Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
κατά
μ (πιο και όχι ποιό...........)
μ (κατά)
Ο '''Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης''' ''(ΔΑΑ), ([[Αγγλ.]] Human Development Index, HDI)'' αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε [[υπανάπτυκτες χώρες|υπανάπτυκτη]] ή [[αναπτυσσόμενες χώρες|αναπτυσσόμενη]] ή [[ανεπτυγμένη χώρα|αναπτυγμένη]] και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.
 
Ο Δείκτης εφευρέθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Amartya[[Αμάρτια SenΣεν]], τον Πακιστανό οικονομολόγο Mahbub[[Μαχμπούμπ ulουλ HaqΧακ]] (1934- 1998), με βοήθεια από τον Gustav Ranis του [[Πανεπιστήμιο Γέιλ|πανεπιστημίου Γέιλ]] και τον Λόρδο Meghnad Desai του "London School of Economics" και χρησιμοποιείται έκτοτε απο τον [[ΟΗΕ]] στην ετήσια Αναφορά Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Χαρακτηρίστηκε τότε από τον Sen ως "κοινό μέτρο" λόγω των περιορισμών του, αλλά παρόλα αυτά εστιάζει την προσοχή του σε ευρύτερες διαστάσεις ανάπτυξης από το εισόδημα κατά κεφαλήν που εκτόπιζε και είναι ο δρόμος για πολλούς ερευνητές στην ευρύτερη ποικιλία των πιο λεπτομερών μέτρων που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης.
 
Ο ΔΑΑ μετράει τις φυσιολογικές επιτεύξεις μιας χώρας σε τρεις βασικές διατάξεις της ανθρώπινης ανάπτυξης:
 
== Αναθεώρηση 2010 ==
:{{Κύριο|Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (2010) }}
Η πιο πρόσφατηεπόμενη έκθεση δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου του 2010 και σε αυτήν οι χώρες κατατάσσονται όχι ανά τρεις αλλά ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).
 
== Αναθεώρηση 2011 ==
:{{Κύριο|Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης}}
Η πιο πρόσφατη αναθεώρηση της λίστας με τις χώρες ανά Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011.
 
== Δείτε επίσης ==
84.605

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης