Νέα Σπάρτη Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νέα Σπάρτη είναι ένας ιστορικός οικισμός στην Δυτική Μακεδονία, στον Δήμο Βοΐου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ερείπια του οικισμού βρίσκονται 2 χιλιόμετρα δυτικά του Τσοτυλίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οθωμανική Αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η τότε Βοδορίνα ήταν ένα μουσουλμανικό ελληνόφωνο χωριό στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον Vassil Kanchov το 1900, 255 Ελληνόφωνοι Μουσουλμάνοι ζουν στη Νέα Σπάρτη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ελληνικού προξενείου στην Ελασσόνα το 1904, το χωριό κατοικείται από 150 βαλχάδες.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου το 1912, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν στο χωριό. Κατά την πρώτη απογραφή της νέας εξουσίας το 1913, 226 κάτοικοι καταγράφηκαν στη Βορδορίνα.

Στα μέσα της δεκαετίας του '20 πληθυσμού ο πληθυσμός απελάθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης και στη θέση του εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την πόλη της Σπάρτης της Πισιδίας, της Μικράς Ασίας. Το 1928 το χωριό παρουσιάστηκε ως πλήρης προσφυγικό χωριό με 86 άτομα.

Οι κάτοικοι του νέου οικισμοί ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια του τριαντάφυλλου μεταφέροντας τη γνώση που είχαν αποκτήσει στην πατρίδα και πέτυχαν σε σύντομο διάστημα σημαντικά αποτελέσματα. Μάλιστα, το 1936 ο Αθανάσιος Κιουρτσόγλου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την καλλιέργεια αυτή.

Επίσης οι κάτοικοι συμμετείχαν και στην Εθνική Αντίσταση.[1]

Το 1949, λόγω του Εμφυλίου Πολέμου, ο πληθυσμός της Νέας Σπάρτης μετακόμισε στη γειτονική κεντρική κωμόπολη Τσοτύλι. Το 1979 στη θέση του χωριού χτίστηκε το εκκλησάκι "Άγιος Γεώργιος".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]