Βοϊμόνδος Β΄ της Αντιόχειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βοϊμόνδος Β'
BohemondII.jpg
Νόμισμα του Βοϊμόνδου Β΄ της Αντιόχειας
πρίγκιπας της Αντιόχειας
Περίοδος 1111 - 1130
Προκάτοχος Βοϊμόνδος Α΄ της Αντιόχειας
Διάδοχος Κωνσταντία της Αντιόχειας
Σύζυγος Αλίκη Ρεθέλ, πριγκίπισσα της Ιερουσαλήμ
Επίγονοι Κωνσταντία της Αντιόχειας
Οίκος Οίκος των Ωτβίλ
Πατέρας Βοϊμόνδος Α΄ της Αντιόχειας
Μητέρα Κωνσταντία Καπέτων, πριγκίπισσα της Γαλλίας
Γέννηση 1108
Θάνατος Φεβρουάριος 1130 (22 ετών)
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Βοϊμόνδος Β΄ της Αντιόχειας (Boemondo II d'Antiochia, 1108 - Φεβρουάριος 1130) ήταν πρίγκιπας του Τάραντα και της Αντιόχειας από το 1111 έως το 1130. Ήταν γιος του ιδρυτή του πριγκιπάτου Βοϊμόνδου Α΄ Ωτβίλ και της Κωνσταντίας Καπέτου, πριγκίπισσας της Αντιόχειας, κόρης του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Α΄.

Ο Τάραντας απωλέσθηκε (1128) από τον Ρογήρο Β΄ της Σικελίας. Όταν πέθανε ο πατέρας του βρισκόταν σε βρεφική ηλικία και η αντιβασιλεία δόθηκε στον ξάδελφο του, Τανκρέδο, που σύντομα πέθανε πρόωρα (1112). Αμέσως μετά η αντιβασιλεία πέρασε στον Ρογήρο του Σαλέρνο, που σκοτώθηκε στην μάχη του Μπαλάτ (1119), οπότε και η αριστοκρατία της Αντιόχειας κάλεσε τον βασιλιά των Ιεροσολύμων Βαλδουίνο Β΄ Ρεθέλ να κυβερνήσει το δουκάτο. Τον Οκτώβριο του 1126 σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να αφήσει την Απουλία όπου ζούσε και να έρθει στην Αντιόχεια να διεκδικήσει την εξουσία του, συνοδευόμενος από τον ξάδελφο του, Γουλιέλμο Β΄ δούκα της Απουλίας. Στην Αντιόχεια παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Βαλδουίνου Β΄ Αλίκη Ρεθέλ και ο πεθερός του υποσχέθηκε σε αυτόν το ίδιο το βασίλειο της Ιερουσαλήμ. Τελικά ο πεθερός του Βαλδουίνος Β΄ λόγω προστριβής του αργότερα με την Αλίκη κληροδότησε τα Ιεροσόλυμα στην μεγαλύτερη κόρη του Μελισσάνθη Ρεθέλ, η οποία παντρεύτηκε τον ίδιο καιρό τον Φούλκων Ε΄ του Ανζού.

Συμμαχία με τον πεθερό του και διαδοχικές απώλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To πριγκιπάτο της Αντιόχειας (1135)

Ο Βοϊμόνδος Β' κυρίευσε την Καφαρτάμπ (1127) σκοτώνοντας όλους της τους κατοίκους, και πολλές άλλες μουσουλμανικές πόλεις, ενώ τα επόμενα χρόνια ήρθε σε σύγκρουση με τον Ζοσελίν Α΄ της Έδεσσας. Επιτέθηκαν μαζί στην Έδεσσα, αλλά αρνήθηκαν να συνεργαστούν σε μια συντονισμένη πολιορκία της πόλης. Ο Ρογήρος του Σαλέρνο είχε παραχωρήσει κάποια εδάφη στον Ζοσελίν, κάτι που έγινε χωρίς την συγκατάθεση του ίδιου του Βοϊμόνδου Β' λόγω του ανήλικου της ηλικίας του και δεν τα αναγνώριζε. Η διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών έφερε εντεταμένη σύγκρουση μεταξύ των πόλεων της Αντιόχειας και της Έδεσσας, κάτι που οδήγησε τον Ζοσελίν σε συμμαχία με τους μουσουλμάνους κατά του Βοϊμόνδου Β', φέρνοντας την επέμβαση του πάπα.

Ο εξάδελφός του Ρογήρος Β΄ επιτέθηκε και κατέλαβε τον Τάραντα (1128), απαιτώντας την διαδοχή από τον δούκα Γουλιέλμο Β΄. Ο Βοϊμόνδος Β' δεν μπορούσε να κάνει τίποτα να το αποτρέψει. Ο βασιλιάς των Ιεροσολύμων Βαλδουίνος Β΄ ήρθε να υπερασπίσει τον γαμπρό του αναγκάζοντας τον Ζοσελίν να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις του. Μαζί με τον Βοϊμόνδο Β' πολιόρκησαν την Δαμασκό, αλλά ηττήθηκαν. Ο Βοϊμόνδος Β' βάδισε βόρεια, προκειμένου να κατακτήσει περιοχές που ανήκαν στο Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας, αλλά ηττήθηκε από τον βασιλιά της Αρμενίας Λέοντα Α΄ και τους συμμάχους του (1131). Ο ίδιος σκοτώθηκε στην μάχη, το κεφάλι του κόπηκε και στάλθηκε σαν έπαθλο στον χαλίφη σε ένα ασημένιο κουτί. Από την σύζυγό του Αλίκη επέζησε μια κόρη, η δίχρονη Κωνσταντία. Περιγράφεται από τον Γουλιέλμο της Τύρου ως "υψηλός και χαριτωμένος νέος".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Steven Runciman, A History of the Crusades, vol. II: The Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press, 1952
  • Fulcher of Chartres, A History of the Expedition to Jerusalem, 1095-1127, trans. Francis Rita Ryan, ed. Harold S. Fink, 1969.
  • William of Tyre, A History of Deeds Done Beyond the Sea, trans. E.A. Babcock and A.C. Krey. Columbia University Press, 1943
  • Philip K. Hitti, trans., An Arab-Syrian Gentleman and Warrior in the Period of the Crusades; Memoirs of Usamah ibn-Munqidh (Kitab al i'tibar). New York, 1929
  • Houben, Hubert (translated by Graham A. Loud and Diane Milburn). Roger II of Sicily: Ruler between East and West. Cambridge University Press, 2002.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bohemond II of Antioch της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).