Αστεροειδείς Ατών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι αστεροειδείς Ατών (Atens) είναι ομάδα γεωπλήσιων (Near-Earth Objects - NEOs) αστεροειδών με κύριο χαρακτηριστικό το μέγεθος του μεγάλου ημιάξονα της τροχιάς τους, ο οποίος είναι μικρότερος της μιας Αστρονομικής Μονάδας (< 1 AU), της απόστασης, δηλαδή, της Γης από τον Ήλιο.[1] Η ονομασία τους οφείλεται στον πρώτο γνωστό αστεροειδή της ομάδας, τον 2062 Ατών.

Αν και οι αστεροειδείς Ατών έχουν μικρότερη τροχιά από αυτή της Γης, το αφήλιο τους (η μεγαλύτερη απόσταση τους από τον Ήλιο) μπορεί να ξεπερνά τη μια Αστρονομική Μονάδα (με το περιήλιο, την μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο, να είναι αντίστοιχα πολύ μικρότερο αυτής). Έτσι, είναι πιθανό οι τροχιές κάποιων από αυτούς να τέμνουν την τροχιά της Γης. Από τους γνωστούς αστεροειδείς της ομάδας, για τον οποίο είχαν εκφραστεί στο παρελθόν κάποιες ελάχιστες πιθανότητες σύγκρουσής του με την Γη (οι οποίες διαψεύστηκαν από νεώτερες παρατηρήσεις), είναι ο 99942 Άποφις.

Οι αστεροειδείς Ατών που δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία και τόσο το περιήλιο όσο και το αφήλιο τους είναι μικρότερα της Αστρονομικής Μονάδας (κινούνται εσωτερικά της τροχιάς της Γης) χαρακτηρίζονται ως Αστεροειδείς Apohele (η λέξη Apohele είναι χαβανέζικης προέλευσης, σημαίνει τροχιά και επιλέχθηκε γιατί θυμίζει την λέξη aphelion - αφήλιο) ή Interior-Earth Objects (IEOS) ή Αστεροειδείς Ατίρα[1], από το όνομα του πρώτου γνωστού αστεροειδή του είδους, του 163693 Ατίρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]