Νικόλαος Πονηρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Πονηρόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1783
Θάνατος1  Δεκεμβρίου 1852
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Μεσσηνίας)
Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
μέλος της Γερουσίας της Ελλάδας
πληρεξούσιος

Ο Νικόλαος Πονηρόπουλος (Κυπαρισσία 1783 - Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου[1] 1852), ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν προσωπικός φίλος του Θ. Κολοκοτρώνη και πήρε μέρος σε πολλές μάχες, αναφέρεται ότι ανδραγάθησε κατά του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818, όσο βρισκόταν στη Ζάκυνθο. [2]Αυτόν συμβουλεύτηκε ο Κολοκοτρώνης, πριν καλέσει το Έθνος σε Συνέλευση στην Ερμιόνη και στην Τροιζήνα, όπου και ψηφίστηκε πολίτευμα.

Ήταν γερουσιαστής στην Πελοποννησιακή γερουσία, αργότερα ήταν πληρεξούσιος στις Εθνοσυνελεύσεις του Άστρους και της Τροιζήνας. Μετά την απελευθέρωση έγινε βουλευτής Κυπαρισσίας και υπουργός.

Το 1833 ανέλαβε χρέη διευθυντή του Γραφείου της Δημοσίου Οικονομίας, με απόφαση της Κυβέρνησης Μαυροκορδάτου και του αρχηγού του γαλλικού κόμματος Ιωάννη Κωλέττη, ο οποίος ήταν γραμματέας επί των Εσωτερικών.

Το 1847, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, κατηγορήθηκε ότι πλαστογράφησε πρωτόκολλα με την τιμή των σιτηρών. Αν και παραπέμφθηκε με βάση τη σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα του 1844, δεν δικάστηκε. [3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]