Δαμοκλοειδής αστεροειδής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δαμοκλοειδείς αστεροειδείς χαρακτηρίζονται οι αστεροειδείς όπως ο 5335 Δαμοκλής και το 1996 PW που είναι στην οικογένεια Χάλλεϋ, είτε είναι μακράς περιόδου είτε έχουν άκρως εκκεντρική τροχιά όπως των τυπικών περιοδικών κομητών, όπως ο Κομήτης του Χάλλεϋ, αλλά δεν δείχνει να έχει κώμη ή ουρά ακόμα.

Πιστεύεται πως οι Δαμοκλοειδείς αστεροειδείς είναι πυρήνες των κομητών τύπου Χάλλεϋ που έχουν χάσει όλες τις πτητικές ύλες τους γιατί εξαπολύουν αέρια. Τέτοιοι κομήτες πιστεύεται ότι προέρχονται από το Νέφος του Όορτ. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των αντικειμένων που πιστευόταν ότι είναι Δαμοκλοειδείς (και τους αποδόθηκε προσωρινή ονομασία μικρών πλανητών), στη συνέχεια όμως παρουσίασαν κώμη και επιβεβαιώθηκε πως είναι κομήτες: το C/2001 OG 108 (LONEOS), το C/2002 CE 10 (LINEAR), το C/2002 VQ 94 (LINEAR), το C/2004 HV 60 (Spacewatch) και πιθανόν και άλλα. Μια άλλη ισχυρή ένδειξη της προέλευσης τους από κομήτη είναι το γεγονός ότι ορισμένοι Δαμοκλοειδείς έχουν οπισθοδρομική τροχιά, σε αντίθεση με οποιουσδήποτε άλλους αστεροειδείς.

Τον Ιούλιο του 2007, ήταν γνωστοί 36 Δαμοκλοειδείς αστεροειδείς. Η μέση ακτίνα τους είναι οκτώ χιλιόμετρα. Έχουν μετρηθεί οι λευκαύγειες τεσσάρων Δαμοκλοειδών και φανερώθηκε ότι είναι τα σκοτεινότερα γνωστά αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα. Οι Δαμοκλοειδείς αστεροειδείς είναι κοκκινωποί στο χρώμα, αλλά δεν είναι τόσο κόκκινοι όσο πολλά αντικείμενα στη ζώνη του Κάιπερ ή όσο κάποιοι Κένταυροι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]