερα αδιάψευστο μάρτυρα της τέχνης των Διλοφιτών κατασκευαστών τους.

Έχει γύρω γύρω βουνά, όπως είναι η Βαρέγκα και το Παλιόκαστρο. Τον χειμώνα λόγω του υψομέτρου του, το χιόνι φτάνει πάνω από ένα μέτρο. Έχει λίγους κατοίκους πλέον, όπως και όλη η γύρω περιοχή. Το καλοκαίρι γιορτάζει η εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Κάθε δεκαπενταύγουστο διεξάγεται μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία του Διλόφου και μαζεύονται πάρα πολλοί άνθρωποι που κατάγονται από αυτό και ζουν διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και επισκέπτες. Επίσης, στο τέλος του Οκτωβρίου αναβιώνει κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή κόσμου το παλιό έθιμο της "Γουρουνοχαράς", που συνοδεύεται από γλέντι με ήχους κλαρίνου από παραδοσιακή ορχήστρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δίλοφο Βοΐου». www.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. www.youtube.com https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%9B%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2021.  Missing or empty |title= (βοήθεια)