Γ΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Γ' Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε στην Επίδαυρο στις 6 Απριλίου του 1826[1] αλλά

Η Επίδαυρος σε λιθογραφία του 1844

διαλύθηκε λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου στις 16 Απριλίου[2] και επαναλήφθηκε στην Τροιζήνα. Έτσι λοιπόν αυτό το πρώτο μέρος της συνέλευσης με διάρκεια δέκα ημερών ονομάζεται Γ' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικούς μήνες αργότερα, στην αρχή του 1827, πριν επαναληφθεί η εθνοσυνέλευση, οι πληρεξούσιοι είχαν συγκεντρωθεί αφενός στην Αίγινα και αφετέρου στην Ερμιόνη. Από την Ερμιόνη εκδόθηκαν αποφάσεις και το τμήμα αυτό της Συνέλευσης αναφέρεται και ως Γ' Εθνοσυνέλευση Ερμιόνης.[3] Οι δυο πλευρές συμβιβάστηκαν και επέλεξαν τρίτο μέρος, την Τροιζήνα για τη συνέχιση της εθνοσυνέλευσης, την Γ' Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας. Η επόμενη εθνοσυνέλευση, η Δ' Εθνοσυνέλευση Άργους, έγινε δυο χρόνια μετά στο Άργος, το 1829 όσο κυβερνήτης ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Εργασίες της Εθνοσυνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνοσυνέλευση άρχισε τις εργασίες της στις 6 Απριλίου 1826 και οι τελευταίες αποφάσεις της συνέλευσης έχουν ημερομηνία 16 Απριλίου. Αναφέρεται ότι η απόφαση να διαλυθεί και να συνέλθει αργότερα λόγω των γεγονότων του Μεσολογγίου έχει ημερομηνία 10 Απριλίου.

Κατά το πρώτο μέρος της Εθνοσυνέλευσης, τον Απρίλιο του 1826 και πριν διαλυθεί λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου, διόρισε 11μελή Διοικητική επιτροπή της Ελλάδος στην οποία εμπιστεύθηκε προσωρινά την ολική κυβέρνηση των ελληνικών πραγμάτων, με θητεία έως το Σεπτέμβριο του 1826[4]. Ουσιαστικά, η Εθνοσυνέλευση κατάργησε την κυβέρνηση του Γ. Κουντουριώτη, ενώ έλαβε μέριμνα για τη σύναψη δανείου στην Ιόνιο Πολιτεία, με τη μεσολάβηση της Ελληνικής επιτροπής Ζακύνθου. Ακόμη, συστάθηκε η 13μελής "Επιτροπή της Συνελεύσεως" (με αρμοδιότητα επί των εξωτερικών θεμάτων), με αποστολή να διαπραγματευθεί έναν συμβιβασμό με την Οθωμανική Τουρκία και μεσολάβηση του Άγγλου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη Στάνφορντ Κάνινγκ προς επίτευξη της εθνικής ανεξαρτησίας. Στο σχετικό μάλιστα, ψήφισμα που εκδόθηκε, δίνονταν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς την επιτροπή αυτή, για την εξασφάλιση του καλύτερης δυνατής συμφωνίας[5].

Από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 1826 έγιναν προσκλήσεις των πληρεξουσίων για συνέχιση της Συνέλευσης αρχικά στον Πόρο και μετά στην Αίγινα. Τον Ιανουάριο 1827, καλούν δε τους «ευρισκόμενους εν Ερμιόνει» στην Αίγινα για την εθνοσυνέλευση. Εκδόθηκαν αποφάσεις στην Ερμιόνη, αρχεία των οποίων καταγράφηκαν και οι συνελεύσεις εκεί αναφέρονται ως Γ' Εθνοσυνέλευση Ερμιόνης. Στην Ερμιόνη υπογράφει ως πρόεδρος ο Γεώργιος Σισίνης. Αντίθετα, από τις όποιες συνεδριάσεις έγιναν στην Αίγινα, δεν καταγράφηκαν έγγραφες αποφάσεις. Τελικά η Εθνοσυνέλευση συνήλθε ως συμβιβαστική λύση στην Τροιζήνα, ως Γ' Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας.

