Συναγωγή Μοναστηριωτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συναγωγή Μοναστηριωτών
קהל קדוש מונאסטירליס
Monastir Synagogue.JPG
Άποψη του εξωτερικού της Συναγωγής Μοναστηριωτών.
Βασικές πληροφορίες
ΤοποθεσίαΟδός Συγγρού 35,
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΥπαγωγήΟρθόδοξος Ιουδαϊσμός
ΧώραΕλλάδα
Έτος αφιέρωσης1927
Εκκλησιαστικό ή οργανωτικό καταστατικόΛειτουργική
Αρχιτεκτονική περιγραφή
Αρχιτέκτονας/ΑρχιτέκτονεςΑ. Λεβί
Αποπεράτωση1927

Η Συναγωγή Μοναστηριωτών (εβραϊκά: קהל קדוש מונאסטירליס‎) βρίσκεται στην οδό Συγγρού 35 στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί την σημαντικότερη από τις τρεις συναγωγές που βρίσκονται στην πόλη.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της συναγωγής είναι συνδεδεμένη με αυτή της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Χτίστηκε χάρη σε δωρεές από εβραϊκές οικογένειες που κατάγονταν από το Μοναστήρι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και είχαν εγκατασταθεί στη πόλη στη διάρκεια της δεκαετίας του 1910. Ιδιαίτερη για την ανέγερση της συναγωγής ήταν η δωρεά της Ίντας Αροέστη στη μνήμη του συζύγου της Ισαάκ. Η θεμελίωση της συναγωγής έγινε το 1925 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Η συναγωγή εγκαινιάστηκε το 1927 από τον τότε τοποτηρητή της Αρχιραβινείας Θεσσαλονίκης Χάιμ Ραφαέλ Χαμπίμπ.

Κατά την περίοδο της Κατοχής η συναγωγή αποτελούσε το κεντρικό σημείο του γκέτο που είχε δημιουργηθεί με εντολή των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής. Μετά την εκτόπιση του συνόλου του εβραϊκού πληθυσμού από την πόλη το κτίριο της συναγωγής χρησιμοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός ως αποθήκη. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αποφεύχθηκε η καταστροφή του και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση[2][3].

Τον Νοέμβριο του 1944, βρήκαν καταφύγιο στο κτίριο οι ελάχιστοι Εβραίοι που είχαν διασωθεί από το Ολοκαύτωμα. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνέλευση και εκλέχτηκε διοικητικό συμβούλιο με σκοπό την οργάνωση της κοινότητας. Με την επιστροφή των ολιγάριθμων επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η εβραϊκή κοινότητα επανασυστάθηκε εκ νέου και η Συναγωγή Μοναστηριωτών αποτέλεσε την κεντρική συναγωγή του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.

Τον Ιούνιο του 1978, η Συναγωγή υπέστη σοβαρές καταστροφές από το μεγάλο σεισμό που έπληξε την πόλη της Θεσσαλονίκης και η λειτουργία της σταμάτησε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης[4][5][6].

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]