Ελληνομακεδονικό Κομιτάτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνομακεδονικό Κομιτάτο
Seal of the Greek-Macedonian Committee.jpg
Σφραγίδα του Ελληνομακεδονικού Κομιτάτου με παράσταση του Μέγα Αλέξανδρου και του Βασίλειου Βουλγαροκτόνου.
Ίδρυση1904
ΈδραΑθήνα
Περιοχή δράσηςΜακεδονία
ΠρόεδροςΔημήτριος Καλαποθάκης

Το Ελληνομακεδονικό Κομιτάτο (ή απλώς Μακεδονικό Κομιτάτο) ήταν μια επιτροπή που συστήθηκε στην Αθήνα το 1904 με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής επιρροής στην περιοχή της Μακεδονίας, η οποία βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία και αποτελούσε αντικείμενο διεκδίκησης από τα γειτονικά βαλκανικά εθνικά κράτη. Πρόεδρος και βασικός οργανωτής του ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας Εμπρός Δημήτριος Καλαποθάκης, μέσω της οποίας έγραφε πύρινα άρθρα για την υπεράσπιση των Ελλήνων της Μακεδονίας[1]. Από το 1904 ως το 1908 το Ελληνομακεδονικό Κομιτάτο χρηματοδότησε και οργάνωσε την αποστολή ένοπλων σωμάτων στη Μακεδονία εναντίον της δράσης των κομιτατζήδων της ΕΜΕΟ, εκστρατεία που έγινε γνωστή ως Μακεδονικός Αγώνας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καλαποθάκης, εκμεταλλευόμενος την μεγάλη κυκλοφορία της εφημερίδας του, προσπάθησε με την βοήθεια προσώπων, που εμπλέκονταν ήδη στην πρόδρομη Αόρατη Εταιρία, να πιέσει την κυβέρνηση Θεοτόκη για την ίδρυση μακεδονικής οργάνωσης[2]. Κάποιες από τις συναντήσεις για την δημιουργία του Μακεδονικού Κομιτάτου έγιναν στο σπίτι της Μελπομένης Αυγερινού, που ενδιαφερόταν για τον μακεδονικό αγώνα [3]. Υπό το βάρος κατηγοριών για οικονομικές ατασθαλίες από μακεδονομάχους, ο Καλαποθάκης αναγκάστηκε σε παραίτηση το 1907[4].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το 2ο άρθρο του Καταστατικού του Κομιτάτου ο σκόπος του ήταν: η άμυνα του Ελληνισμού στην Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο και την Αλβανία, εναντίον κάθε προσπάθειας για την μείωσή του και η επαναφορά χωριών ή ατόμων στις τάξεις του, όσα ακούσια αναγκάστηκαν να αποσχιστούν και μένουν στο σχίσμα χωρίς την θέλησή τους[5].

Τόπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφεία του Μακεδονικού Κομιτάτου συστεγάζονταν με τα γραφεία της εφημερίδας Εμπρός, στην οδό Σοφοκλέους 3, κάτι που εξασφάλιζε προβάδισμα της εφημερίδας σε ό,τι αφορούσε τα γεγονότα της Μακεδονίας[4].

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις-παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σταυρόπουλος, Βασίλειος (1984). «Ο Μακεδονικός Αγών. Απομνημονεύματα». Ο Μακεδονικός Αγώνας-απομνημονεύματα. Θεσσαλονίκη. σελ. 385. 
  2. Αργυρόπουλος, Περικλής (1984). «Ο μακεδονικός αγών - απομνημονεύματα». Ο μακεδονικός αγώνας - απομνημονεύματα. Θεσσαλονίκη: ΙΜΧΑ. σελ. 39. 
  3. Αυγερινού, Μελπωμένη (1914). Μακεδονικά Απομνημονεύματα και διπλωματικά παρασκήνια γραφέντα επί βάσει λεπτομερούς μελέτης και πείρας των Μακεδονικών πραγμάτων από 1898-1912. Αθήνα. σελίδες 65, 75. 
  4. 4,0 4,1 «Δημήτριος Καλαποθάκης». Σαν Σήμερα. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2017. 
  5. Ασπρέας, Γεώργιος (1930). Πολιτική Ιστορία Νεωτέρας Ελλάδος. 2–3. Αθήνα. σελίδες 67–74.