Γουλιέλμος Β΄ της Απουλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουλιέλμος Β'
Coat of Arms of the House of Hauteville (according to Agostino Inveges).svg
Ο θυρεός των Ωτβίλ
Κόμης της Απουλίας και Καλαβρίας
Περίοδος 1111 - 1127
Προκάτοχος Ρογήρος Α'
Διάδοχος Ρογήρος Β'
Γέννηση 1095
Θάνατος 28 Ιουλίου 1127 (32 ετών)
Οίκος Οίκος των Ωτβίλ
Πατέρας Ρογήρος Α'
Μητέρα Αδέλα της Φλάνδρας
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος Β΄ (Guglielmo II di Puglia, 1095 - 28 Ιουλίου 1127) ήταν δούκας της Απουλίας και Καλαβρίας (1111-1127) από τον Οίκο των Ωτβίλ. Ήταν υιός του Ρογήρου Α' μπόρσα και της Αδέλας της Φλάνδρας κόρης του Ροβέρτου Α', κόμη της Φλάνδρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν απεβίωσε ο πατέρας του το 1111 τον διαδέχθηκε 16ετής με επίτροπο τη μητέρα του ώσπου να ενηλικιωθεί. Ήλθε σε σύγκρουση με τον εξάδελφο του πατέρα του, το Ρογήρο Β' που τότε ήταν κόμης της Σικελίας. Το 1121 ο πάπας Κάλλιστος Β' παρενέβη ειρηνεύοντάς τους: συμφώνησαν ο Γουλιέλμος Β' να παραιτηθεί των αξιώσεών του στη Σικελία και Καλαβρία και σε αντιστάθμισμα ο Ρογήρος Β' να του παράσχει ιππότες για να αντιμετωπίσει την εξέγερση ενός βαρόνου του.

Από τους συγχρόνους του ήταν σεβαστός, δημοφιλής με τους βαρόνους του και επαινέθηκε για την πολεμική του ανδρεία. Οι τωρινοί ιστορικοί θεωρούν την ηγεμονία του μικρής σημασίας. Όταν απεβίωσε τον διαδέχθηκε ο πολέμιός του Ρογήρος Β'· ένωσε τη Σικελία με την ηπειρωτική Ν. Ιταλία σε ένα κράτος με το όνομα βασίλειο της Σικελίας, που διατηρήθηκε για τα επόμενα 700 έτη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την κόρη του Ροβέρτου κόμη του Καράτζο. Δεν είχαν τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Houben, Hubert. Roger II of Sicily: A Ruler between East and West, 2002
  • Matthew, Donald. The Norman Kingdom of Sicily, 1992
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William II, Duke of Apulia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).