Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′22.77″N 23°43′58.88″E / 37.9729917°N 23.7330222°E / 37.9729917; 23.7330222

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Χάρτης
Είδοςεβραϊκό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′23″N 23°43′59″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΑθήνα και Πλάκα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1977
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ιστορικό-λαογραφικό μουσείο αφιερωμένο στην έρευνα και παρουσίαση του πολιτισμού και της ζωής των Ελλήνων Εβραίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα για την ίδρυση ενός θεματικού μουσείου σχετικού με τον ελληνικό εβραϊσμό γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 στους κόλπους της ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών. Στην πρώτη του μορφή ιδρύθηκε το 1977 άτυπα ως ένα μικρό μουσείο με διάφορα αντικείμενα που είχαν διασωθεί από τον πόλεμο και προσφέρθηκαν από μέλη της εβραϊκής κοινότητας.[1]

Σκοπός του ήταν να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει τα υλικά κατάλοιπα 2.300 χρόνων εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα. Η συλλογή των εκθεμάτων του αποτελούνταν κυρίως από τεχνουργήματα, έγγραφα του 19ου και 20ού αιώνα, θρησκευτικά αντικείμενα και κοσμήματα που είχαν κατάσχει οι Βούλγαροι από τους Εβραίους της Θράκης το 1943 και τα οποία επιστράφηκαν στην ελληνική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Βούλγαρου βασιλιά. Με την πάροδο των ετών η συλλογή του μουσείου εμπλουτίστηκε σημαντικά χάρη στις προσπάθειες του τότε διευθυντή Ν. Σταυρουλάκη και με τη βοήθεια πολλών ιδιωτών.[2]

Το 1984 η συλλογή μεταφέρθηκε σε νοικιασμένο κτίριο στην Πλατεία Συντάγματος. Το 1989 το Εβραϊκό Μουσείο απέκτησε και νομική υπόσταση ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) διοικούμενο από επταμελές διοικητικό συμβούλιο.[3][4]

Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του μουσείου και αυξανόμενος αριθμός εκθεμάτων δημιούργησαν την ανάγκη εξεύρεσης νέου χώρου. Το 1977 με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου το Εβραϊκό Μουσείο απέκτησε ιδιόκτητη στέγη με την αγορά ενός νεοκλασικού κτίσματος στην οδό Νίκης 39 στο κέντρο της Αθήνας και το οποίο ανακαινίστηκε για να στεγάσει τις συλλογές. Σε συνολικό χώρο 800 τ.μ. το Μουσείο φιλοξενεί εκτός από τις μόνιμες συλλογές του, περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, χώρος βιντεοπροβολών, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη, φωτογραφικό αρχείο και εργαστήριο, εργαστήριο συντήρησης και πωλητήριο.[5]

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητές του επεκτείνονται στον τομέα της έρευνας και μελέτης του ελληνικού εβραϊσμού, σε συνεργασίες με ξένους επιστήμονες, και σε εκδόσεις, επιστημονικά συνέδρια κ.α.

Η πλούσια βιβλιοθήκη του και το φωτογραφικό αρχείο συνεισφέρουν στη μελέτη και διάσωση της εβραϊκής παράδοσης στην Ελλάδα.

Επίσης δραστηριοποιείται σε εκπαιδευτικά προγράμματα διαπολιτισμικού χαρακτήρα για παιδιά και νέους, ενώ επιμορφώνει και εκπαιδευτικούς μέσω σεμιναρίων που αφορούν τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελληνικό τμήμα του ICOM (International Council Of Museums - ICOM) απένειμε τον τίτλο «Τιμώμενο Μουσείο για το 2010» στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το διαπολιτισμικό του έργο.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. «Το ξεκίνημα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος». ΧΡΟΝΙΚΑ, Όργανο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος (157): 35. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1998. 
  3. (www.webarts.gr), Web Arts. «Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος». www.jewishmuseum.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2016. 
  4. «Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος». in. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2016. 
  5. Μπαττίνου, Ζανέτ (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1998). «Μία νέα εποχή για το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος». ΧΡΟΝΙΚΑ, Όργανο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (157): 30-34. 
  6. «Το ICOM ανακηρύσσει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος «Τιμώμενο Μουσείο για το 2010»». docplayer.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]