Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελβετική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελβετική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρία
ΤύποςΤηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο
ΕπωνυμίαSRG SSR
ΧώραΕλβετία
Πρώτη μετάδοση
30 Σεπτεμβρίου 1922, πριν 101 έτη (1922--9-30) (ραδιόφωνο)
20 Ιουλίου 1953, πριν 70 έτη (1953--7-20) (τηλεόραση)
Ίδρυση1931, πριν 93 έτη (1931)
από Τέσσερις ραδιοτηλεοπτικοί φορείς για συγκεκριμένες γλώσσες
Τηλεσταθμοί
ΤηλεπομποίΨηφιακή καλωδιακή (DVB-C), Διαδικτυακή ροή, IPTV, Δορυφορική τηλεόραση
Ραδιοσταθμοί
ΡαδιοπομποίΚαλωδιακή (DVB-C), FM, DAB+, IPTV, Διαδίκτυο
30.3 και 37.9Πρότυπο:Percent (2013)
Περιοχή άδειας
Ελβετία
ΈδραΒέρνη, Ελβετία
ΕμβέλειαΕλβετία
Πρόσωπα
Ζαν Μισέλ Σίνα [de], Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SRG SSR
Ζιλ Μαρσάν, Γενικός Διευθυντής
Σύσταση1931, πριν 93 έτη (1931)
Πρώην ονόματα
Schweizerische Rundspruchgesellschaft
Συνεργάτες
Όμιλος
Ιστότοποςwww.srgssr.ch
Θυγατρική

Η Ελβετική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρία[1] (γερμανικά: Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft‎‎, γαλλικά: Société suisse de radiodiffusion et télévision‎‎, ιταλικά: Società svizzera di radiotelevisione‎‎, ρομανσικά: Societad Svizra da Radio e Televisiun, SRG SSR) είναι η ελβετική δημόσια ραδιοτηλεοπτική ένωση, που ιδρύθηκε το 1931, η εταιρεία συμμετοχών 24 ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καναλιών. Με έδρα τη Βέρνη,[2] η Ελβετική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρία είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που χρηματοδοτείται κυρίως από τέλη αδειών ραδιοφώνου και τηλεόρασης (79%) και αποκομίζει τα υπόλοιπα έσοδα από διαφημίσεις και χορηγίες.

Το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας και το γεγονός ότι η χώρα έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά) σημαίνει ότι η δομή της ελβετικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι μάλλον περίπλοκη. Οι πραγματικοί κάτοχοι των αδειών εκπομπής που επιτρέπουν τη λειτουργία της SRG SSR είναι τέσσερις περιφερειακές εταιρείες:

Αυτές οι τέσσερις εταιρείες διατηρούν την SRG SSR ως κοινή κεντρική ένωση παραγωγής και εκπομπής. Η πέμπτη επιχειρηματική μονάδα του SRG SSR είναι η δεκάγλωσση πλατφόρμα ειδήσεων Swissinfo.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της SRG SSR, ως SRG SSR idée suisse, που ήταν σε χρήση μεταξύ 1999 με 2010

Το επίσημο όνομα της ένωσης είναι Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft (SRG, πρώην "Schweizerische Rundspruchgesellschaft") στα Γερμανικά, Société suisse de radiodiffusion et télévision (SSR, πρώην "Société suisse de radiodiffusion") στα Γαλλικά, Società svizzera di radiotelevisione (SSR, πρώην "Società svizzera di radiodiffusione") στα Ιταλικά, και Societad svizra da radio e televisiun (SSR, πρώην "Societad svizra da radio") στα Ρομανσικά. Η εταιρική επωνυμία, SRG SSR, προέρχεται από τα αρχικά της στα γερμανικά και τα αρχικά της στα γαλλικά, ιταλικά και ρωμανικά. Στα αγγλικά, ο οργανισμός είναι γνωστός ως Swiss Broadcasting Corporation.[1] Το επίθετο "idée suisse" (στα γαλλικά σημαίνει "ελβετική ιδέα"), που αναφέρεται στην αποστολή δημόσιας υπηρεσίας του οργανισμού, υιοθετήθηκε το 1999 και αφαιρέθηκε από το όνομα το 2010.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο της SRG SSR μεταξύ 1985 και 1999

Ο τρίτος δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της Ευρώπης άρχισε να εκπέμπει από τη Λωζάνη το 1922, εξαρχής με βάση ένα σύστημα τελών άδειας. Το 1923 αγοράστηκαν 980 άδειες. Μέσα σε λίγα χρόνια ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα ραδιοφωνικοί συνεταιρισμοί που λειτουργούσαν με τις ίδιες αρχές. Το 1930 αποφασίστηκε ότι το ραδιόφωνο ήταν μια σημαντική δημόσια υπηρεσία που δεν έπρεπε να επιτραπεί να γίνει κερδοφόρος για ιδιωτικά συμφέροντα και ότι έπρεπε να δομηθεί σε ομοσπονδιακή βάση. Το 1931 ιδρύθηκε η SRG SSR (δείτε τα αρχικά ονόματα παραπάνω), ως συντονιστικός οργανισμός για τις περιφερειακές ραδιοφωνικές ενώσεις και έλαβε τη μοναδική άδεια εκπομπής από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Την ίδια χρονιά συμφωνήθηκε ότι όλα τα δελτία ειδήσεων στο νέο μέσο έπρεπε να παρέχονται από το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA, μια απόφαση που παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι το 1971.

