Βυθός Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βυθός Κοζάνης
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βυθός Κοζάνης
40°12′12″N 21°7′59″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βοΐου
Πληθυσμός72 (2021)

Ο Βυθός είναι ένας οικισμός στην Ελλάδα, στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με πληθυσμό 122 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οθωμανική Αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Βυθός ήταν ένα χωριό στην Νεάπολη. Ο Αλεξάντερ Σινβ στο έργο του ("Οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στατιστική και Εθνογραφική Μελέτη") το 1878 έγραψε ότι στον Βυθό, 600 Έλληνες ζουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Βασίλ Καντσώφ (Μακεδονία, Εθνογραφία και Στατιστική) το 1900, ο Βυθός είχε 561 Έλληνες χριστιανούς. Σύμφωνα με τις ελληνικές στατιστικές του 1904 στον Βυθό ζουν 500 Έλληνες Χριστιανοί. Ο Βυθός ήταν η βάση των ελληνικών και των τρίτων συγκροτημάτων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα από το 1904 ως το 1908.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου το 1912, το χωριό έπεσε στις Ελληνικές δυνάμεις.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει δύο κύριες εκκλησίες. Η κεντρική "Εισόδια της Θεοτόκου" είναι από του 18ου αιώνα. Το νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα χτίστηκε το 1929.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Βυθού "Αγία Τριάδα". Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει η εκκλησία "Άγιοι Αρχάγγελοι", το μοναδικό επιζών παλιό μοναστήρι. Μικρότερη μονή με το ίδιο όνομα υπήρχε, που ιδρύθηκε τον 16ου αιώνα όμως αργότερα καταστράφηκε από τους Αλβανούς.

Η εκκλησία «Προφήτης Ηλίας» είναι το τέλος του 19ου αιώνα. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε από ιταλικές βομβιστικές επιθέσεις. Αναστηλώθηκε το 1955.