Αναγνώστης Διδασκάλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναγνώστης Διδασκάλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1761
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπληρεξούσιος

Ο Αναγνώστης Διδασκάλου ήταν Έλληνας πολιτικός στην εποχή της επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κεράσοβο των Αγράφων (σημερινό όνομα Κερασοχώρι του νομού Ευρυτανίας) γύρω στο 1761. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος, λεγόταν Γιάννης, είχε το προσωνύμιο Δασκαλογιάννης και ήταν πρόκριτος του Κερασόβου. Ο Αναγνώστης είχε τέσσερα παιδιά, τον Ανδρέα (γέννηση 1815), την Ελένη, την Ευφροσύνη, και μία ακόμη κόρη.

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμφανίζεται σε αλληλογραφίες του 1823 και το 1824 ως παραστάτης της επαρχίας Αγράφων. Τον Απρίλιο του 1824 διορίζεται ως μέλος επιτροπής του Βουλευτικού. Πήρε μέρος στη Γ' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου το 1826, στη Γ' Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας το 1827 και στην Ε' Εθνοσυνέλευση του 1832.

Κατά τη Συνέλευση της Τροιζήνας πρότεινε τη σύσταση τριών σχολείων στην Αίγινα, μια πρόταση που εγκρίθηκε και στις 12-1-1827 διορίσθηκε σε διαρκή επιτροπή για να φροντίσει για τη σύσταση διατήρηση και βελτίωση σχολείων γενικά στην Επικράτεια [1]

Τον Ιούνιο του 1831 είναι διορισμένος ως Διοικητικός Τοποτηρητής στη Σαλαμίνα κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Καποδίστρια. Δεν είναι γνωστό πότε πέθανε. Τελευταία πληροφορία για παρουσία του είναι στην Ε' Εθνοσυνέλευση του 1832.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης, Ευρυτάνες Πολιτικοί τού Αγώνα του 1821, Συμβολή στη μελέτη της Πολιτικής Ιστορίας της Ευρυτανίας – Γεώργιος Αναγνώστης Διδασκάλου [1] (Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ή όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο εμφανίζονται στην παρούσα πηγή με βιβλιογραφική τεκμηρίωση από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 12-1-1827: ...ήτις να φροντίση περίς συστάσεως, διατηρήσεως και βελτιώσεως σχολείων γενικώς εις την Επικράτειαν.

]]]]