Οι πρώτοι εθνικοί πομποί άρχισαν να λειτουργούν το 1931: Radio Sottens για γαλλικά, Radio Beromünster για γερμανικά και 1933 Radio Monte Ceneri για ιταλικά. Το 1938 τα Ρομανσικά αναγνωρίστηκαν ως η τέταρτη εθνική γλώσσα της χώρας και τα στούντιο της Ζυρίχης άρχισαν να μεταδίδουν προγράμματα στα Ρομανσικά μεταξύ αυτών στα Γερμανικά. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η SRG SSR εκπλήρωσε μια σημαντική λειτουργία ως ουδέτερος, αμερόληπτος προμηθευτής ειδήσεων, φτάνοντας πολύ έξω από τα σύνορα της Ελβετίας μέσω μεταδόσεων βραχέων κυμάτων. Το Radio Beromünster και το Radio Monte Ceneri έγιναν γνωστά ως οι μόνοι δωρεάν ραδιοφωνικοί σταθμοί γερμανικής και ιταλικής γλώσσας στην Ευρώπη.

Το 1950, η SRG SSR ήταν ένας από τους 23 ιδρυτικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης. Το 1939 ξεκίνησαν οι τηλεοπτικές δοκιμαστικές μεταδόσεις στη Ζυρίχη. Το 1953 άρχισαν οι τακτικές τηλεοπτικές μεταδόσεις στα γερμανικά (από τη Ζυρίχη) – μία ώρα το βράδυ, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1954, μεταδόθηκαν γαλλικές εκπομπές από τη Γενεύη. Για την ιταλόφωνη περιοχή, τα προγράμματα επαναμεταδόθηκαν με ιταλικούς υπότιτλους έως ότου χτίστηκαν ειδικά ιταλικά στούντιο το 1961.

Το 1960, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft (και τα αντίστοιχα ονόματα στις άλλες γλώσσες - βλέπε παραπάνω) για να αντικατοπτρίζει την προσθήκη τηλεοπτικών υπηρεσιών. Το 1965, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο επέτρεψε την τηλεοπτική διαφήμιση, ως μέσο για τη μείωση των τελών για τις άδειες. Το 1966, στις τρεις κύριες γλωσσικές κοινότητες δόθηκε η καθεμία από ένα δεύτερο ραδιοφωνικό κανάλι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των νέων εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκτός της χώρας, των οποίων τα ισχυρά μηνύματα έφταναν στον ελβετικό πληθυσμό. Την ίδια χρονιά, μια ειδική μονάδα εκπομπής Romansh δημιουργήθηκε στο Chur, χρησιμοποιώντας μέρος του χρόνου μετάδοσης του νέου γερμανόφωνου δεύτερου καναλιού. Το 1968 παρουσιάστηκε η έγχρωμη τηλεόραση.

Το 1978, τα ραδιοφωνικά κανάλια ξεκίνησαν στερεοφωνικές μεταδόσεις. Το 1983, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο χαλάρωσε την ελβετική νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης για να επιτρέψει τα τοπικά ιδιωτικά και εμπορικά ραδιοφωνικά κανάλια. Η SRG SSR αντιμετώπισε αυτήν την απειλή λανσάροντας το τρίτο της σύνολο καναλιών, που απευθύνεται σε νεότερο κοινό. Το 1991, η SRG SSR υποβλήθηκε σε ευρεία αναδιάρθρωση. Η επιχείρηση οργανώθηκε ως ένωση ιδιωτικού κλάδου, δομημένη ως εταιρεία χαρτοφυλακίου σύμφωνα με το ελβετικό εταιρικό δίκαιο. Το όνομα, SRG SSR idée suisse, εισήχθη το 1999. Το 1992, το Radio Rumantsch διαχωρίστηκε από τον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό που φιλοξενούσε τις δραστηριότητες εκπομπής των Ρομανσικών από το 1938, και το 1995, οι ρομανσικές τηλεοπτικές δραστηριότητες μεταφέρθηκαν επίσης. Η ρομανσική εταιρεία μετονομάστηκε Radio e Televisiun Rumantscha.

Το 1997, η SRG SSR ξεκίνησε ψηφιακές εκπομπές μέσω του δορυφόρου Hot Bird (13 μοίρες Ανατολικά). Είναι κρυπτογραφημένο από δορυφόρο λόγω περιορισμών πνευματικών δικαιωμάτων. Το κανάλι πληροφοριών SRG SSR Sat Access σταμάτησε να εκπέμπει το 2005. Από το 2016, όλα τα κανάλια εκπέμπουν μέσω δορυφόρου μόνο σε ποιότητα HD. Όλα τα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια πληροφοριών SRF είναι δωρεάν μέσω δορυφόρου.