Κατάλογος πληρεξουσίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πληρεξούσιοι της Γ' Εθνοσυνέλευσης αναφέρονται παρακάτω με τη σειρά που αναφέρονται στα πρακτικά της Επιδαύρου (Απρίλιος 1826)[1]:

 • Α. Παπαδόπουλος , αρχιγραμματέας της συνελεύσεως (στο κείμενο φαίνεται Παπαδόπωλος)

Άλλοι πιθανώς συμμετέχοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδια πηγή, τα πρακτικά,[1] αναφέρονται ως μέλη επιτροπών ή ότι έγιναν δεκτοί εκ των υστέρων ή ως αποδέκτες εγγράφων ή ότι δεν έγιναν δεκτοί οι:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ανδρέας Ζ. Μάμουκας, Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος, ήτοι συλλογή των περί την αναγεννωμένην Ελλάδα συνταχθέντων πολιτευμάτων, νόμων και άλλων επισήμων πράξεων από του 1821 μέχρι τέλους του 1832, Α΄-Στ΄, Πειραιάς 1839

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 «Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος» «Ήτοι, συλλογή των περί την αναγεννώμενην Ελλάδα συνταχθέντων πολιτευμάτων, νόμων και άλλων επισήμων πράξεων από του 1821 μέχρι του 1832» Αρχειοθετήθηκε 2011-09-19 στο Wayback Machine., Ανδρέου Ζ. Μάμουκα, Τόμος Α', Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, τόμος Δ, σελ. 41 Πρακτικά της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως συγκροτηθείσης εν Επιδαύρω (το δεύτερον) Κατά μήνα Απρίλιον αωκσ' (αναφέρεται και σε σημείωση στη σελ. 136:«Η Εθνική Συνέλευσις ήρξατο των έργων αυτής την 6 Απριλίου»
 2. Στο «Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος» του Μάμουκα, αναφέρεται στην απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της 10ης Απριλίου 1826: «εκρίθη ωφέλιμον να αναβάλη η Συνέλευσις τα εργασίας της και να τρέξωσι όλοι εις τα όπλα, επειδή ο κίνδυνος παρουσιάζεται μέγας και προς τον Σεπτέμβριον, ή και πρότερον, αν αι περιστάσεις το συγχωρήσουν να συνέλθωσιν οι αυτοί Πληρεξούσιοι οι διορισθέντες για την Γ' Εθνικήν Συνέλευσιν για να εξακολουθήσωσι τας εργασίας των»
 3. Η εν Ερμιόνη Γ' Εθνοσυνέλευση 18 Ιανουαρίου-18 Μαρτίου 1827, Μαλλώσης Ιωάννης, εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ
 4. «Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος» «Ήτοι, συλλογή των περί την αναγεννώμενην Ελλάδα συνταχθέντων πολιτευμάτων, νόμων και άλλων επισήμων πράξεων από του 1821 μέχρι του 1832» Αρχειοθετήθηκε 2011-09-19 στο Wayback Machine., Ανδρέου Ζ. Μάμουκα, Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, τόμος Δ, σελ. 103, Κώδικας Η' ψηφισμάτων, «Η ολική κυβέρνησις των ελληνικών πραγμάτων εμπιστεύεται προσωρινώς εις ενδεκαμελή Επιτροπή με το όνομα Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος συγκεκριμένη εκ των κυρίων ... εκλεχθέντων παρά της Γενικής Συνελεύσεως»
 5. Διονύσιος Κόκκινος, "Η Ελληνική Επανάστασις", έκδοση "Μέλισσα", Αθήνα, 1974, Τόμος 5, σελ. 320-321
 6. Μικρό αρχείο αγωνιστών τοῦ 1821, Γερμανός Παλαιών Πατρών
 7. Αφιέρωμα στην επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, Επιμέλεια: Νίκος Νικολάου - Αντώνης Αγγελής Αρχειοθετήθηκε 2014-03-24 στο Wayback Machine., Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη της Ρόδου, όπου αναφέρεται ως βιβλιογραφία: Χριστόδ. Παπαχριστοδουλου, Η Ρόδος στον ιερόν αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, τόμος Β' Σ.Γ.Τ.Δ., Αθήνα 1974
  Αναστάσιος Βρόντης, Η Ρόδος στα 1821 και οι άγνωστοι ήρωές της, Αθήνα 1950
  Μιλτιάδης Λογοθέτης, Οι Δωδεκανήσιοι στον κοινοβουλευτικό βίο της Ελλάδας (1821-1981), έκδοση Σ.Γ.Τ.Δ. τόμος Η' Αθήνα 1983
 8. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών (Συλλογή Ιωάννη Κωλέττη), Επιστολή γνωστοποίησης του ψηφίσματος, 1η σελίδα επιστολής
 9. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών (Συλλογή Ιωάννη Κωλέττη), Επιστολή γνωστοποίησης του ψηφίσματος, 2η σελίδα επιστολής
 10. Τα κατά την Αναγέννησιν της Ελλάδος, Τόμος Ε΄, Σελ. 112
 11. Μαρτίνος Βρετός (1866). Εθνικόν ημερολόγιον. Εν Αθήναις: Παρά τω Κ. Δραγούμη εκδότη της Πανδώρας. [1] Αρχειοθετήθηκε 2008-04-14 στο Wayback Machine.. Ανακτήθηκε την 5 Απριλίου 2010.
 12. Λογκανίκος Ιστορία