Στις 3 Ιουνίου 2019, η SRG SSR διέκοψε τις επίγειες ψηφιακές εκπομπές (DVB-T) όλων των τηλεοπτικών της καναλιών λόγω της εξαιρετικά χαμηλής χρήσης ψηφιακών επίγειων σημάτων στις τηλεοράσεις στην Ελβετία, η οποία αποτελούσε μέρος μιας σειράς μέτρων εξοικονόμησης κόστους εν μέρει που προέκυψε ως αποτέλεσμα της λαϊκής πρωτοβουλίας "No Billag" του 2018. Έκτοτε, η λήψη τηλεοπτικών καναλιών SRG SSR είναι δυνατή μόνο μέσω ψηφιακού καλωδίου, ροής Internet, IPTV και δορυφόρου DTH.[3]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η SRG SSR έχει την έδρα της στη Βέρνη. Διοικείται από ένα Εκτελεστικό Συμβούλιο, το οποίο διορίζεται από ένα κεντρικό συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των τεσσάρων οργανισμών.

Η μετάδοση γίνεται από πέντε επιχειρηματικές μονάδες:

  • Schweizer Radio und Fernsehen: χειρίζεται γερμανόφωνο ραδιόφωνο και τηλεόραση
  • Radio télévision suisse: χειρίζεται γαλλόφωνο ραδιόφωνο και τηλεόραση
  • Radiotelevisione svizzera di lingua italiana: χειρίζεται ιταλόφωνο ραδιόφωνο και τηλεόραση
  • Radio Television Rumantscha: χειρίζεται το ραδιόφωνο και την τηλεόραση που μιλούν ρομανσικά
  • Swissinfo.ch: παρέχει ρεπορτάζ για την ελβετική πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία για ένα διεθνές κοινό με ενδιαφέρον για την Ελβετία και διαχειρίζεται τη διαδικτυακή πύλη swissinfo.ch

Επιπλέον, υπάρχουν δύο θυγατρικές εταιρείες που παράγουν για παράδειγμα τις σελίδες teletext.

Το HD suisse ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι υψηλής ευκρίνειας του SRG SSR. Ο προγραμματισμός προήλθε από τα τέσσερα γλωσσικά δίκτυα του SRG SSR.

Το SRG SSR είναι δωρεάν για παρακολούθηση όλων των τηλεοπτικών καναλιών στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν μπορεί να προβληθεί εκτός Ελβετίας λόγω δικαιωμάτων μετάδοσης σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Όλες οι ραδιοφωνικές εκπομπές ακούγονται εκτός Ελβετίας.

Swissinfo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προηγούμενη συντομογραφία SRI αρχικά αντιπροσώπευε μόνο το "Swiss Radio International", που ήταν ο διεθνής ραδιοτηλεοπτικός βραχίονας του SRG SSR (1935–2004),[4] που στόχευε σε ομογενείς και άλλους ενδιαφερόμενους για την Ελβετία. Τον Οκτώβριο του 2004, η SRI σταμάτησε να εκπέμπει σε βραχέα και δορυφορικά κύματα, και αντ' αυτού επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην διαδικτυακή πλατφόρμα πολυμέσων swissinfo.ch, η οποία πλέον χρησιμοποιεί τους περισσότερους πόρους. Ο ιστότοπος Swissinfo παράγεται στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Αραβικά, Κινέζικα, Ρωσικά και Ιαπωνικά.

Swiss Satellite Radio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Swiss Satellite Radio (ελληνικά: Ελβετικό Δορυφορικό Ραδιόφωνο‎‎ (SSatR) είναι μια ραδιοφωνική εταιρεία που ανήκει στην SRG SSR που περιλαμβάνει τρεις σταθμούς: Radio Swiss Pop (ποπ μουσική). Radio Swiss Jazz (jazz, soul και blues) και Radio Swiss Classic (κλασική μουσική) όλα χωρίς διακοπές. Αυτοί οι σταθμοί είναι στον αέρα από την 1η Σεπτεμβρίου 1998.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Statutes of the Swiss Broadcasting Corporation» (PDF) (στα Αγγλικά). Swiss Broadcasting Corporation. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. "Contact Αρχειοθετήθηκε 18 October 2017 στο Wayback Machine.." Swiss Broadcasting Corporation; retrieved 9 December 2010. "SRG SSR General management Giacomettistrasse 1 3000 Berne 31."
  3. «Why is Switzerland switching off DTT?». 7 Σεπτεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019. 
  4. swissinfo.ch, S. W. I.· Corporation, a branch of the Swiss Broadcasting (27 Οκτωβρίου 2004). «Swiss Radio International to stop broadcasting». SWI swissinfo.ch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]